Možná začínáte číst tyto řádky s pocitem "Nepsali už o tomhle?". A vlastně máte pravdu. Jenom to tentokrát, namísto teorie a zkušeností vezmeme čistě vědecky. Navíc jde o otázku stále omílanou a tak trochu opakování, navíc podložené tvrdými daty, určitě nebude na škodu. Připravili jsme dvě identické vsádky, tzv. směs na svíčkovou, kterou lze koupit v Makru a se kterou pravidelně AMARU testujeme. Každá vsádka byla rozdělena na pět produktových táců po 1,5 kg, tedy celkově (ona udávaná kapacita AMARU) 7,5 kg. Zde se ovšem jejich cesty rozešly. Zatímco první jsme nechali roztát (prodávaná směs je mrazená) na pokojovou teplotu cca 22°C, druhá putovala ve skladovacím systému rovnou do mrazícího boxu 11. Obojí jste asi viděli v našem ceníku. Už na mnoha testech máme ověřeno, že tuto nálož zeleniny AMARU vysuší za 30 hodin. Tentokrát nás ale zajímá spíše fáze zamrazení. Vsádka #1 - zamrazuje AMARU Při nakládání měla zelenina okolo 22 - 23°C. Podobně na tom byla i produktová komora a policový systém. Prostě jako bychom zrovna přišli k vypnutému lyofilizátoru. Náš záznamník teploty EBRO. 1 - Chlazení vstup; 2 - chlazení výstup; 3 - horní police; 4 - prostřední police; 5 - spodní police; 6 - okolní teplota Čas pro zamrazení jsme nastavili na 17 hodin. Čas sušení pak ověřených 30 hodin. Nicméně ani tato doba nestačila. Čím je AMARU více uzpůsoben na rychlost sušení, tím horší je přenos teploty (chladu) na produkt. Zde stojí za zmínku článek Jak potraviny mrznou, protože vysvětluje, proč je potřeba tolik času a jak zamrazení probíhá. Po vypršení nastaveného času začalo sušení. Podle grafu však pouze produkt na spodní polici měl kýženou teplotu kolem -22°C. Prostřední a vrchní police v grafu vykazovaly teploty kolem -12°C, resp. -7°C. Následkem nedokonalého zamrazení zpravidla je deformace produktu. U mrkve s celerem na tom toliko zase nesejde. Nicméně výsledná potravina pak může být zvrásněná nebo dokonce scvrklá, pokud obsahuje hodně vody. Vsádka #2 - zamrazuje mrazící box Aby zamrazení v mrazícím boxu mělo smysl, je potřeba také předmrazit samotný lyofilizátor. Od toho je tlačítko na úvodní obrazovce. Předmrazení je pevně nastaveno na 120 minut, avšak pro účely našeho testu jsme nechali prázdnou komoru pouze s policovým systémem předmrazovat po dobu jedné hodiny. Ještě ověřit, že v mrazícím boxu je skutečně aspoň -22°C, jak udává specifikace Při překládání z mrazícího boxu do lyofilizátoru je skladovací systém velký pomocník. Jde totiž především o čas a běhat s jedním nebo dvěma tácy, byť pár kroků nepomůže. Takto jsme mohli umístit všech 5 táců asi metr od komory lyofilizátoru a vše rychle přeložit. I když to bylo rychlé, produkt se na povrchu ohřál o celých 6°C Pokud by komora a policový systém nebyly předmrazené aspoň po dobu jedné hodiny, teplota produktu by stoupala ještě výš a čas v mrazím boxu by tak přišel vniveč. Čím nižší teplota v mrazícím boxu, tím rychlejší ohřev po vytažení do pokojové teploty. Proto nemá smysl používat boxy na -30°C nebo -40°C, které navíc mají podstatně vyšší spotřebu elektrické energie. Čas pro zamrazení jsme s opatrností nastavili na 8 hodin. Dle grafu to bylo víc než dost, protože i prostřední a horní police dosáhly lehce pod -30°C, zatímco spodní pak atakovala hodnotu -35°C. Pro dosažení potřebných -25°C by tak stačilo jen 5 hodin. Graf zamrazení 2. vsádky. Modrá - horní police, zelená - prostřední, fialová - spodní. Nahoře pak okolní teplota místnosti Vyhodnocení Když už jsme pojali test tak "vědecky", hodí se také malé shrnutí na závěr. Je jasné, že z ekonomického hlediska dává zamrazování v mrazícím boxu smysl. Skoro jde až o nutnost. Jenom v našem případě jsme celkový čas zpracování zkrátili o celý půlden, tedy 12 hodin. Vlastně i o více, protože první vsádka nebyla dokonale zmrzlá. Kromě úspory času jde také o značnou úsporu elektrické energie. Námi nabízený box 11 se vyznačuje nízkou spotřebou, jen 0,55 kWh / den. Naproti tomu AMARU spotřebovává během zamrazení cca 9,5 kWh / den. Díky skladovacímu systému může navíc mrazící box současně mrazit až 3 nakládky (tzn. 15 produktových táců s produktem) najednou.
Léto pomalu klepe na dveře a tak přišel čas zase rozšířit záznamy potravin, které AMARU už usušil. Najít kukuřici na polích zatím zdaleka nelze a tak jsme tentokrát museli sáhnout opět po zásobách prodejny Makro. Příprava V našem případě velmi snadná -
projít na článekTěžko věřit, že to bude téměř 5 let od blogového článku s podobným názvem, kdy jsme ovšem uváděli svůj první a dodnes hlavní produkt - lyofilizátor AMARU. Dnes bychom vám rádi představili asi ne tak převratný, ale zato jistě velmi užitečný produkt, vlastn
projít na článek"Jaká je životnost toho vašeho lyofilizátoru?" je zhruba poslední půlrok stále častější dotaz. Je logické, že zájemce o takové zařízení má jednoduše obavy o svou investici, ovšem je zajímavé, že jde o obvyklou otázku až v poslední době. Pojďme se tedy na
projít na článekJe o tom vlastně polovina celé kategorie Údržba AMARU na tomto blogu. Každý přístroj potřebuje určité provozní podmínky a podle toho, jak jsou dodrženy se také pak odvíjí četnost nutných zásahů ze strany uživatele nebo dokonce našeho servisu. Tak proč si
projít na článekNejen s příchodem letních bouřek se stále častěji objevuje otázka, jestli je možné a má smysl zálohovat lyofilizátor AMARU, aby proces nebyl přerušen v případě výpadku napájení. Pojďme se tedy podívat, jaké máme možnosti. Nejprve si řekněme, jaké (resp.
projít na článek