Jak vyučit pekaře

Praxe v rámci studia na odborných školách jsou určené právě k tomu, aby si mladý člověk zkusil, jaké to je, pracovat v reálném provozu, a nejenom sedět a poslouchat v lavicích. Jaký je ale vztah mezi praxí a reálným životem? Podíváme-li se do Německa, tak v průběhu tamních stáží, které jsou mimochodem povinné i pro gymnazisty, nastupují studenti na pozice, kde mají za něco skutečně odpovědnost, kde jsou nuceni vnášet na pracoviště své vlastní nápady a skutečně spolupracovat s ostatními. Co naše praxe? Najdou se samozřejmě světlé výjimky, ale mnohdy dostane učeň roli: „přines, podej, najdi“. Může něco takového přesvědčit sedmnáctiletou slečnu nebo pána, že stříhání hlav, když věčně jen zametá vlasy, vaření v restauraci, když devadesát procent času loupe cibuli nebo pečení rohlíků, když se k pekárně ani nepřiblíží, je to, co chce dělat celý život? Asi ne. Často si stěžujeme, že nevychováváme kvalitní kuchaře, barmany nebo servírky. Přitom dříve bývala kvalita českého personálu vyhlášená. Bylo to hlavně proto, že velká část mladých lidí, co chtěla pracovat v oboru, vyrazila na dlouhou zkušební dobu za hranice, nejčastěji do Vídně. Zde se setkávali s nejnovějšími trendy, a skutečně byli zapojeni do provozu. I dnes nám vyrůstají nejlepší lidé z těch, kdo si po studiu sbalí svých pět švestek a vyrazí se učit od těch nejlepších: v Anglii, v USA nebo třeba v Mekce jídla, Itálii. Tady totiž zažijí atmosféru dynamických, perfektně sehraných týmů. Aby to ale mohli udělat, musíme je k tomu motivovat už na školách. Většina dobrých řemeslníků má zájem vychovat si skvělé nástupce, tak proč je k nim neposlat, místo toho abychom je prostě šoupli tam, kam to mají nejblíže? Právě od špiček v oboru může totiž mladý člověk získat kontakty a reference, které mu pomohou v další kariéře. Je také naprosto zásadní, aby se na učilištích výrazně zvedla kvalita výuky jazyků. Bez dobré angličtiny už se dnes v oboru prorazit nedá. Článek Jak vyučit pekaře se nejdříve objevil na Sosag.

  • Web: Sosag
  • Aktualizace: 11.12.2023
projít na článek

Další titul pro Tomáše Pekaře

Tomáš Pekař dokázal, že ho v cestě za úspěchy v Clio Cupu nezastaví ani absence v závodech a v Brně stvrdil svou mistrovskou jízdu dalším titulem.

projít na článek

Clio Cup na Red Bull Ringu se nesl ve znamení polské vlajky

David Dziwok, jezdec týmu Carpek Racing, dominoval druhému závodnímu víkendu letošní sezony Clio Cupu. Mladý závodník z Polska vyhrál oba sprinty a vyhoupl se na druhé místo průběžného bodového hodnocení hned za svého týmového kolegu Tomáše Pekaře.

projít na článek

Jak si užít rychlou jízdu po závodním okruhu?

Pod aktivním dohledem profesionálního závodního jezdce Tomáše Pekaře, který obsadil celkové druhé místo v premiérovém ročníku loni obnoveného seriálu Škoda Octavia Cup, si osvojí potřebné dovednosti a návyky pro jízdu v ostrém tempu po malém i velkém okru

projít na článek

Petr Fulín jr. vybojoval na Slovensku double

V pořadí devátý a desátý závod zavedl jezdce Octavia Cupu na Slovensko, na tamní jedinou stálou závodní trať, na Slovakia Ring. Okruh leží nedaleko Bratislavy, a je vyhlášen nízkým srážkovým úhrnem a velice vysokými teplotami, což se potvrzovalo v průběhu

projít na článek

Voňavé pochutiny

Už se vám někdy stalo, že jste pošli ulicí, kde to krásně vonělo po čerstvém chlebu nebo voňavých koblížcích? Tato lahodná vůně proniká do všech možných smyslových buněk a během chvíle rozvíří touhu po těchto lahodných kouscích. Nicméně tyto skvosty mají

projít na článek