Léto a Italské Gelato zmrzlina, která neomrzí

Léto je opět v plném proudu, teploty dennodenně stoupají k novým rekordům. To je zkrátka ten pravý čas na to, udělat si doma pravé Italské Gelato. Za mě nejlepší zmrzlina, kterou jsem kdy mohl zkusit. Gelato není jen prostě zmrzlina, je to umění stejně tak, jako Neapolská pizza.. Je to skvostná kombinace chutí. Ať už si vyberete sladkou nebo osvěžující variantu, italské gelato vám přinese lahodný zážitek a povznese vaše smysly na novou úroveň. Historie Gelata Skutečný původ zmrzliny Gelato je zcela neznámý. Předpokládá se však, že Gelato pochází z Itálie. Nejstarší zmínka o Gelatu (předtím, než dostal svou současnou podobu a název Gelato) pochází z roku 3000 př. n. l. Asijské kultury objevily kombinaci drceného ledu a různých příchutí. Po pěti stech letech od tohoto objevu se stalo součástí egyptské kultury. Tehdy bylo zvykem egyptských faraonů nabízet hostům pohár drceného ledu s příchutěmi a ovocnými šťávami. Později ji do své kultury převzali Italové, ale trochu jiným způsobem. Italové připravovali oholenou zmrzlinu s medovou polevou. Nebyla to však zmrzlina podobná té dnešní. Tradice Gelata v Itálii vznikla v období italské renesance. V té době rodina Medicejských sponzorovala ve Florencii soutěž. Účelem této soutěže bylo objevit nejlépe zmrazený dezert. Jedním z účastníků byl alchymista Cosimo Ruggeri. Gelato (nikoli moderní gelato), které na této soutěži vytvořil, se jmenovalo gelato s vaječným krémem. Jeho gelato vysoce ocenili Francesco Redi a Lorenzo Magalotti. Tehdy bylo středem pozornosti, ale ještě nebylo dostupné veřejnosti. Bylo dostupné pro velmi bohaté rodiny v jejich veřejných rezidencích. Částečným důvodem byla drahá cena ledu a soli. První veřejně dostupné Gelato se objevilo v roce 1686 zásluhou Siciliána Francesca Procopia Cutò. Ten Gelato přinesl veřejnosti otevřením kavárny s názvem Café Le Procope v Paříži. Díky tomuto muži se Gelato poprvé proslavilo po celé Evropě. Recept na pravé domácí Gelato Pokud jste někdy cestovali do Itálie a jedli zmrzlinu v místní zmrzlinárně, pravděpodobně jste poznali rozdíl mezi zmrzlinou a pravým gelatem. Gelato, italský výraz pro zmrzlinu, je hustší a hladší než klasická zmrzlina. Má nižší obsah tuku díky vyššímu podílu mléka oproti smetaně a vyrábí se pomaleji než zmrzlina, která obsahuje méně vzduchu. Díky tomu má gelato bohatší chuť než zmrzlina a je tak krémové (i když obsahuje méně smetany), že se v ústech rozplývá. Pokud bychom hledali přirovnání k pečení pizzy, Italové opět dokázali v kulinářském světě, že méně, je více. Stejně tak, jako při výrobě těsta na pizzu, potřebujete k výrobě Gelata jen tři základní suroviny. Mléko, vajíčka a cukr. Nic dalšího nepotřebujete a základ na výborné Gelato je hotov. Počítejte s tím, že se Vám Gelato nepovede ihned napoprvé, stejně tak, jako Neapolská pizza. Počítejte s tím, že budete muset zkoumat techniku a do detailu zkoumat i to, co se stalo špatně. Ale o tom to přeci je stejně tak, jako u Neapolské pizzy. Jakmile se Vám totiž Vaše pravé Italské Gelato povede, zažijete parádní pocit. Postup na Gelato Na pravé Italské Gelato si připravte: 100g cukru 2 žloutky 100g kvalitního kakaa (případně jiné náplně, kterou máte rádi) 200g plnotučného mléka Do hrnce dejte 50g cukru, 2 žloutky a smíchejte je v kompaktní hmotu, která bude dobře promíchaná. Následně přidejte kakao a plnotučné mléko. Míchejte, dokud nevznikne jedna homogenní tekutina podobná těstu na palačinky. Pokud bude hmota stále moc hustá, přidejte mléko dle Vaši potřeby. Tuto tekutinu zahřejte na 55 stupňů po dobu 5 minut a následně vložte do Vašeho zmrzlinovače. Pravou Italskou Gelatu docílíte tím, že v sobě bude mít co nejméně vzduchu. K těm nejlepším Gelatům v Itálii se používají staré speciální stroje, mnohdy až 50 let staré, které do zmrzliny nevhání tolik vzduchu jako ty nové. Letíte na Bari? Pokud Vás tyto prázdniny čeká let a dovolená v Itálii, konkrétně na Bari, poté se určitě stavte v jedné z nejznámějších světových Gelato výrobců Mokambo Gelateria. A pokud letos cestu na Bari neplánujete, poté se můžete podívat alespoň na následující video, které Vám kouzlo přípravy Gelata přiblíží. Jaké Gelato máte rádi Vy a které v Itálii byste doporučili? Dejte nám vědět do komentářů. Děkujeme! The post Léto a Italské Gelato zmrzlina, která neomrzí appeared first on Pizzaguru.

projít na článek

Zmrzlina s alkoholem? Léto, které má šmrnc

Že jsou Metelkovy likéry určeny k přímé konzumace je jasné. Že jsou vhodné a osvědčené i jako kulinářská přísada se jednak logicky nabízí, jednak jsme se to už několikrát v minulosti snažili dokázat publikováním receptů na přípravu různých dezertů. Pečení

projít na článek

Bílé kalhoty? Letní klasika, která se neomrzí!

S rostoucí teplotou si můžete všimnout běžného trendu letní módy – čím dál více je k vidění... Příspěvek Bílé kalhoty? Letní klasika, která se neomrzí! pochází z Černábílá.cz

projít na článek

Džínové šortky – letní klasika, která se neomrzí

Každá z nás má jistě ve své skříni minimálně jedny džínové šortky. Pokud víte, jak je kombinovat,... Příspěvek Džínové šortky – letní klasika, která se neomrzí pochází z Černábílá.cz

projít na článek

Valentýnské menu (14.-18.2.)

VALENTÝN V BEEFU? Červená řepa, rudá jako srdce. Hovězí burger, šťavnatý jako rty. Italské telecí Vitello Rossini, vášnivé jako Romeo a Julie. Čokoládový dort, sladký jako pusa pro radost. Přijďte ochutnat naše zamilované menu od 14. do 18. února. Lásk

projít na článek

Změna Otevírací doby na léto

přichází léto a s ním i letní otevírací doba: v období červen červenec srpen máme otevřeno do 15:00 3.7 7.7. dovolená V Případě potřeby volejte na uvedená čísla v kontaktech.The post Změna Otevírací doby na léto first appeared on Krby Kurka.

projít na článek