Konopné vegetariánské maki

Tento text byl původně publikován na webu Magazín Konopí (zdroj: magazin-konopi.cz) a zde ho zveřejňujeme se souhlasem majitele. Výživné a zdravotně prospěšné konopné semínko se dá krásně přidávat i do tak exotických pokrmů, jako je japonské sushi. Recept na konopné vegetariánské maki sushi zasytí čtyři strávníky a jeho příprava zabere 45 minut.  Přísady: 300 g rýže na sushi 3 lžíce rýžového octa 1 lžíce moučkového cukru 1 lžička soli 4 lžíce konopných semínek Zabalení:  plátky řasy nori 1 lžička rýžového octa zelenina podle preferencí – avokádo, ledový salát, naložená ředkev, okurka, mrkev, klíčky červené řepy apod. Podávání:  ostrý zelený křen wasabi nakládaný zázvor sójová omáčka Postup: Rýži několikrát důkladně properte ve studené vodě. Propláchnutí je dobré zopakovat 5–7x, dokud nepřestane odtékat bíle zbarvená voda. Potom rýži dejte do hrnce, přilijte 450 ml vody a nesolte. Přiklopte pokličkou a rychle přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a pozvolna vařte 15 minut bez nadzvedávání pokličky. Po uvaření odkryjte a nechte 15 minut stát, aby mohla odcházet pára. Rýžový ocet, cukr a sůl zahřejte na plotně, dokud se ingredience nerozpustí. Nechte nálev vychladnout. Uvařenou rýži vyklopte do misky a zalijte připravenou octovou směsí. Promíchejte opatrně tak, aby se rýžová zrnka nepolámala, spíš jen rýži zlehka převracejte. Rozdělte rýži na polovinu a do jednoho dílu vmíchejte 1–2 lžíce konopných semínek. Zeleninu do sushi nakrájejte na tenké proužky. Připravte si také malou misku s vodou a lžičkou rýžového octu pro namáčení rukou. Na bambusovou podložku položte polovinu plátku mořské řasy hrubým povrchem nahoru. Na řasu rovnoměrně naneste slabou vrstvu rýže s konopným semínkem. Množství rýže upravte tak, aby řasa rýží mírně prosvítala. U jednoho kraje nechte volný pruh (1 až 1,5 cm). Do středu rýže podélně položte zeleninu podle výběru a vše zarolujte pomocí bambusové podložky. Konce dobře stiskněte a váleček nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé kousky. Pro obrácené maki sushi obalené v konopném semínku postupujte zprvu podobným způsobem. Na podložku položte řasu a naneste rýži. Tentokrát nenechávejte volný okraj a rýži bohatě posypejte konopným semínkem. Potom opatrně obraťte tak, aby rýžová vrstva byla dole a řasa nahoře. Nasypejte na řasu pár zrnek rýže a potom do středu umístěte zeleninu. Opět stejným způsobem zarolujte a nakrájejte. Připravené sushi podávejte s japonským křenem wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem. Autor: Kateřina Bednářová & tým Jez konopí Zdroj: magazin-konopi.cz The post Konopné vegetariánské maki appeared first on Ganjaseeds.cz.

projít na článek

S čím vám pomůže konopí?

Konopí existuje celá řada. Liší se sílou účinné látky. Některé druhy konopí jsou zakázané k domácímu pěstování, protože obsahují psychotropní látky, které při nesprávném způsobu užívání mohou zapříčinit různé zdravotní potíže. Konopí je nejlepší užívat po

projít na článek

Vegetariánská jídla

V dnešní době sledujeme přibývající počet osob, přiklánějící se k životnímu stylu vegetariánů, tedy lidem, kteří "nejedí maso." Ať už je to z důvodu náboženského vyznání nebo životního postoje vůči živým tvorům, faktem je, že tento styl se stále více rozr

projít na článek

Sushi: co potřebujete vědět o asijské specialitě

Když téměř kdekoli toto slovo pronesete, většině lidí se hned vybaví dvě věci, kterými jsou rýže a syrová ryba. Myšlenka je ale mylná ve dvou aspektech. Nejenže těmito dvěma složkami pokrm zdaleka nekončí, syrové ryby se k jeho přípravě rozhodně nemusí po

projít na článek

Věda za THC: Jak konopné odrůdy ovlivňují hladiny THC

Jak konopné odrůdy ovlivňují hladiny THC. Se šířením legalizace konopí po celém světě roste zájem o pochopení faktorů, které ovlivňují sílu konopných produktů. Jedním z nejdůležitějších složek určujících sílu konopí je tetrahydrokanabinol (THC), hlavní

projít na článek

Bistro Dox+

Restaurace v centru Holešovic, která nabízí snídaně, a hlavně se orientuje na polední menu.Hlavní benefity:Skvělé prostředí, rozmanitost jídel a nápojů. Restaurace myslí i na vegetariány, denně nabízí vegetariánské jídlo.Nevýhodou restaurace je její umíst

projít na článek