Krémová zeleninová polévka

I když základní recept na smetanovou zeleninovou polévku je jednoduchý, stačí patřičnou zeleninu opéci na tuku a další pak přidat a vše krátce povařit, následně rozmixovat a zjemnit smetanou, doslova kouzelných proměn můžete v kuchyni vykouzli během chvíle nekonečně mnoho. A právě na zajímavé variace a proměny obyčejné zeleniny se chci zaměřit. Nejprve ale podrobný základní návod. Pokud chcete mít hustou polévku zahuštěnou jen zeleninou pak počítejte na čtyři poctivé porce se tři čtvrtě kilogramem zeleniny, 50 g másla, 200 ml smetany, solí a kořením. Můj osobní fígl na to, aby polévka byla na talíři hladší a jaksi smetanovější, spočívá v tom, že zahušťovací součástí jsou i předem uvařené brambory (cca 60 70 g). Většinu zeleniny drobně nakrájené nebo hrubě nastrouhané opékám na másle (případně na másle a oleji) Začínám tou nejtvrdší, tedy kořenovou pak přidávám cibuli, dýni, cuketu. To vše postupně na mírnějším teple tak aby zelenina trochu změkla a hlavně se opekla. Tím totiž získá podstatně lepší chuť než jen uvařená. Další důležitý moment spočívá v tom, že koření by se mělo spojit , zapěnit se, s tukem. Proto ho přidávám v závěrečné části opékání a až pak přidávám vývar, mléko nebo vodu a vše osolím. Zároveň v této fázi přijde do polévky zelenina nevhodná k opékání. Například listová zelenina, pórek, chřest, brokolice apod. Délka následného mírného vaření je odvislá od množství polévky a druhů zeleniny, ale určitě polévku nevařte příliš dlouho. Stačí aby zelenina byla měkká a na skousnutí ještě pevná. Pak přidávám nastrouhané vařené brambory a nechám pracovat ponorný mixér. Až úplně na závěr zjemněte polévku smetanou, doplňte posekanými bylinkami a podávejte. Pokud chcete polévku vydatnější a o trochu více hustou, pak stačí k opečené zelenině přidat spolu s kořením i hrstku jemných ovesných vloček. Ty během pár minut vaření nabobtnají a vše při mixování spojí. Jarní zelenina nejrůznější lupení (špenát, kopřivy, polníček, rukola) a také hrášek či sladové lusky, chřest a další, to vše s trochou cibule a česneku a muškátového oříšku (či květu) vytvoří lahodnou vitální lahůdku. A nezapomeňte si vše okořenit i hrstkou výhonků řeřichy či ředkvičky. Květák a brokolice podle mého si říkají o trochu mletého kmínu i pepře spolu s muškátovým květem a klidně spolu s cibulí opékejte i růžičky květáku a trochu nastrouhané mrkve. Indiánské léto v talíři tak nazývám polévku z kořenové zeleniny, cibule, dýně hokaido, cukety a fazolových lusků. Rád ji přidám orientální vůni pomocí kurkumy, mletého koriandru a římského kmínu s kouskem chilli papričky. Místo sladké smetany doporučuji její kysanou variantu a klidně i trochu citronové či limetkové šťávy na dochucení. Bramborový krém s houbami to je naprosto dokonalá variace na tradiční bramboračku a pokud budete mít možnost přidejte do polévky majoránkové pesto a plátky nebo nitky právě na másle opečených čerstvých hub. Polský krém je v podstatě variace na bezmasý boršč libovolné kompozice s tím, že se na závěr rozmixuje a zjemní kysanou smetanou. Krémová exotika vám z běžné krémové zeleninové polévky vznikne pouhým přidáním čerstvého zázvoru do základu s cibulí a česnekem, použitím orientálního koření a zjemněním polévky kokosovým mlékem. Klidně přidejte i sladkou chilli omáčku nebo miso pastu a nějakou tu mořskou řasu. The post Krémová zeleninová polévka appeared first on Blog kuchaře Petra Stupky.

projít na článek

Krémová zeleninová polévka

Superrychlá a jednoduchá polévka je moc dobrá a skvěle zasytí. Pokud chcete, můžete si ji ozdobit rýžovou nebo ovesnou smetanou. Pro větší zjemnění je možné nalít smetanu přímo do polévky. Suroviny: 8 brambor 6 středně velkých mrkví 1/2 většího celeru 2

projít na článek

Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha

Brokolicová polévka podle Zdeňka Pohlreicha je krémová polévka, v níž skvěle zužitkujete i košťál. Měla by vynikat krásně svěží a sytou barvu, být ochucená pečeným česnekem a zahuštěná krémovým sýrem.

projít na článek

Květáková polévka

Květáková polévka se nejčastěji vaří v létě a na podzim, kdy je dostatek čerstvého květáku. V dnešní době si však můžeme květák koupit kdykoli, ale čerstvý je samozřejmě úplně něco jiného. Chutná naprosto jinak. Připravit květákovou polévku lze mnoha různ

projít na článek

Ratatouille neboli skutečná zeleninová božská mana

Ratatouille je skutečná zeleninová božská mana. Samozřejmě, mohli bychom říct, že je to vlastně jen osmažená zelenina zapečená v omině, ale to bychom se setsakramentsky pletli. Ratatouille totiž představuje esenci čerstvosti a chuti zeleniny a víte jak ch

projít na článek

Zeleninová polévka s červenou čočkou a lahůdkovým droždím

300 ml růžiček brokolice 1 střední mrkev 2 řapíky celeru 1 lžíce másla 1 lžíce hrášku (může být mražený nebo sterilovaný) 1 lžíce kukuřice (může být mražená nebo sterilovaná) 1,5 l kuřecího vývaru (nebo zeleninového) sůl…

projít na článek