Praxe v rámci studia na odborných školách jsou určené právě k tomu, aby si mladý člověk zkusil, jaké to je, pracovat v reálném provozu, a nejenom sedět a poslouchat v lavicích. Jaký je ale vztah mezi praxí a reálným životem? Podíváme-li se do Německa, tak v průběhu tamních stáží, které jsou mimochodem povinné i pro gymnazisty, nastupují studenti na pozice, kde mají za něco skutečně odpovědnost, kde jsou nuceni vnášet na pracoviště své vlastní nápady a skutečně spolupracovat s ostatními. Co naše praxe? Najdou se samozřejmě světlé výjimky, ale mnohdy dostane učeň roli: „přines, podej, najdi“. Může něco takového přesvědčit sedmnáctiletou slečnu nebo pána, že stříhání hlav, když věčně jen zametá vlasy, vaření v restauraci, když devadesát procent času loupe cibuli nebo pečení rohlíků, když se k pekárně ani nepřiblíží, je to, co chce dělat celý život? Asi ne. Často si stěžujeme, že nevychováváme kvalitní kuchaře, barmany nebo servírky. Přitom dříve bývala kvalita českého personálu vyhlášená. Bylo to hlavně proto, že velká část mladých lidí, co chtěla pracovat v oboru, vyrazila na dlouhou zkušební dobu za hranice, nejčastěji do Vídně. Zde se setkávali s nejnovějšími trendy, a skutečně byli zapojeni do provozu. I dnes nám vyrůstají nejlepší lidé z těch, kdo si po studiu sbalí svých pět švestek a vyrazí se učit od těch nejlepších: v Anglii, v USA nebo třeba v Mekce jídla, Itálii. Tady totiž zažijí atmosféru dynamických, perfektně sehraných týmů. Aby to ale mohli udělat, musíme je k tomu motivovat už na školách. Většina dobrých řemeslníků má zájem vychovat si skvělé nástupce, tak proč je k nim neposlat, místo toho abychom je prostě šoupli tam, kam to mají nejblíže? Právě od špiček v oboru může totiž mladý člověk získat kontakty a reference, které mu pomohou v další kariéře. Je také naprosto zásadní, aby se na učilištích výrazně zvedla kvalita výuky jazyků. Bez dobré angličtiny už se dnes v oboru prorazit nedá. Článek Jak vyučit pekaře se nejdříve objevil na Sosag.
Tomáš Pekař dokázal, že ho v cestě za úspěchy v Clio Cupu nezastaví ani absence v závodech a v Brně stvrdil svou mistrovskou jízdu dalším titulem.
projít na článekDavid Dziwok, jezdec týmu Carpek Racing, dominoval druhému závodnímu víkendu letošní sezony Clio Cupu. Mladý závodník z Polska vyhrál oba sprinty a vyhoupl se na druhé místo průběžného bodového hodnocení hned za svého týmového kolegu Tomáše Pekaře.
projít na článekPod aktivním dohledem profesionálního závodního jezdce Tomáše Pekaře, který obsadil celkové druhé místo v premiérovém ročníku loni obnoveného seriálu Škoda Octavia Cup, si osvojí potřebné dovednosti a návyky pro jízdu v ostrém tempu po malém i velkém okru
projít na článekV pořadí devátý a desátý závod zavedl jezdce Octavia Cupu na Slovensko, na tamní jedinou stálou závodní trať, na Slovakia Ring. Okruh leží nedaleko Bratislavy, a je vyhlášen nízkým srážkovým úhrnem a velice vysokými teplotami, což se potvrzovalo v průběhu
projít na článekUž se vám někdy stalo, že jste pošli ulicí, kde to krásně vonělo po čerstvém chlebu nebo voňavých koblížcích? Tato lahodná vůně proniká do všech možných smyslových buněk a během chvíle rozvíří touhu po těchto lahodných kouscích. Nicméně tyto skvosty mají