Lasagne

Co připravit, když k vám má dorazit na víkendový oběd návštěva? Co takhle vyzkoušet právě lasagne. Na tradiční verzi s mletým masem, rajčatovou omáčkou a bešamelem si pochutná určitě každý a to jak dospělí tak děti. Klidně je připravte večer předem, chutě se krásně prolnou a lasagne i lépe drží, pak už stačí jen vytáhnout z lednice a ohřát. A vy se můžete v klidu věnovat návštěvě. Ingredience pro cca 6-8 porcí Rajčatová omáčka 2 plechovky krájených rajčat 480 g mletého masa (mix hovězí a vepřový) 1 větší červená cibule (možno použít i žlutou) 2 stroužky česneku 1 mrkev 250 ml hovězího vývaru (možno použít masox) 3 lžíce olivového oleje bazalka, rozmarýn, sůl, pepř Bešamel 600 ml mléka 50 g másla 50 g hladké mouky sůl, muškátový oříšek Lasagne (cca 16 kusů) cca 80 g strouhaného sýru (Eidam, Gouda,) Postup Rajčatová omáčka Cibuli a mrkev očistíme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji ve větší hluboké pánvi. Přidáme mleté maso a taktéž orestujeme. Poté přilijeme rajčata z plechovky, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, koření. Vše promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Dle potřeby na závěr dolijeme vodou. Bešamel Na pánvi rozehřejeme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Odstavíme z ohně a pomalu za stálého míchání (používám metličku) přilíváme mléko. Ochutíme muškátovým oříškem a solí. Znovu vrátíme na plotnu a chvíli za stálého míchání povaříme, dokud směs nezačne houstnout. Lasagne Spodek zapékací mísy vytřeme trochou bešamelu. Přidáme lasagne, vrstvu rajčatové omáčky a bešamel. Takto několikrát opakujeme a zakončíme bešamelem, který posypeme strouhaným sýrem. Příklad vrstvení: bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-lasagne-rajčatová omáčka- bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-lasagne-rajčatová omáčka-bešamel-sýr Pečeme při 180 °C cca 40 minut. Tip Abyste měli lasagne zaručeně měkké, můžete je před přípravou položit v jedné vrstvě do plechu a zalít vroucí vodou. Takto necháme namočené cca 3 minuty a poté zchladíme studenou vodou, abychom s nimi mohli dále pracovat. Článek Lasagne se nejdříve objevil na Mezi hrnci.

projít na článek

Spagheti, Spaghettini, Bucatini

Za mne prostě špagety. Jedny klasické, ty druhé jsou tenké, aBucatini jsou dlouhé a duté. Maccheroni jsou široké roury. Zřejmě zkomolený název se používal za totality Makaróny. Opustíme dlouhé nudle a máme tu Fettuccine široké nudle, které jsou ještě

projít na článek

Myčka najde v kuchyni uplatnění nejen na umývání nádobí

Myčka poslouží i jako čistič různých předmětů v domácnosti. Pochopitelně musíte dbát na to, aby nebyly znečištěné něčím toxickým, do myčky nepatří štětce od barev a nářadí na opravu auta, které je ošetřeno oleji z ropných derivátů. Ale v myčce můžete doce

projít na článek