Během týdne není dostatek času na to, připravovat slavnostnější stůl nebo strávit u oběda hodinu, když na něj máme jen třicet minut. Ale trochu toho luxusu bychom si dopřát měli, protože i očima se jí. To, jak se u stolu chovat a jaké jsou zásady stolování, bychom vědět měli. Stolování má svou tradici a ani jeho kvalitu bychom opomíjet neměli. V první řadě jde o to, zda se bude jednat o běžnou večeři či oběd nebo o nějakou slavnostnější příležitost, zda to bude hodně formální záležitost nebo jen běžné setkání mezi přáteli spojené s dobrým jídlem a pitím. Kromě kvalitních pokrmů a nápojů, příjemné atmosféry a pěkně prostřeného stolu tak máme možnost strávit delší dobu s těmi, které máme rádi. Snídaně se většinou jen tak odbude, oběd si dá každý jinde, děti ve škole, dospělí v zaměstnání nebo v restauraci, to jsou běžné všední dny. Večer se pak doma všichni sejdou, a to ani ne ve stejný čas a každý si k večeři něco vezme. Právě proto je dobré zkusit zachovat společné stolování třeba o víkendových dnech nebo o dovolené. Úpravu stolu volte podle toho, zda u něj budou pouze dospělí, nebo i děti a o jakou příležitost se bude jednat, také záleží na počtu strávníků, všichni by se měli ke stolu vejít a měli by mít dostatečný prostor. Základem je umytý stůl, čistý ubrus, podložky pod talíře, ubrousky. Jídlo na talíři by mělo být upraveno, a nemusí to být zrovna menu o několika chodech, i jednoduchý pokrm může být pěkně naservírován. S tím souvisí i používání příborů, jen u některých pokrmů je povolena výjimka, že se smí jíst rukou. A hlavně, nikam nechvátejte. Pro běžné denní použití se hodí ubrus v pestřejších odstínech, na kterém nějaká ta drobná nečistota hned není vidět. Ve shodných odstínech volíme i prostírání a ubrousky, postačí papírové. Pro slavnostní hodování prostřete ubrus z kvalitní látky, nejlépe damašku a ubrousky jedině látkové. Na dozdobení lze použít drobnosti jako např. svíčky nebo květiny. Článek Kultura ve stolování se nejdříve objevil na Febski.
Dnešní doba je uspěchaná a plná moderních vymožeností. Neustále se snažíme držet s ní krok a obstát bez úhony. Základem toho, jak toto vše ustát, je pevné zázemí a tím mohou být zvyky, které máme v našem soukromém životě. A sem bezesporu patří i kultura s
Nikde nepoznáte kulturu tak dobře, jako u stolu. Ať už je to oběd, večeře, snídaně – v jídle se odráží naše samotná společnost. Kdo co jí, kolik toho jí, kdy jí. To je všechno tak nějak odrazem kultury, ve které se člověk nachází. Například si vezměte bud
EVROPA AMERIKA, AUSTRÁLIE AFRIKA, ASIE ANTARKTIDA leden hudba, výstavy, divadlo kultura média, kina… sport IT zima, roční období, kultura The post Leden 2021 first appeared on Mateřská škola Světluška.
Kultura je tady od toho, aby lid tak poznali nov m sta anebo novou kulturu lid . Mus m v m ct, frac34;e mn kultura opravdu hodn bav . J jsem opravdu hodn kulturn zalo frac34;en frac12; lov k, kter frac12; v frac34;dycky moc r d obje
Ve dnech 14. – 16. listopadu 2018 se v Archeologickém ústavu AVČR, Brno konalo v pořadí 30. sympozium Grundprobleme der frühgeschichtlichen Entwicklung im mittleren Donauraum, konferenční série zaměřené na archeologickou problematiku rané doby dějinné ve
projít na článek