KAUZA JOGURTY a jiné zakysané mléčné výrobky Mnoho let se na internetu objevují různé informace o kvalitě či nekvalitě jogurtů a jiných mléčných výrobků. Jestli se budeme všemi těmito informacemi zabývat, budeme z nich brzo jeleni, daňci a srnci. Spotřebitelům, které skutečně zajímá, co si kupují za své vydělané peníze, by mohl tento článek ukázat cestu, pokud sami nemají čas zjišťovat, jak je to alespoň přibližně správně. Jogurt a jiné kysané mléčné výrobky, vznikly před více jak 4000 lety, na dnešním území Bulharska, nebo Turecka, přirozenou fermentací kravského, nebo jiného mléka, za působení bakterií nejznámějších druhů, jako jsou Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Po přidání těchto kultur do kvalitního mléka a při zvýšení teploty přibližně na teplotu tělesnou (cca 40°C), vznikají biologické procesy mléčného kvašení, kysání, kdy bakterie mění mléčný cukr na kyselinu mléčnou a další látky, prospěšné zejména pro střevní mikroflóru člověka. Tyto kultury se nacházejí zejména v rostlinách a houbách. Již v roce 1908 byla udělena Nobelova cena lékaři a biologovi Iljovi Mečnikovovi, za prokázání pozitivních účinků výše uvedených biobakterií, na zdraví a imunitu člověka. Protože se jedná o přírodní procesy za přítomnosti živých bakterií, měly by být zakysané výrobky také živé, tak jak je vyráběli a konzumovali naši předkové. Když vezmeme kupecké počty a selský rozum do hrsti, zkusme se zamyslet nad významem následujících výrazů, které na výrobcích nacházíme: „Živý jogurt“ „živé bakterie“ „zrající v kelímku“ „podle tradiční receptury“ „poctivá chuť“ „poctivé složení“ „poctivý výrobek“ Já osobně, se nemohu zbavit pocitu, že jsem dříve patrně konzumoval mrtvé a nepoctivé výrobky až do momentu, kdy se výrobce zázrakem stal poctivým, na rozdíl od ostatní konkurence. Také si například kladu otázku, co a jak mi zraje v kelímku, při teplotě cca 5°C, kterou mám v ledničce. Spotřebitelé, jejichž rozhodujícími faktory jsou cena produktu, reklama, doporučení celebrity, nebo víra ve značku, to mají jednoduché a nemusí se těmito záležitostmi dál zabývat. Měli by si ale možná položit otázku, co je základní funkcí reklamy? PODPORA PRODEJE Každý úspěšný absolvent potravinářské fakulty nám však poví, co je opravdu důležité: Pravidelně STŘÍDAT různé druhy zakysaných výrobků, protože každý druh obsahuje i jiné druhy bakterií, potřebných pro náš organismus. Nejvíce bakterií obsahují výrobky čerstvé, na začátku uvedené doby spotřeby. Doba skladování je nepřímo úměrná počtu živých bakterií, pokud je vůbec výrobek obsahoval. Do kysaných mléčných výrobků naši předkové určitě nepřidávali modifikovaný škrob, vědecky nespecifikovatelné bakterie a kultury, cukry, barviva, arabskou gumu, konzervanty a tak dále. Jedná se pak o takzvanou zpracovanou potravinu, která nemá s původním přírodním produktem mnoho společného. Na výrobku by mělo být uvedeno, jaké kultury bakterií obsahuje a z jakého mléka je vyrobený. Údaj „obsahuje živé jogurtové kultury“ není specifikací obsahu výrobku pro inteligentního spotřebitele! Řada různých komplexů takzvaných bifidogenních bakterií, které se nám prezentují v reklamě a u složení výrobku, mnohdy vůbec neexistuje! Pokud si chceme kysané výrobky vylepšit, protože čistá přírodní chuť může mnohým z nás připadat příliš kyselá, přidejme si do nich sami to, co máme rádi, až doma, před konzumací. Některé další známé bakterie: (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus plantarum, Streptococcus agalactiae, Enterococcus faecalis), (Streptococcus mutans, Bifidobacterium longum) The post JOGURTY appeared first on Lameco.cz.
Vybrané supermarkety Trefa rozšířily nabídku mléčných výrobků o farmářské jogurty ze Šumavy. Jogurty vyrábí rodinná farma Vlčí Jámy HOŠNASYNOVÉ tradičními způsoby z pasterovaného kravského mléka. V nabídce Farmářský jogurt bílý a 14 druhů s příchutí.
projít na článekProdejny TREFA nyní nově nabízejí svým zákazníkům certifikované BIO VÝROBKY z ekologické farmy BEMAGRO. Tyto kvalitní bio výrobky vyrábí farma Bemagro z mléka od svých kraviček, které spásají nekonečné pastviny v podhůří Novohradských hor v jižních Čechác
projít na článekOstropestřec mariánský Mnoho lidí má v dnešní době problémy s játry. Vlivem velkého množství tuků, které používáme se naše játra nastačí zregenerovat. Naše babičky tolik tuků ve stravě neměly. My jimi začínáme den. Počínaje rohlíky, po masité obědy
projít na článekMléko Samotné mléko je pro naše tělo i celý organismus velice prospěšné, pokud tedy netrpíte alergií nebo intolerancí. Doporučuje se pít mléko spíše polotučné a můžete si ho dopřávat každý den. Je dokázáno, že konzumace mléka přispívá ke zvýšení svalové h
Určitě také patříte k těm lidem, kterým se už někdy něco doma porouchalo, a to například myčka nebo pračka či lednička. Řeknu vám, že je to potom opravdu velice nepříjemné, když se vám něco rozbije, je velice náročné potom hledat nějakého instalatéra aneb