Korejské smažené kuře DAKGANGJEONG

Korejské smažené kuře, které je šťavnaté uvnitř a křupavé na povrchu s neodolatelnou sladko-pikantní chutí. V Koreji je populární smažené kuře především ve dvou verzích: Yangnyeom Tongdak (korejský přepis 양념통닭): Yangnyeom v překladu znamená ochucené, tongdak znamená celé kuře. Celé kuře se naporcuje, poté se obalí v těstíčku, usmaží a namočí do omáčky, která se vyrábí ze směsi chilli pasty a kečupu. Dakgangjeong (korejský přepis 닭강정): Dak znamená kuře, gangjeong je druh smažené rýžového cukroví, které je namočené v medu a poté posypané dalšími ingrediencemi. Toto kuře je proto nejprve usmažené dokřupava, poté namočeno v lahodné nasládlé medové sojové omáčce. V tomto receptu se budu věnovat právě verzi dakgangjeong. Tento způsob přípravy kuřete je populární po celé Jižní Korei nejen jako hlavní jídlo, předkrm, street food i jako pochutina k pivu. Připravuje se především ve specializovaných restauracích. Dnes je tento recept populární po celém světě a já po prvním ochutnání musím konstatovat, že naprosto chápu proč! Je dokonale křupavé, nasládlé, slané i pikantní zároveň a neuvěřitelně plné chuti. Recept na korejské smažené kuře Co potřebujete kuřecí maso podle vlastního výběru: například 2 kuřecí prsa nebo 8 kuřecích křidýlek sůl pepř Na obalení masa čtvrt hrnku mouky (rýžové nebo běžné hladké) čtvrt hrnku škrobu (kukuřičného nebo bramborového) půl hrnku vody Na omáčku 1 lžíce sezamového oleje volitelné: 1 lžička chilli pasty (kochujang), případně 2 malé chilli papričky (např. bird´s eye chilli papričky) 5 stroužků česneku 1 cm čerstvého zázvoru 130 ml sojové omáčky (cca 8 velkých lžic) 1 lžíce vinného octu 3 lžíce medu 3 lžíce cukru krystal Na ozdobu jarní cibulka sezamová semínka Jak na to Nakrájejte kuřecí maso na velké podlouhlé kusy, které se velikostí budou podobat větším nugetám. Jednotlivé kousky dobře osolte a opepřete. Na pánvi si rozehřejte několikacentrimetrovou vrstvu oleje na smažení. V misce rozkvedlejte mouku s kukuřičným škrobem a vodou. Získáte těstíčko, pokud by bylo příliš řídké, přidejte ještě lžíci mouky. Dejte přímo do misky s těstíčkem kuřecí kousky a promíchejte, aby se těstíčko dostalo do všech zákoutí. Kuře obalené těstíčkem postupně lovte vidličkou z těstíčka a vkládejte do rozehřátého oleje. Smažení První smažení: Smažte kousky kuřete na středně vysokou teplotu (dobu odhadněte podle toho, jak velké kousky používáte kuře by mělo být po prvním smažení propečené, těstíčko pevné a bílé. Pak kuře vytáhněte a nechte chvíli odpočinout na talíři vyloženém papírovou utěrkou. Takto usmažte a odložte všechny kousky. Nyní přichází druhé smažení: Zvyšte teplotu a vraťte do oleje kousky kuřete, které jste smažili jako první. Tentokrát by mělo stačit pár minut, dokud kuře nezezlátne. Těstíčko takto bude mnohem křupavější. Omáčka Zatímco smažíte kuře, můžete si začít připravovat omáčku. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno nebo propasírujte. Zázvor lžičkou oškrábejte, dužinu nasekejte nadrobno nebo nastrouhejte nadrobno. Pokud používáte chilli papričky, očistěte je a nasekejte na drobné kousky. Na pánvi rozehřejte sezamový olej, poté vhoďte nasekané ingredience (česnek, zázvor, chilli). Chvíli smažte, aby ingredience uvolnily svou vůni a chuť, poté přidejte všechny ostatní ingredience. Za občasného míchání nechte všechny ingredience vařit asi 10 minut na mírném plameni omáčka by měla jen lehce pěnit. Po chvíli začne houstnout, po deseti minutách bude jako tekutější sirup. Dokončení Jakmile máte kuřecí kousky osmažené dozlatova, odložte je na papír a nechte je trochu odkapat. Poté je postupně vkládejte do omáčky, aby se obalily ze všech stran. Skládejte je na talíř. Jakmile takto omáčíte všechny kousky kuřete, polijte je zbývající omáčkou. Bohatě posypejte sezamovým semínkem a nasekanou jarní cibulkou. Servírujte jen tak samotné s čerstvým pečivem nebo s bílou rýží. Příspěvek Korejské smažené kuře DAKGANGJEONG pochází z Ochutnejte svět

projít na článek

Kuře půlka

Farmářské kuře chované v prostředí připomínající domácí chov. Cena uváděná za kg. Výsledná cena je závislá na hmotnosti produktu. Vakuově balený výrobek.

projít na článek

Kuře celé

Farmářské kuře chované v prostředí co nejvíce připomínající domácí chov. Cena uváděná za kg. Výsledná cena je závislá na hmotnosti produktu. Vakuově balený výrobek.

projít na článek

Grilované kuře - kořenka 80 ml

Klasická směs na grilování a pečení kuřete. Masu dodá krásnou barvu a výbornou chuť. 2 lžíce koření přidáme ke 2 lžícím oleje a 2 lžícím piva a rozmícháme. Touto marinádou potíráme kuře při pečení. Složení: cibule, sůl, chilli, paprika, česnek, kmín

projít na článek

Grilované kuře - sáček 60 ml

Klasická směs na grilování a pečení kuřete. Masu dodá krásnou barvu a výbornou chuť. 2 lžíce koření přidáme ke 2 lžícím oleje a 2 lžícím piva a rozmícháme. Touto marinádou potíráme kuře při pečení. Složení: cibule, sůl, chilli, paprika, česnek, kmín

projít na článek

Vykoštěné kuře na roládu

Cena uváděná za kg. Výsledná cena je závislá na hmotnosti produktu. Vakuově balený výrobek.

projít na článek