Kartel: Beervana

Začátek příběhu Beervany, jak to často bývá, začíná prostě u jednoho nadšence, u hrnce a dvouplotny. Janči svojí první domácí várku piva podnikl v roce 2010 a ihned tomuto koníčku podlehl. Od té doby se tak k vaření vrací v každé volné chvíli, účastní se domovarnických soutěží a velmi brzy svoje zdokonalující-se schopnosti proměňuje v první pódiová umístění. Po pár letech se rozhoduje svůj koníček proměnit v profesi a tak se pustí do procesu různých školení, na jehož konci získává živnostenské oprávnění pro výrobu piva a sladu. Když si pak dělá i kurz potřebný pro hospodskou kuchařskou činnost, potkává svého budoucího obchodního partnera Stana. Foto: Eduard Serba Stan a Janči si rozumí a ještě během kurzu se ukazuje, že svou vizi o restauraci s vlastním létajícím pivovarem sdílejí. Vznikají tak první představy o budoucím společném podniku Beervaně. Nejdříve přicházejí první opravdové várky Beervany, které si nacházejí odbyt v lokálních barech a velmi rychle se kluci pouští do kolotoče plánování, půjček, shánění zaměstnanců i dodavatelů. Jejich domovem se stane 110 let stará budova v centru Žiliny a 30. srpna 2015 otvírají dveře pro své první zákazníky. Beervana se stala pro Žilinu rychle pojmem. Péče kterou zde od začátku pivu dávají je i dnes nadstandartní, v roce 2015 byla ale absolutním zjevem. Na 12 výčepech tu piva nonstop rotují a to nejen slovenská a česká, ale z celého světa. Jde tak o jeden z nejstarších opravdových multi-tapů na Slovensku. Od svého začátku Beervana na čepu vystřídala přes 2000 různých piv a všechny si můžete prohlédnout na jejich webu, na kterém uvidíte i aktuální nabídku se stavem plnosti sudů v reálném čase. Můžete tak snadno poznat jaký sud rychle dojde nebo naopak jaký je zcela čerstvě naražený. Kromě rozmanitosti v Beervaně oceníte i péči, která je zde pivu dávána. Pivo se skladuje ve dvou velkých chladících boxech na teplotě čepování, po cestě si tak pivo už jen teplotu udržuje a nedochází k žádnému teplotnímu šoku. Nabídka Beervany je opravdu zajímavá. Z většiny jde o pivo z vlastní produkce Beervany, která se dnes vaří nejvíce v jejich domovském pivovaru Tatras, kde už jsou lidé z Beervany prakticky součástí tamního pivovarnického týmu. Vždycky tomu tak nebylo a Beervana za svoje předchozí piva vděčí mnohým pivovarům na slovenské scéně. Na čepech Beervany podobně jako ve většině slovenského craft beeru samozřejmě najdete i výběr z lokáních slovenských a předních českých pivovarů, to ale není vše. Vystřídala se zde už pěkná řádka zahraničních hostů a dnes si už nějakou dobu Beervana sama vozí i řemeslná piva z Polska pro vlastní spotřebu. V roce 2019 z vedení podniku odchází Stan, kluci ale zůstávají dobrými přáteli. Beervana, nově v podstatě rodinný podnik, se věnuje zdokonalování všeho v čem je dobrá, probíhá zvelebování interiéru, stavba nového většího chladícího boxu a větší orientace na vaření vlastního piva. Epidemii covidu Beervana přežívá hlavně díky své unikátnosti na žilinském trhu a v roce 2022 je její produkce piva dost velká, aby začala více hledět mimo prostor svého domácího podniku. Kupuje se koňský přívěs, přestavuje se na pojízdný bar s 11 výčepními kohouty a prostorem pro výrobu drobného občerstvení a vzniká Beervana on wheels, která brázdí slovenskými festivaly.  Letos Beervana slaví 8 let od otevření svých dveří veřejnosti a její plán je jasný, neusnout na vavřínech a neustále udržovat a zdokonalovat nastavená pravidla, rozmanitost nabídky, kvalitu vlastního piva a péči o něj. Janči vždycky chtěl jednou postavit vlastní pivovar a nepochybuje, že na to jednou dojde. Do té doby Beervana zůstává jedním z důvodů, proč je žilinské označení Perla na Váhu stále relevantní a při návštěvě severního Slovenska vám její návštěvu rozhodně doporučujeme!Autor článku: Adam Huml

projít na článek

Kartel: Ježkovy voči

Ježkovy voči bar začíná jako love projekt Pavlíny Stříbrné, která se v roce 2018 rozhoduje otevřít si bar, ve kterém bude čerpat ze své lásky k cestování a studií cestovního ruchu. To se promítá hlavně do interiéru, kde se cestovatelské motivy pojí s Pavl

projít na článek