Legislativní rada vlády doporučila schválit novelu zákoníku práce – čeho se budou plánované změny týkat?

Ve čtvrtek 9.3.2023 odpoledne, doporučila Legislativní rada vlády schválení novely zákoníku práce. Jedná se o novelu, která řeší transpozici dvou směrnic EU, které upravují pracovní podmínky zaměstnanců.

projít na článek

Prezident podepsal novelu zákona o exekucích

Exekutoři budou mít širší, ale také přesnější přehled věcí, které budou moci zabavovat. I nucený prodej nemovitosti dlužníka se omezí. Prezident Miloš Zeman potvrdil svým podpisem novelu, která tyto změny umožní.

projít na článek

Příplatkové odměny u dohod mimo pracovní poměr od 1. 10. 2023

Jaké změny u DPČ a DPP v návaznosti na novelu zákoníku č. 281/2023 Sb. jsou účinné od října a jaké až později?

projít na článek

Průměrný výdělek a příplatky u DPP a DPČ

Jak se vypočítá průměrný výdělek pro účely výpočtu příplatků (např. za práci ve svátek, v sobotu a neděli...) u dohod konaných mimo pracovní poměr ve vazbě na novelu zákoníku práce od 1. 10. 2023?

projít na článek

Nárok na benefity pro dohodáře po novele zákoníku práce

Dotkla se novela zákoníku práce č. 281/2023 Sb., účinná od října 2023, nároku na poskytování příspěvku na stravování a dalších benefitů pro zaměstnance na DPP nebo DPČ?

projít na článek

Mimořádná dozorčí rada nemocnic projedná ve čtvrtek aktuální situaci v krajských nemocnicích. Situace začíná být vážná

Nepromyšlené a zbrklé změny v zákoníku práce, které přijal parlament v domnění, že dochází pouze ke sladění legislativy s evropskými požadavky, rozjely největší personální krizi ve zdravotnictví za posledních dvanáct let. Přitom příkladně Asociace českých

projít na článek