Jak pečovat o exteriérové žaluzie

Jak pečovat o exteriérové žaluzie Strávili jste hodiny výběrem barev, druhu lamely, provedení, ovládání, zanesli jste spolu s projektantem vše do stavebních plánů, dohlíželi jste na montáž. Vaše vysněné exteriérové žaluzie jsou konečně namontované a zprovozněné a vy si můžete začít užívat stínu a chládku. Jak ale tento pocit co nejdéle prodloužit? Každá exteriérová žaluzie má svá slabá místa, UV záření a venkovní vlivy jsou neúprosné, a tak je většinou po zhruba deseti letech nutný servisní zásah. Tato chvíle se však dá co nejvíce oddálit vhodnou péčí a pravidelnou jednoduchou údržbou. V pár krocích vám představíme jak na to. 1. Naklápět nestačí, žaluzie musí jezdit Je lákavé mít žaluzii celou dobu spuštěnou a jenom si naklápět lamely podle směru slunce. Není to však vhodné pro tzv. žebříček, což je textilní prvek žaluzie, který drží jednotlivé lamely. Postupem času se do žebříčku dostane prach a jiné nečistoty a díky dešti a vlhkosti má navíc tendenci ztvrdnout. Pokud však budete žaluzii pravidelně vytahovat nahoru a dolů, žebříček se bude protahovat. Oddálíte tak zteření žebříčku, který má za následek špatné naklápění lamel, zejména u žaluzií s lamelou C. Tento postup stačí zopakovat 2x 3x do měsíce. 2. Pozor na hmyz Zní to zvláštně, ale zejména slimáci, berušky a pavouci si rádi hledají úkryt ve vodících lištách a v kastlíku. Jejich hnízda nebo větší koncentrace pak mohou způsobit zaseknutí vodícího kolíku nebo další defekty. Pokud bydlíte na vesnici blízko přírody a trpíte tímto problémem, tak pravidelně postižená místa vymeťte, v extrémním případě se poraďte s deratizátorem. 3. Pozor na popínavé rostliny Vcelku jednoduchá a zřejmá rada. Pokud máte na domě popínavé rostliny, v žádném případě je nenechte zarůst do žaluzií. Mohou se dostat do vodících lišt, mohou se naplést na lamely či jinak bránit v plynulém pohybu žaluzie. 4. Čištění lamel Hliníkové lamely se časem zanesou prachem a nejde tomu nijak zabránit. Lamely byste měli pravidelně čistit, dokud míra prachu a nečistot nepřekročí mez, kdy už se vyčistit nedají. Lamely utírejte souvislými pohyby navlhčeným hadříkem. Pokud na nečistoty už hadřík nepomáhá, zkuste vyčistit lamely pomocí vysokotlakého čističe WAP. Vodící lišty pak jen jednou za čas vymeťte smetáčkem nebo kartáčkem. 5. Při potížích zavolejte odborný servis Pokud už opravdu dojde k vytržení pásky, uvolnění krycího plechu, problému s motorem či jiným závadám, zavolejte odborný servis. Nečekejte na léto, kdy mají všechny firmy se stínící technikou spoustu práce a opravy odkládají, ale volejte ihned jakmile se závada objeví. SdílejteShare on FacebookShare on TwitterShare on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrShare by Mail The post Jak pečovat o exteriérové žaluzie appeared first on Systra, spol. s r.o. - žaluzie, rolety, markýzy.

projít na článek

Venkovní žaluzie

Jedním z nejúčinnějších prvků exteriérové stínicí techniky jsou venkovní žaluzie. Jsou vhodné zejména pro moderní stavby, kde dotvářejí jejich celkový vzhled.

projít na článek

Exteriérové žaluzie pro vikýřové okno

Exteriérové žaluzie pro vikýřové okno Šikmé žaluzie včetně těch pro exteriérové použití jsou naše specialita. Co ale ve chvíli kdy má zákazník šikmé vikýřové okno? Existuje nějaké optimální řešení? Zákazník si navíc přál vytahovat lamely až pod krycí plec

projít na článek

Exteriérové žaluzie v podomítkové verzi

Exteriérové žaluzie v podomítkové verzi Pokud na to v projektu myslíte dostatečně dopředu, je zabudování žaluzií pod fasádu nejlepším řešením. Není nic horšího než chtít exteriérové žaluzie na dům ve chvíli kdy už dům stojí, je zateplený a s fasádou.  Pod

projít na článek

Dřevěná žaluzie pro novou koupelnu

Stylové dřevěné lamely horizontální žaluzie LEHA ladí se zařízením koupelny a dodaly jí tu správnou atmosféru.

projít na článek

Plisse žaluzie STICK & CLICK zvládne i tvarované lišty

Při realizaci zastínění oken rodinného domu ve spolupráci s Ing.arch.Evou Svintekovou jsme nemohli vynechat ani vstupní dveře. Teď už mají slušivé plissé žaluzie bez zásahu do zasklívacích lišt.

projít na článek