Jahodové palačinky schřestovou pěnou

Pokračujeme v chřestové mánii. Dnes jsem si pro vás připravila tuto sladkou pochoutku, tentokrát se zeleným chřestem. Zelený chřest na rozdíl od toho bílého nemusíte celý loupat, stačí oloupat pouze spodní třetinu. Při vaření se špičky nechávají vařit pouze v páře a tak jsou pak krásně křupavé, ideální třeba i do salátu. Jediné co mě mrzí je, že zatím ještě nezačala sezóna jahod a jahody koupené v obchodě jsou popravdě víc na okrasu než na jídlo. A tak musím používat ty z mrazáku. Tentokrát došly i ty domácí, tak jsem koupila v supermarketu a musím říct, že opravdu příjemně překvapily. Pokud tedy hledáte dobré mražené jahody, doporučuji ty z Lidlu, jsou moc pěkné a navíc dobře chutnají. Každopádně se nám sezóna pomalu blíží. Ingredience Palačinky cca 8 kusů (dle velikosti) 150 g hladké mouky 250 ml mléka 2 vejce špetka soli jahodový džem chřestová pěna 150 g zeleného chřestu 1/2 kelímku zakysané smetany 1 lžička cukr moučka (nemusí být) jahodový přeliv 150 g rozmražených jahod 2 lžíce jahodového džemu trocha mleté skořice zbytek zakysané smetany a lístky máty na dozdobení Postup Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Všechny ingredience na palačinky smícháme dohromady a nejlépe metličkou umícháme dohladka. Necháme těsto cca půl hodiny odpočinout a poté na troše oleje na pánvi smažíme palačinky. Mezitím, co nám těsto odpočívá, připravíme si chřestovou pěnu. Zelený chřest omyjeme a jeho spodní 1/3 oloupeme a cca 0,5 cm konce odřízneme. Chřestové hlavičky odřízneme (použijeme je na jedlou dekoraci na talíř) a svážeme provázkem. Zbytek chřestu nakrájíme na špalíčky. Vše dáme do mírně osolené vroucí vody a vaříme cca 6 minut. Svázané chřestové hlavičky vaříme tak, že se jejich konce vaří prakticky jen v páře, tím si udrží svou křupavost. Ideálně použijte vyšší hrnec než na obrázku, já bohužel neměla po ruce. Ihned po uvaření chřest zchladíme studenou vodou. Chřestové hlavičky můžeme ještě zkrátit (ponecháme bokem) a odřezky společně s chřestovými špalíčky smícháme se zakysanou smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na jahodový přeliv jsem použila mražené jahody, které jsem nechala rozmrazit. Stačí rozmrazit tak, aby se dali krájet. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte, použije se také. Jahody nakrájejte na menší kousky a společně se šťávou, vodou, džemem a trochou skořice je svařte v hrnci. Hotové palačinky naplňte jahodovým džemem a podávejte s chřestovou pěnou, chřestovými špičkami, jahodovým přelivem, trochou zakysané smetany a lístky máty. Článek Jahodové palačinky s chřestovou pěnou se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Dokonalé palačinky

Palačinky milují děti i dospělí. Receptů koluje spousta, lze je připravit sladké i slané, ale jedno mají společné – bez kvalitní pánve na palačinky se neobejdete. 

projít na článek

Špaldové palačinky stvarohovou náplní

Nedávno jsem dostala obrovskou chuť na palačinky, a jelikož jsem měla zrovna po ruce špaldovou mouku, proč to nevyzkoušet zrovna s ní. Člověk si pochutná a ještě má dobrý pocit, že to bylo takové to zdravější mlsání, tím spíš, když to dáte dětem. Výhodou

projít na článek

Bezlepkové lívance a palačinky

Bezlepkové lívance a palačinky, směs v sáčku 200g RI Pro gastro provozovny nabízíme balení 280g Složení: mouka (rýžová, pohanková), cukr, škrob (bezlepkový pšeničný, bramborový), žloutky sušené, vejce sušené, kypřící látka (hydrogenuhličitan sodný), bramb

projít na článek

Letos konečně opět společná oslava Jahodového dne

Již před mnoha lety jsme zavedli u nás v Mezigeneračním centru zvyk projektového dne s názvem Jahodový den. Vybraný den v červnu jsme se každý rok všichni společně setkali na zahradě, jak klienti, děti, asistenti, učitelky, pečovatelky, praktikanti... a o

projít na článek

Lískové ořechy

Jemná pasta z čerstvě pražených lískových ořechů, které ji propůjčují neopakovatelnou chuť a aroma. Výborná na lívance, palačinky a snídaňové kaše, k přípravě dortových krémů, nugátu a jiných cukrářských výrobků, sladkých i slaných pomazánek a hlavně k oc

projít na článek