KOUTEK PRO RODIČE: Jak lehce vstoupit do nového školního roku

Vzpomenete si, jaké jste měli pocity, když se překlopily prázdniny do své druhé poloviny? V srpnu už měl člověk školou povinný pocit, že prázdniny rychle končí a dny jsou rychlejší než kdy předtím. S blížícím se zářím vzrůstala nervozita, očekávání, ale také těšení se na spolužáky i nové zážitky. Protože škola není jen stres. I přesto začíná opět nová rutina, pravidelné vstávání, úkoly, povinnosti. Jak své dítě připravit na návrat do školy? Poslouchejte – povídejte si se svými dětmi, vyslechněte si jejich obavy (nezmenšujte jejich význam, ale ani nepodporujte zvětšování a prohlubování obav) z návratu ze školy. Pokud již vaše dítě píše, může si své pocity zapisovat a „vypsat“ se z nich. V případě, že je svolné, přímo nad seznamem spolu debatujte. Dítě zkuste otázkami dovést až k jádru, odkud obavy pramení. Návrat do rutiny – je dokázáno, že strukturovaný den dělá z dětí jistější a šťastnější jedince. Prázdniny většinou znamenají spousta volného času, zábavy a odpočinku. A zbytek roku pak řád s každodenními zvyklostmi. Návrat do školy nemá být vojenský dril a většinou ani nefunguje začít týden předem „nacvičovat“ ranní brzké vstávání (pokud jste během prázdnin děti naučili spát dlouho). Spíše je každý den o kousek dřív pošlete do postele, samy se dřív vzbudí. Začněte s dětmi hravě opakovat – dva měsíce volna znamenají, že nikdo nebude dobrovolně psát diktát nebo si opakovat násobilku. A je to dobře. Týden či dva před vstupem zpět do školy bychom ale pomalu měli naše děti „ladit“ na strunu přemýšlení a učení. Není to však o sezení u gramatiky, ale spíše o zábavném hravém opakování toho, co už umí. Tipy na různé hry najdete v knihách, časopisech i na internetu. Zkuste zábavně počítat, hrát slovní hry a podobně. Navíc budete trávit více času společně. Nezapomínejte na věci, které dítě baví – během školního roku nechte každý den dítěti i jeho volný čas, který bude trávit tím, co ho baví. Tím by určitě neměly být mobilní telefon či hry. Kreativní věci, hra s kamarády nebo třeba čtení může být to, na co se každý den bude těšit. Sami víte, jak je den hezčí, pokud se na něco upřímně těšíte. Mluvte o škole až v druhé polovině srpna a to v pozitivním duchu, děti se budou více těšit. Pro začátek školního roku můžete vymyslet nějakou každoroční rodinnou tradici – například zajít na pohár či na oběd, a nebo po prvním školním dni vyrazit třeba do ZOO, či do míst, kde to má vaše dítě rádo. TIP: Pokud chcete dětem zpestřit a zpříjemnit prázdniny, naplánujte s nimi výlet do nového Paleoparku do Nové Paky. Čeká vás spousta společné zábavy i poznání. Tuhle návštěvu rozhodně musíte do konce prázdnin stihnout! .The post KOUTEK PRO RODIČE: Jak lehce vstoupit do nového školního roku appeared first on ČESKÝ RÁJ V AKCI.

projít na článek

Začátek nového školního roku

Chtěl bych Vás všechny pozdravit a všem popřát hezký podzim, a těm, kterých se nějak dotýká školství, tak přeji pozitivní vstup do nového školního roku. Věřím, že obzvlášť prvňáčci se těší na nové kamarády a hezké zážitky. Začátek školního roku bývá nároč

projít na článek

Holly přeje do nového roku 2013

DO NOVÉHO ROKU 2013 POPŘEJE ZA CELÝ HAČMOR A LES PSÍCH DUŠÍ HOLLY PŮLNOČNÍ MĚSÍC.

projít na článek

Rozlouční se školním rokem

Jako každký rok, tak i letos jsme uspořádali pro děti na závěr školního roku výlet a soutěžní odpoledne.

projít na článek

Katčini psi

Tento mini atlas vznikal na začátku školního roku, kdy se jeho autorka začínala učit psát první písmenka. Raději jsem doplnila některé kresby i popiskami.

projít na článek

S gymplem v Paříži

Brzy po začátku školního roku se někteří studenti slánského gymnázia vydali na plánovaný zájezd do Paříže. Spolu s profesorkami Černou a Knížkovou 4. září v pozdních odpoledních hodinách odjeli směr La France.

projít na článek