Kdoule

Kdoule pochází z Iránu a Kavkazu. Například v Řecku byla tato rostlina zasvěcena bohyni Afroditě. Věřilo se, že plody kdouloně slouží jako afrodiziakum. Kdoule Kdoule obsahuje vitamin C vitaminy skupiny B provitamin A zinek, draslík, železo, vápník pektiny, silice Vlastnosti kdoule pomáhají trávícímu ústrojí doporučujeme při bolestech v krku používají se při krvácení odstraňují zápach z úst Plody rostou na keři nebo stromu, který dosahuje výšky až 6m. Plody jsou jako na ilustrační fotografii kulovitého tvaru. Mohou být však i podlouhlé. Mohou připomínat jablka. Tyto plody jsou ovšem tvrdé a v syrovém stavu si jich moc neužijete. Ale hezky voní. Při zpracování je vždy důležité odstranit všechna semena. Ta mohou způsobit žaludeční potíže, protože obsahují kyanogenní glykosid amygdalin. Vzhledem k tomu, že za syrova jsou kdoule nepoživatelné, jejich nejčastější použití bývá k výrobě marmelád, džemů a kompotů. Na Balkáně můžete narazit na kdoulenku (pálenka z těchto plodů). Spousta zahrádkářů ji také používá jako okrasnou plodinu. Před zpracováním kdoule raději oloupejte jejich žlutou slupku. Dužnina při zpracovávání hnědne. Můžete si pomoct klasickou citronovou vodou. Tu pak samozřejmě vylejete. Dále se dají kdoule velmi dobře sušit. Doporučuje se při teplotách 40 50°C. Tato plodina se prý využívá i v kosmetickém průmyslu pro svůj obsah tříslovin a taninu. Dříve se také používaly pro ovonění prádla při praní nebo se rozmísťovaly po bytě, aby jej hezky provoněly. Pěstování kdouloní: pro úspěšné pěstování je potřeba teplejší podnebí (Střední Čechy, Jižní Morava) půda by měla být spíše kyselejší a odvápněná vysazovat je můžete na podzim nebo na jaře v rozmezí 4 5m je odolná proti různým chorobám, takže se vám dožije mnoha let srážkově není moc náročná v prvních letech je potřeba výchovným řezem založit kosterní větve výhony nezkracujeme zrovna tam kdouloň nejvíce kvete před zimou se doporučuje zateplit kořeny

projít na článek

Kdoule (kdouloň obecná): zdravé ovoce, které u nás téměř vymizelo

Kdouloň obecná je ovocný strom či keř, který nese plody zvané kdoule. Ty byly využívány především našimi předky, neboť dnes nacházejí uplatnění výrazně méně. Výskyt: původní domovinou kdouloně obecné je oblast Střední Asie. Postupem času se ovšem dost

projít na článek