Kultura se nejlépe odráží v jídle a stolování

Nikde nepoznáte kulturu tak dobře, jako u stolu. Ať už je to oběd, večeře, snídaně – v jídle se odráží naše samotná společnost. Kdo co jí, kolik toho jí, kdy jí. To je všechno tak nějak odrazem kultury, ve které se člověk nachází. Například si vezměte buddhisty – u správného buddhisty málokdy najdete maso, a když už, tak se jedná o výjimku. Samozřejmě, že Buddha maso zakazoval, ale nemohl ho zakázat prostým věřícím a sedlákům. Například v Indii se krávy považují za posvátné symboly jejich víry, proto v životě neuvidíte hovězí na jejich menu. Nebo například v česku jsou oblíbená hutná, jednoduchá jídla, pravděpodobně s velkým masem a omáčkou. Česká kultura řízku a piva U nás je predominantně sedlácká kultura, to znamená, že naše národní jídla budou také vyčnívat nad ostatní jídla svou jednoduchostí, sytostí a složením. Vezměte si polévky. Valná většina opravdu charakteristických polévek jako je zelňačka, kulajda, bramboračka a další obsahují buď smetanu, nebo velký podíl brambor. Ideálně ještě s chlebem nebo pečivem. Je to proto, protože polévky byly rychlé a jednoduché na uvaření, chutné a hlavně jste je mohli ohřát klidně i druhý den a pořád byly k jídlu a stejně dobré, možná i lepší. Nebo vezměte si svíčkovou, guláš, knedlo zelo vepřo a další. Je to vždycky co nejtučnější flák masa, hodně zelí a nějaké pečivo. A hlavně pořádně mastné a syté – to proto, protože práce na poli vyžaduje řadu živin a energie, proto se dělala všechna jídla sice trvanlivá, ale mastná. Dokud ještě Čechové orali na poli, tak bylo třeba takových jídel. Česká kuchyně neobsahuje „lehká jídla“ Například francouzská či italská kuchyně obsahuje lehčí jídla. Protože tam je hojnost. U nás, kde je polovina území hornatá či lesnatá, tak se holt muselo tvrdě makat, aby sedláci přežili zimu. A proto bylo nutné, aby měli dostatek energie. A přesně tak se odrazila naše kultura i do jídla. Článek Kultura se nejlépe odráží v jídle a stolování se nejdříve objevil na Isale.

  • Web: Isale
  • Aktualizace: 28.3.2024
projít na článek

Kultura stolování

Dnešní doba je uspěchaná a plná moderních vymožeností. Neustále se snažíme držet s ní krok a obstát bez úhony. Základem toho, jak toto vše ustát, je pevné zázemí a tím mohou být zvyky, které máme v našem soukromém životě. A sem bezesporu patří i kultura s

projít na článek

Kultura ve stolování

Během týdne není dostatek času na to, připravovat slavnostnější stůl nebo strávit u oběda hodinu, když na něj máme jen třicet minut. Ale trochu toho luxusu bychom si dopřát měli, protože i očima se jí. To, jak se u stolu chovat a jaké jsou zásady stolován

projít na článek

Leden 2021

  EVROPA AMERIKA, AUSTRÁLIE AFRIKA, ASIE ANTARKTIDA   leden hudba, výstavy, divadlo kultura média, kina… sport IT zima, roční období, kultura The post Leden 2021 first appeared on Mateřská škola Světluška.

projít na článek

Cizí a hudební kultura

Kultura je tady od toho, aby lid tak poznali nov m sta anebo novou kulturu lid . Mus m v m ct, frac34;e mn kultura opravdu hodn bav . J jsem opravdu hodn kulturn zalo frac34;en frac12; lov k, kter frac12; v frac34;dycky moc r d obje

projít na článek

30.sympozium Grundprobleme

Ve dnech 14. – 16. listopadu 2018 se v Archeologickém ústavu AVČR, Brno konalo v pořadí 30. sympozium Grundprobleme der frühgeschichtlichen Entwicklung im mittleren Donauraum, konferenční série zaměřené na archeologickou problematiku rané doby dějinné ve

projít na článek