KULINÁŘSKÉ OKÉNKO # 1: ITALSKÉ RIZOTO NA PIVU SE SALSICCIOU

Recept na italské rizoto na pivu se salsicciou a červenou čekankou Tento recept mám od svého dobrého kamaráda Riccarda (zvaného Riki), který pochází z italského Trentina a je tedy ovlivněn výraznou kuchyní tohoto severoitalského regionu. Při našem spolubydlení ve městě Rimini, kde jsme oba několik let žili, se Riki (který jinak není žádný masterchef) naučil tento vynikající pokrm a já jsem se ho naučil od něj. Myslím, že toto rizoto je perfektním pokrmem pro nás Čechy, jelikož má výraznou a bohatou chuť, tak jak to máme rádi. Navíc, a to je zde podstatné, nemá v základu bílé víno jako jiná rizota, ale pivo! Pojďme se podívat na ingredience, které budeme na přípravu rizota pro 4 osoby potřebovat: 400 g radicchio (červená čekanka) 1 l zeleninového vývaru 400 g kulatozrnné rýže vhodné na rizoto    110 ml piva 250 g salsiccia (italská klobása z mletého masa) 2 lžíce olivového oleje 30 g másla ½ cibule 50 g parmazánu sůl pepř Postup: Nalijeme vývar do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím umyjeme a osušíme radicchio a nakrájíme ho na tenké proužky. Oloupeme cibuli a jemně ji nasekáme. Vymáčkneme salsicciu ze střívka a rozdrobíme na malé kousky. Do velké pánve přidáme olej, polovinu másla a nakrájenou cibuli, kterou na mírném ohni necháme zesklovatět. Přidáme radicchio a restujeme několik minut, až se nám zredukuje na cca třetinu. Přidáme rýži a restujeme vše dvě minuty. Zalijeme pivem a za občasného míchání necháme odpařit. Přidáme 3 naběračky horkého vývaru. Vaříme za občasného míchání a vývar přidáváme postupně podle potřeby. Hotové rizoto musí být krémové, ne však řídké, tak s vývarem opatrně... Vaření rýže by mělo trvat 16-18 minut. Když se rýže vaří po dobu pěti minut, přidáme naporcovanou salsicciu. Dochutíme solí a pepřem. Vypneme plotýnku a přimícháme zbytek másla a nastrouhaný parmazán. Pokud je rizoto příliš suché, přidejte pár lžic vývaru. Podáváme horké. Hotové rizoto můžeme ozdobit nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!

projít na článek

Rizoto Zdeňka Pohlreicha

Víte, že italsky se rizoto píše risotto? A že toto rýžové jídlo je základním kamenem milánské kuchyně? Existuje mnoho různých receptů na rizoto s různými přísadami, ale všechny jsou založeny na vhodném druhu rýže vařené standardní procedurou. Vyzkoušejte

projít na článek

Italské risotto. Recept

Pravé italské risotto nemá nic společného s rýžovým pokrmem se zeleninou nebo masem, bohatě zasypaným strouhaným Eidamem a ve školní jídelně podávaným zpravidla s kyselou okurkou. Risotto je nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Rizoto pochází ze

projít na článek

Poznali byste, že jsme tohle okénko právě vyměnili?

Krásná práce, co říkáte? Součástí našich montáží plastových oken a vchodových dveří není jen samotná montáž. Patří k tomu také demontáž původních plastových či dřevěných oken, jejich následná likvidace, ale také začištění nově namontovaných kousků a seříz

projít na článek

Denní menu

DENNÍ MENU 3.6.-9.6.2024 Pondělí: Polévka Kuřecí vývar s těstovinou 39,- Hlavní jídlo 1 Katův šleh, rýže 119,- Hlavní jídlo 2 Smažený vepřový řízek, vařený brambor 129,- Úterý: Polévka Pórkový krém 39,-

projít na článek

Změna v jídelníčku - pátek 12. 1.

Omlouváme se všem strávníkům, ale v pátek 12. 1. dochází z provozně-technických důvodů ke změně v jídelníčku. Změna se týká hlavního jídla č. 1: pátek 12. 1. (aktuální jídelníček) vývar se zeleninou a nudlemi 1     rizoto s krůtím masem sypané sýrem 2   

projít na článek