Jak přežít textové korektury

Nechuť k písemnému projevu dává špatné vysvědčení tereziánskému školství a zdůvodňuje existenci nás, rozšafných copywriterů, kteří jsme si na schopnosti dát k podmětu přísudek založili živnost. Tady jsem psal, jak důležitou roli zadavatel má při vymýšlení textového sdělení. Dobrá, když pro někoho píšu mnoho let, dokážu vystihnout téma i potřebu klienta i bez jeho zapojení. Alespoň věcnou korekturu textu za zadavatele už ale opravdu nikdo neudělá. Replika “věřím vám jako odborníkovi” blahodárně působí na textařovo ego, pro kvalitu výstupu má ale zničující vliv. Věcná korektura Když budete posuzovat věcnou (odbornou) správnost textu, myslete na svůj know-how i oborová pravidla, ale i na to, že jste první a poslední tvor v kosmu, kdo text čte s takovým vhledem a zanícením. Váš posudek se může snadno rozejít s vhledem a potřebami zákazníka-laika. Nejste-li si vyzněním textu jisti, konzultujte ho především s ním. Se zástupci cílové skupiny. Naopak připomínky kolegů berte s rezervou. I oni trpí specifickým úhlem pohledu. U velkých projektů zvažte regulérní testování. Plnění SEO požadavků by měl před nasazením (a nejlépe i po něm) zkontrolovat SEO analytik. Jazyková korektura Věcná korektura se přirozeně prolíná s hodnocením stylistiky a kontrolou gramatiky. Bohužel! Textařské schopnosti neprovází robotická bezchybnost. K výskytu chyb přispívá krom limitů pozornosti také fakt, že autor bývá s textem dlouho. Chyby se mu vpálí do sítnice, a on je už pak nevidí. Jistota má jméno korektor. I při hodnocení pojetí, stylu a tónu mějte na paměti, že nejvyšším sudím by neměl být váš osobní jazykocit ani manuál firemní identity, ale typický zástupce cílové skupiny. Kde dělat korektury Ideální je odladit text v prostředí sdíleného textového editoru, a až potom ho nasadit na web, e-shop atd. Překopávání textu až v redakčním systému je nepraktické, často se mu ale stejně nevyhnete. Jedna věc jsou mentální aktualizace, které rády chodí minutu po dvanácté. Druhá věc je úkaz, kdy stokrát přečtený text v grafice změní význam. Psal jsem, jak čtivost a čitelnost textu ovlivňuje jeho vizuální podoba. Umožněte proto copywriterovi kontrolu textu i po nasazení. Může ho doladit a vychytat i případné chyby formátování. Kdo má dělat korektury Čím méně lidí ke korekturám pustíte, tím rychleji je budete mít z krku. Korektury nejsou vhodná chvíle pro diskusi o misi značky. Připuštění diskuse můžete zaplatit zhroucením termínů i celé dosavadní přípravy. Článek Jak přežít textové korektury se nejdříve objevil na Karel Melecký.

projít na článek

Jak přežít exekuci?

Rozhovor s advokátem Jiřím Klegou o tom, jaká úskalí přináší zadlužení a jak postupovat v některých případech. The post Jak přežít exekuci? appeared first on JKP Advokáti Ostrava.

projít na článek

EMS včasopise PŘEŽÍT

Rozhovor s úspěšným majitelem studia BODY EXPRESS. Osud se s Bořivojem Drastichem nepáral, přesto toho dokázal ve fitness oboru mnoho. Přečtěte si zajímavý článek. The post EMS v časopise PŘEŽÍT appeared first on Body Technology.

projít na článek

Jak přežít svého muže

Mladá herečka Lucie se po mateřské dovolené snaží vrátit do práce, ale setkává se s klasickými starostmi svobodných matek a současně se zamotává do bláznivých situací při hledání nové lásky. Příspěvek Jak přežít svého muže pochází z POUKARdesign

projít na článek

ZEMLJANKA nebo JESKYNĚ?? Kde přežít APOKALYPSU?

. A jaký je váš názor na nejlepší místo pro dlouhodobé přežití? Dago . .

projít na článek

Online OCR služby

Potřebujete převést obrazový sken dokumentu do textové podoby a nemáte k dispozici potřebný OCR software? Řešením je využití bezplatné online OCR služby.

projít na článek