Recept na italské rizoto na pivu se salsicciou a červenou čekankou Tento recept mám od svého dobrého kamaráda Riccarda (zvaného Riki), který pochází z italského Trentina a je tedy ovlivněn výraznou kuchyní tohoto severoitalského regionu. Při našem spolubydlení ve městě Rimini, kde jsme oba několik let žili, se Riki (který jinak není žádný masterchef) naučil tento vynikající pokrm a já jsem se ho naučil od něj. Myslím, že toto rizoto je perfektním pokrmem pro nás Čechy, jelikož má výraznou a bohatou chuť, tak jak to máme rádi. Navíc, a to je zde podstatné, nemá v základu bílé víno jako jiná rizota, ale pivo! Pojďme se podívat na ingredience, které budeme na přípravu rizota pro 4 osoby potřebovat: 400 g radicchio (červená čekanka) 1 l zeleninového vývaru 400 g kulatozrnné rýže vhodné na rizoto 110 ml piva 250 g salsiccia (italská klobása z mletého masa) 2 lžíce olivového oleje 30 g másla ½ cibule 50 g parmazánu sůl pepř Postup: Nalijeme vývar do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím umyjeme a osušíme radicchio a nakrájíme ho na tenké proužky. Oloupeme cibuli a jemně ji nasekáme. Vymáčkneme salsicciu ze střívka a rozdrobíme na malé kousky. Do velké pánve přidáme olej, polovinu másla a nakrájenou cibuli, kterou na mírném ohni necháme zesklovatět. Přidáme radicchio a restujeme několik minut, až se nám zredukuje na cca třetinu. Přidáme rýži a restujeme vše dvě minuty. Zalijeme pivem a za občasného míchání necháme odpařit. Přidáme 3 naběračky horkého vývaru. Vaříme za občasného míchání a vývar přidáváme postupně podle potřeby. Hotové rizoto musí být krémové, ne však řídké, tak s vývarem opatrně... Vaření rýže by mělo trvat 16-18 minut. Když se rýže vaří po dobu pěti minut, přidáme naporcovanou salsicciu. Dochutíme solí a pepřem. Vypneme plotýnku a přimícháme zbytek másla a nastrouhaný parmazán. Pokud je rizoto příliš suché, přidejte pár lžic vývaru. Podáváme horké. Hotové rizoto můžeme ozdobit nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!
Víte, že italsky se rizoto píše risotto? A že toto rýžové jídlo je základním kamenem milánské kuchyně? Existuje mnoho různých receptů na rizoto s různými přísadami, ale všechny jsou založeny na vhodném druhu rýže vařené standardní procedurou. Vyzkoušejte
projít na článekPravé italské risotto nemá nic společného s rýžovým pokrmem se zeleninou nebo masem, bohatě zasypaným strouhaným Eidamem a ve školní jídelně podávaným zpravidla s kyselou okurkou. Risotto je nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Rizoto pochází ze
projít na článekKrásná práce, co říkáte? Součástí našich montáží plastových oken a vchodových dveří není jen samotná montáž. Patří k tomu také demontáž původních plastových či dřevěných oken, jejich následná likvidace, ale také začištění nově namontovaných kousků a seříz
projít na článekDENNÍ MENU 3.6.-9.6.2024 Pondělí: Polévka Kuřecí vývar s těstovinou 39,- Hlavní jídlo 1 Katův šleh, rýže 119,- Hlavní jídlo 2 Smažený vepřový řízek, vařený brambor 129,- Úterý: Polévka Pórkový krém 39,-
projít na článekOmlouváme se všem strávníkům, ale v pátek 12. 1. dochází z provozně-technických důvodů ke změně v jídelníčku. Změna se týká hlavního jídla č. 1: pátek 12. 1. (aktuální jídelníček) vývar se zeleninou a nudlemi 1 rizoto s krůtím masem sypané sýrem 2
projít na článek