Internet v pražském metru

Pod úrovní země v tunelech pražského metra jsme si ještě docela nedávno mohli užít „nedostupnosti“ a skrýt se před textovými zprávami, požadovaným hovorem, nebo mobilním Internetem. Situace se však změnila a v průběhu října roku 2018 dojde k podzemnímu pokrytí mobilním signálem na trase C pražského metra od stanic Muzeum až po Roztyly. Kompletní pokrytí signálem na všech linkách se očekává v roce 2022. Celou akci financují pochopitelně mobilní operátoři, neboť je to i v jejich zájmu. Jejich tržby se tím navýší poměrně značně, neboť pražské metro využívají každý den statisíce lidí. Wi-Fi zdarma V současné době, na začátku října 2018, lze využít zdarma také Wi-Fi signálu, který je k dispozici ve vestibulech stanic Florenc, Smíchovské nádraží, Náměstí republiky, Pražské povstání, Muzeum a Hlavní nádraží. Mobilní signál je také k dispozici již ve všech vestibulech stanic metra na všech třech linkách. Některé z nich mají možnost zachytit signál z venkovního vysílače, což je např. Depo Hostivař. Nedávno otevřené nové stanice prodloužené trasy A ze stanice Dejvická směrem do Dejvic a Motola jsou již vybaveny pokrytím mobilního signálu i v tunelu. Lidé tu mohou využít 3G a rychlý Internet LTE. Ostatní stanice jsou tedy prozatím pokryty jen signálem GSM pro textové zprávy a telefonní hovory. Historie pražského metra Někteří mladí lidé považují pražské metro za moderní komunikační prostředí, a domnívají se, že bylo postaveno teprve v 90. letech minulého století. Bylo by tedy vhodné si připomenout, že k slavnostnímu uvedení do provozu došlo již 9. května 1974, v den výročí osvobození Prahy Sovětskou armádou. Tehdy byl otevřen úsek mezi stanicemi Kačerov a Sokolovská (Florenc) a slavnostní akt přestřižení textilní pásky k zahájení provozu provedl prezident republiky a Generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák. Metro dnes přepraví za rok přibližně 590 milionů lidí, což čítá v průměru na den přibližně půl druhého milionu návštěvníků. Všechny tři trasy byly postaveny již v době socialismu a pouze některé stanice jsou známy jako nové, poslední z nich jsou zmiňované stanice prodloužené trasy A. Článek Internet v pražském metru se nejdříve objevil na Itgieb.

  • Web: Itgieb
  • Aktualizace: 11.7.2023
projít na článek

internet nebo Internet?

Co je správně? Je správně internet s malým „i“ nebo Internet s velkým „I“. Pro mnoho lidí znamená internet to samé co The post internet nebo Internet? first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Jak funguje internet

Jak funguje internet? Na tuto otázku není úplně jednoduchá otázka. Kompletní popis toho, jak funguje internet, by zabral víc místa, The post Jak funguje internet first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Internet historie

Zajímala by vás historie Internetu? Jak vlastně tato celosvětová počítačová síť vznikla a jak se vyvíjela historie Internetu? Dnes je The post Internet historie first appeared on Co je internet?.

projít na článek

"Evropa versus Asie" se utká v pražském Hiltonu

Po obrovském úspěchu, který v listopadu roku 2017 zaznamenala boxerská galashow Evropa versus Kuba, přichází letos organizátoři s neméně exkluzivním duelem. V pražském hotelu Hilton se již 2. února proti výběru evropského olympijského boxu představí jejic

projít na článek

Rychlá síť LTE v pražském metru není utopií

Pokrytí rychlou sítí LTE v pražském metru bylo snem nejen pražských zastupitelů, ale především všech cestujících, kteří se tudy denně přepravují do zaměstnání, za zábavou, do škol a univerzit, nebo jen sporadicky cestují po Praze. Pražské metro navíc v př

projít na článek