Jak se pěstuje saturejka

Saturejka je oblíbená, a zároveň málo známá bylina. Používá se při vaření, neboť jídlu dodává specifickou palčivou chuť a příjemnou vůni. Předtím, než saturejku začnete pěstovat, se musíte rozhodnout, který ze dvou druhů zvolíte. Můžete si vybrat jednoletou saturejku, nebo takzvanou zimní pikantní saturejku, která je trvalá a má intenzivnější chuť. Saturejka je keřovitě rozvětvená rostlina s dřevnatícím stonkem, který vyrůstá z hustého kořene. Listy saturejky jsou tmavě zelené, mírně ochlupené, celokrajné a zašpičatělé. Celá rostlina má fialový nádech. Botanici tuto rostlinu nazývají Satureja hortensis.

projít na článek

Kaki churma - tomel japonský

Kaki neboli ovoce bohů má asi dva měsíce dlouhou sezonu, která právě teď probíhá. I když se v Číně pěstuje již přes dva tisíce let, vědecky popsáno bylo teprve roku 1780. Vyskytuje se v jihovýchodní Asii, uměle se pěstuje již i v mnoha zemích Evropy. Ale

projít na článek

Přichází zima

Sníh a led mohou být zdrojem radosti nejen pro děti :-) Koulovačky, klouzačky, zkoumání vloček... To vše pěstuje pohyblivost, pružnost, stabilitu těla i ducha. Přeji co nejlepší dny!

projít na článek

Modřenec

Modřenec je známá a na okrasných záhonech používaná cibulovina, která v ČR v několika druzích roste také divoce. Vytváří hroznovitá květenství kulovitých korun se silnou vůní. U nás se pěstuje několik odrůd, jež mají nejčastěji modrofialové, ale také bílé

projít na článek

Kardamon

Kardamom je vzácné staré koření, které se používalo už v antice. Pochází z dalekého východu a hojně se pěstuje na Cejlonu neboli Srí Lance. Jedná se o koření příbuzné zázvoru. Aromatický prášek z kardamomu představuje neodmyslitelnou součást arabských káv

projít na článek

Vydatná fazolová polévka

Ingredience: Slanina dle chuti Tuk přiměřeně Cibule 1 ks Česnek 3 stroužky Bílé fazole 1 plechovka Červené fazole 1 plechovka Bílé fazole v tomatu 1 plechovka Rajčatový protlak 1ks Cukr dle chuti Sůl Saturejka Masox Postup přípra

projít na článek