Květen - čas na výrobu sirupu ze smrkových výhonků

Víte co doma děláme, když nás v zimě přepadne kašel a nachlazení? Sáhneme do lednice pro sirup ze smrkových výhonků! A ten správný čas na sběr výhonků je právě nyní - během května. Tento recept určitě není novinkou, dělaly ho už naše babičky a prababičky. Minulou zimu jsme si opět prověřili, jak dobře funguje. Sirup je vhodný při kašli a nachlazení - rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje imunitu. Někde se také dočtete, že působí proti revmatu, tiší bolesti svalů, zmírňuje záněty šlach a zvyšuje prokrvení kůže. Na výrobu sirupu budete potřebovat: 5 litrovou sklenici. Velkou mísu smrkových výhonků (nebo více). Asi 750 g třtinového cukru. 2 bio citróny. Natrhané výhonky propláchněte vodou a nechejte je odkapat. Nyní vrstvěte vždy asi 5 cm výhonků, cukr a 2-3 tenké plátky citrónu. Naplněnou sklenici přikrýjte folií, stáhněte gumičkou či provázkem a postavte na slunné místo po dobu 2 - 3 týdnů. Vzniklou hustou zlatavou šťávu přeceďte přes plátýnko a umístěte ve sklenicích do lednice. Při kašli a nachlazení doporučuji jednu čajovou lžíčku 3 x denně. Dětem chutná rozhodně lépe, než umělé sirupy z lékárny :-).

projít na článek

GEMMOTERAPIE

 G emmoterapie   je poměrně nová metoda fytoterapie využívající léčivého účinku   výtažků z pupenů a kořínků,  mladých listů,  či výhonků bylin , ve kterých jsou uloženy velmi účinné látky ( hormony, enzymy, stopové prvky, minerály, vitamíny..).

projít na článek

NAKLÍČENÁ SEMÍNKA

Pravidelná konzumace klíčků a výhonků napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a chrání před anemií. Zdravou svačinkou z klíčků pak pomáháte tělu k posílení srdce i nervů, pečujete o krásu své pokožky a chráníte kosti před řídnutím.

projít na článek

8 KONFRONTAČNÍ PŘEHLÍDKA DĚL MLADÝCH UMĚLCŮ květen červen 2005

fotogalerie z vernisáže The post 8 KONFRONTAČNÍ PŘEHLÍDKA DĚL MLADÝCH UMĚLCŮ květen červen 2005 appeared first on GALERIE XXL.

projít na článek

Společné prohlášení odborných společností k problematice ochrany jihomoravských luhů (květen 2024)

Jihomoravské lužní lesy ochranu potřebují skutečně naléhavě. Žádáme proto co nejrychlejší vyhlášení sítě maloplošných zvláště chráněných území i chráněné krajinné oblasti Soutok.Celé prohlášení naleznete ZDE.

projít na článek

Dárkový certifikát darujte výrobu obuvi

Boty na míru můžete darovat formou dárkového certifikátu, který snadno zakoupíte na našem eshopu. Nabízíme několik možností: Dárkový certifikát na výrobu luxusní, ručně šité obuvi na míru. Doporučujeme Vám minimální hodnotu 60 000,- Kč  což je cena prvníh

projít na článek