Jíst do syta a nepřibírat

Přeji si Jíst do sytosti a přitom být stále štíhlá(-ý) Tohle přání je naprosto splnitelné. Jednou z možností je upravit jídelníček tak, aby obsahoval méně polysacharidů (ty jsou obsažené hlavně v běžném pečivu a přílohách). Jak nízkosacharidová (LC) dieta funguje? Nejdřív je potřeba si říct, že když tělu dodáváme tuky i sacharidy, tělo tráví přednostně sacharidy a tuky ukládá. → Když ale sacharidy omezíme, tělo začne vyrábět energii z tuků. Jde o to: Naučit tělo čerpat energii z vlastních tuků  Co tedy jíst, když omezíme sacharidy? Zdravý a udržitelný jídelníček musí být založen na zelenině a ovoci (ano, v ovoci jsou cukry, ale ty spotřebujeme při fyzické aktivitě a pro základní fungování těla a mozku). Další složky tvoří vejce, ořechy, semínka, maso, houby, takže jde o stravu velice rozmanitou a bohatou na významné živiny, bez balastních látek. Neohrozí nedostatek cukru fungování mozku a jiných orgánů? Zelenina, ovoce, ořechy a semínka obsahují dostatek cukrů (i když oproti obilovinám je to zlomek). Běžný nízkosacharidový jídelníček obsahuje kolem 60 gramů sacharidů denně. V tomto množství je ukryto uspokojivé množství dobrého jídla, ba i (LC) dezertů. Nechybí pak tělu vitamíny z vynechaných obilovin? Vitamíny, zejména B1 a B2, na něž jsou obiloviny bohaté, jsou obsaženy v mnoha druzích ořechů a semínek a v některé zelenině. Čím se potom doplní energie, potřebná pro fungování těla, když omezíme sacharidy? Oficiální prameny doporučují spotřebu mezi 150 – 230 g sacharidů denně, průměrně tedy 190 g denně. Když z nich odečteme dříve zmíněných 60 g, které jsou přibližným denním příjmem sacharidů v rozumné LC dietě, zbyde 130 g sacharidů denně, což, převedeno na energii představuje 3200 kJ. Tato energie by měla v jídelníčku vedle dalších makroživin zůstat, ale ve formě zdravých tuků a bílkovin. Zdravá strava a pečivo Pečivo je v dnešní době nadužívané už proto, že slouží uspěchanému životnímu stylu jako způsob, jak se rychle najíst. Není neobvyklé mít pečivo v různých podobách i pětkrát denně. I z níže uvedeného příkladu jídelníčku ale vyplývá, že se bez pečiva obejit lze. Příklad nízkosacharidového jídelníčku pro ženu s nižší sportovní aktivitou v jednosměnném provozu: Snídaně (1940 kJ) v 8:00 hod.: Vaječná omeleta se zeleninou (3 vejce, 100 g zeleniny, 2 lžíce olivový olej*) Svačina ( 557 kJ) v 10:30: Lískové ořechy (15 g), maliny (50 g) Oběd (2011 kJ) ve 12:30: Hovězí guláš zahuštěný kešu ořechy (150 g), tuřín vařený (150 g), zelný salát s mrkví (50 g) Odpolední svačina (683 kJ) v 15:00: Kokosový jogurt natural (160 g), borůvky (20 g) Večeře (1459 kJ) v 17:00: Čerstvý sýr Cottage ( 200 g) se sušenými rajčaty v oleji (15 g), rukolou a slunečnicovými semínky (15 g) Shrnutí návrhu  denního jídelníčku: 6700 kJ 86 g bílkovin 56 g sacharidů 115 g tuků (převážně rostlinných*) * Každý druh oleje je extra panenský Změna je nutná, ne však dramatická Protože se jedná u většiny lidí o podstatné změny v jídelníčku, je velice vítané, když existuje možnost si „na něco“ namazat paštiku, pomazánku, osmažit si topinku nebo krutony do polévky… Pro tento účel si můžete ze semínek, ořechů a vajec buď sami občas nějaké pečivo upéct, nebo si ho koupit hotové. Kvalita a cena Vzhledem k tomu, že pečivo je vyrobeno z obilovin, má vysoký obsah sacharidů (škrobů). Menšího množství sacharidů v pečivu lze dosáhnout jednak průmyslovým zpracováním, kdy se z obiloviny (většinou z pšenice, coby nejlevnější suroviny) odstraní větší část škrobu a zůstane obilná bílkovina (lepek), která tvoří základ takového pečiva. Jinou možností je vynechat obiloviny úplně a péct z přirozeně nízkosacharidových surovin, kterými jsou ořechy a semínka. Chybějící pojivost, kterou obvykle zajišťuje v pečivu lepek, pak nahrazují vejce. V případě nízkosacharidového chleba se pak jedná vlastně o jakýsi slaný ořechový piškot. Tímto druhým způsobem pro vás vyrábíme 4 druhy chleba, 4 druhy „sladkých“ chlebíčků, koláče, housky a veganské chlebové placky. Více o nabídce zde: e-shop

projít na článek

Měli byste jíst snídani, pokud se snažíte zhubnout?

Studie ukázaly, že snídaně hraje velkou roli při hubnutí. Otázkou je, co přesně je tato role? Co jíst, kdy jíst a konečné dilema, měli byste vůbec jíst? Nyní nová analýza naznačuje, že snídaně může vést k přibývání na váze a více spotřebovaným kaloriím bě

projít na článek

Co jíst PŘED, PŘI a PO cvičení.

Chceš hubnout? Musíš dodržet jednoduché základy... Co se v článku dozvíš: Co jíst PŘED, PŘI a PO cvičení. Moje vyzkoušené rady. Lze meloun považovat za zdravou věc? 1) Co jíst PŘED, PŘI a PO cvičení. Správná strava je velmi důležitá. P

projít na článek

Chcete jíst ještě zdravěji? Vyzkoušejte vaření v páře

Pečete, smažíte nebo grilujete? Máme pro vás tip na další úpravu masa a zeleniny, kterou snadno využijete ve své kuchyni. Jde o vaření v páře. Právě to se dnes považuje za jednu z nejzdravějších kuchyňských [...] Příspěvek Chcete jíst ještě zdravěji? Vyzk

projít na článek

Co je Color Drenching aneb Zahalení do barvy

Podle aktuálních světových trendů se barvy (naštěstí) vrací do našich interiérů. Ale natřít všechno jednou barvou? Chce to možná trošku odvahy, ale výsledek může být úžasný! Color Drenching by se dalo do češtiny přeložit jako „zahalení do barvy“. Je to te

projít na článek

Preventivní program 5. roč.

Do edukačního programu podporujícího zdravou stravu dětí se v pátek 19. ledna 2024 zapojili žáci třídy 5.A a 5.B. Program uvedlo na naší škole SVČ Ivančice. Žáci byli seznámeni s teoretickým základem výživových doporučení pro děti školního věku, konkrétně

projít na článek