Proces pražení kávy Během procesu pražení se kávová zrna zahřívají na 180-230 ° C a měří se teplota mezi kávovými zrny. Kávová zrna během procesu pražení neustále cirkulují otáčením pražicího bubnu pražičky. Během pražení se mění barva zrnka kávy ze zelené na intenzivní zelenou, později žlutou, žlutohnědou, hnědou a nakonec tmavě hnědou. Kávová zrna během pražení ztrácejí až 20% své hmotnosti. Toto snížení hmotnosti lze vysvětlit ztrátou vlhkosti. Na konci doby pražení kávová zrnka praskají . Během praskání praskne také stříbřitá slupka kávového zrna. Běhen pražení vzniká chemická reakce, Maillardova reakce. V Maillardově reakci se cukry a bílkoviny nebo jejich aminokyseliny spojí a vytvoří nové sloučeniny. Kvůli Maillardově reakci dochází během pražení k dalším reakcím, které dosud nebyly zcela objasněny. Pražená káva obsahuje mezi 800 a 1 200 aromatických sloučenin. Tyto aromatické sloučeniny nelze izolovat jednotlivě. Typickou vůni kávy vytváří spíše souhra mnoha látek v různých koncentracích. Přesvědčit se o tom můžete pokud navštívíte náš E-shop www.zrnko-kavy.cz a vyberete si z mnoha druhů arabik, které můžete chuťově porovnat. Různé druhy zelené kávy s různým obsahem vlhkosti vedou k různým dobám pražení. Stanovení těchto dob pražení kávových zrn vyžaduje hodně klidu trpělivosti zkoušení a zkušeností. Po pražení přichází chlazení. U nás jsou kávová zrna chlazena pouze vzduchem v místnosti a pokojovou teplotou. Doba trvání je přibližně 20 minut. Po ochlazení jsou kávová zrna skladována nezabalená 4 7 dnů. Probíhá tak přirozený proces, při kterém může volně unikat Oxid uhličitý vznikající při pražení kávových zrn. Je také nutno podotknout, že po ukončení pražení se uvolňují z kávových zrnek plyny. Vůně kávových zrn se tedy objeví až po odplynění. Během pražení ztrácí kávová zrna asi 20% své hmotnosti a zvětšují svůj objem. Úbytek hmotnosti lze vysvětlit ztrátou vlhkosti. Kromě toho kávová zrna také ztrácejí slupku, která také ovlivňuje hmotnost. Slupky jsou velmi dobře kompostovatelné. Doufám, že vás článek zaujal. Pokud budete mít zájem o doplňující informace kontaktujte mne zde nebo na stránkách www.servis-kost.eu rád vám na dotazy odpovím. S pozdravem Ewald Kost The post Jak upražit kávu. first appeared on Zrnko kávy.
V nabídce káv Blasercafé naleznete špičkové kávy věrné tradici italského espressa i avatgardní kávové směsi představující mezinárodní kulturu kávy na nejvyšší úrovni. Ať si vyberete jakoukoliv ze zrnkových káv, můžete očekávat stabilní vysokou kvalitu. Ká
projít na článekDomácí pražení kávy Jednoduchý způsob pražení kávy v domácích podmínkách je proces pražení kávy ze zelených kávových zrn v malém měřítku pro osobní spotřebu. Domácí pražení kávy se praktikuje po staletí pomocí jednoduchých metod, jako je pražení v litino
Nádherně plná a sladší chuť, velmi pěkná crema a střední obsah kofeinu dávají této kávě jednoznačné předpoklady, aby se stala vaší nejoblíbenější značkou. Směs ze 70% tvoří zrna Arabica a z 30% zrna Robusta. K výrobě se používají jen ta nejlepší zrna Ara
projít na článekVybíráme pouze nejkvalitnější kávová zrna a velmi pozvolným pražením je měníme v kávu splňující nejvyšší standardy. Dohledatelnost každého balení kávy zpět až ke konkrétnímu pěstiteli je zárukou stabilní kvality naší produkce. Osvědčené tradiční metody zp
projít na článekMyslela jsem si, že mě už máloco překvapí. A přece se něco našlo! Pořád se máme kam posouvat a luxusní kávovar Jura GIGA 10 se této možnosti chopil s grácií. Má tolik možností, že je všechny ani nestačíte vyzkoušet. Cold brew kávovar Jura Giga 10 Na
projít na článek