Jak na konfitovanou kachnu se zelím aknedlíky

Dáváte přednost kachně před husou? Pak si ji upečte v sádle, z odřezků si připravte vývar na šťávu. Naučíme vás jak na červené zelí a oba knedlíky krok za krokem. Vařte jako profesionálové i vy! U nás doma připravujeme v parní troubě 9000 SteamPro od AEG úplně všechno. Pečeme kachnu, vývar i vaříme knedlíky v páře. Užijte si podzim v kuchyni a nebojte se přijímat i těžší výzvy. Konfitovaná kachna se zelím a knedlíky 4 porce příprava: 5 hodin (+ odpočinutí kachny přes noc + potřebuješ 6 hodin na vývar) Co na kachnu? 1 celá kachna 2,5 kg kachního sádla sůl a pepř 1 lžíce kmínu Jak na to? Kachnu rozporcuj na 2 stehna a 2 prsa. Zbytek použij na vývar, který budeš potřebovat k přípravě šťávy. Stehna a prsa opepři, osol a „obal“ v kmínu. Přendej do uzavíratelné dózy a nech v ledničce odpočinout, ideálně přes noc. Troubu rozehřej na 110°C. Poté rozpusť sádlo v rendlíku (nesmí být vroucí!). Maso přendej do pekáčku a zalij sádlem tak, aby bylo ponořené. Peč v troubě (nepřiklopené) na 4,5 hodiny. Poté maso vyndej ze sádla a přendej do čistého pekáčku, trošku přelij sádlem (aby to nebylo úplně suché). Teplotu v troubě zvyš na 210°C. Maso peč do zlatova, asi 15 minut. TIP: Sádlo sceď, nech v uzavíratelné dóze vychladnout, uzavři a uchovej na další konfitování. Co na vývar? odřezky z rozporcované kachny 1 cibule 2 mrkve ¼ celeru 1 petržel 2 stroužky česneku 5 kuliček nového koření 8 kuliček pepře 2 bobkové listy 1 lžička drceného tymiánu petrželka sůl Jak na to? Troubu předehřej na 180°C. Do pekáčku přendej odřezky z kachny, na větší kusy nakrájenou (očištěnou)zeleninu, rozkrojenou cibuli a česnek. Vlož do trouby a peč dozlatova, může to trvat i Poté vše přendej do většího hrnce. Přidej koření, tymián, sůl, petrželku i se stonky (pokud máš) a zalij studenou vodou tak, aby vše bylo ponořené. Výpek na plechu shrň do hrnce taky (můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce). „Táhni“ vývar při nízké teplotě 6 hodin. Čím déle, tím lépe. Poté slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober (může se ti hodit do polévky). TIP: Hrnec s vývarem můžeš přendat do trouby a nechat „táhnout“ při 110°C. Co na šťávu? 500 ml kachního vývaru 2 šalotky (nebo 1 cibule) ½ lžičky sušeného česneku 60 g másla 2 lžíce hladké mouky 1 lžička drceného kmínu 1 dcl portského vína Jak na to? Polovinu másla rozehřej v rendlíku. Orestuj nasekanou šalotku (cibuli) do hněda. Poté vmíchej kmín, sušený česnek a mouku. Za stálého míchání restuj v jíšku asi 3 minuty, dokud se mouka s cibulkou nespojí. Pak zalij studeným vývarem a pořádně promíchej. Přiveď k varu, podlij portským vínem a pomalu vař alespoň 30 minut (čím déle tím to bude lépe vychucené). Dochuť solí, pepřem a na závěr zamásluj druhou polovinou másla (nech ho rozpustit a prohřát). TIP: Pokud je šťáva moc hustá, můžeš ji naředit troškou vývaru. Pokud je naopak tekutější, pak přidej mouku na zahuštění nebo máslo na zjemnění. Co na zelí? 1 kg červeného zelí hlávka 1 velká červená cibule 2 dcl jablečného moštu (nebo džusu) 1 lžička kmínu 1 tobolka skořice ½ lžičky drceného badyánu sůl a pepř med nebo cukr na dochucení ocet na dochucení olej na smažení Jak na to? Hlávku zelí rozeber a zbav košťálu. Nakrouhej na slabé proužky, čím slabší tím lepší (2 mm x 5 cm). Na oleji orestuj nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidej kmín, orestuj a poté vmíchej nakrouhané zelí. Podlij moštem (nebo džusem), přidej zbylé koření a přiklopené dus do měkka, asi 30 minut. Občas promíchej. Pak odklop, dochuť solí, pepřem, medem a octem. Ještě restuj, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. TIP: Neboj se zelí povařit i s rozinkami.   Co na bramborové knedlíky? 1 kg uvařených brambor 300-400 g hrubé mouky 1 vejce ½ lžičky soli Jak na to? Uvařené brambory oloupej a nastrouhej najemno. Přidej vejce, mouku, sůl a vypracuj těsto. Rozděl ho na 4 části. Vyválej z nich 4 šišky a vař je po dobu 25 minut ve vodě nebo v páře. Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry. Co na karlovarské knedlíky? 4 rohlíky špetka soli 250 g polohrubé mouky 1 hrst nasekané petrželky 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť) 250 ml plnotučného mléka Jak na to? Nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky. Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje fólie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé. Vyndej knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbal je a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej je do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou) než je začneš servírovat. Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 až 30 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry. Článek Jak na konfitovanou kachnu se zelím a knedlíky se nejdříve objevil na SLEPIČÁRNA.

projít na článek