Mechový dort je hitem letošní sezóny. Že jste o této dobrotě ještě neslyšeli? Vyzkoušejte recept tuto zelenou dobrotu, která chutná mnohem víc, než byste čekali. Víme, jak na to. Mechový dort (špenátový dort) díky své zelené barvě má své příznivce i nepříznivce, kteří mají za to, že takový dort chutná jako tráva nebo jako salát. Jenže to je jeden velký omyl, protože právě špenát či jiné zelené listy podtrhnou chuť ostatních ingrediencí, které krásně vyniknou. Překvapte své ratolesti a upečte ten nejlepší mechový dort pro děti, po němž se jen zapráší. Recept na mechový dort je nejenom snadný, ale také rychlý. Přesvědčte se sami. Recept na mechový dort ze špenátu Doba přípravy: 1,5 2 hodiny Náročnost receptu: střední Velikost formy na dort: 20 cm Mechový dort z čerstvého špenátu alias mecháček dort je skutečně jednoduchý a díky krému z mascarpone a šlehačky je velmi lehký. Zdroj foto: Olga Bondarenko / Shutterstock.com Suroviny 250 g čerstvého baby špenátu, 300 g hladké mouky, 180 g krupicového cukru, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 3 vejce, 170 ml oleje, 1 polévková lžíce citronové šťávy, citronová kůra. Krém 2 kelímky smetany ke šlehání 31% 500 g mascarpone 150 g moučkového cukru 1 vanilkový lusk Postup Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Špenát omyjeme, nasekáme a společně s částí oleje rozmixujeme v hladkou kaši. Z vajec a cukru vyšleháme pěnu dejte si záležet, délka šlehání se pohybuje okolo 8 minut. Následně do pěny pomalu zašleháváme zbytek oleje. Přidáme špenátovou kaši, citronovou kůru a šťávu a pořádně rozšleháme. Prosátou mouku s práškem do pečiva po částech do směsi zpracujeme. Těsto vlijeme do předem připravené dortové formy. Pečeme asi 50 minut. Než korpus vychladne, připravíme si krém. Nejlepší krém na dort z mascarpone dosáhneme, pokud do mísy dáme mascarpone, cukr a vydlabaný vnitřek vanilkového lusku a rozmícháme. Přidáme šlehačku a vyšleháme do tuhého krému. Vychladlý mechový korpus na dort rozřízneme na 3 části, kdy ta třetí bude nejtenčí poslouží na posypání dortu. Dortové pláty (2 kusy) natřeme krémem, spojíme a potřeme boky dortu i jeho vrchní díl. Nejtenčí plát rozdrobíme na malé kousky, kterými posypeme celý dort, včetně boků. Nakonec dozdobte podle vlastní fantazie ovocem nebo jedlými květy. Tip pro nejlepší mechový dort: Jestliže máte rádi hutnější krémy, které i přesto patří mezi ty odlehčené, doporučujeme pevný krém z mascarpone a tvarohu zjemnit pomocí vyšlehané smetany. Tento vláčný korpus na dort lze rovněž použít na koláč na plech nebo špenátové těsto rozdrtit do sklenic a připravit z nich sladký dezert. Pokud jste dostali chuť na mascarpone krém, tento dort z mascarpone je skvělým tipem, navíc patří špenát mezi zdravé potraviny a je plný vitamínů, proto je zelený mechový dort vhodný i pro děti. Nebojte se, děti chuť špenátu v dortu vůbec nepoznají. Recept na mechový dort ze špaldové mouky Doba přípravy: 1,5 2 hodiny Náročnost receptu: střední Velikost formy na dort: 20 cm Suroviny Na dort mecháček a krém z mascarpone si připravte následující ingredience: 700 g čerstvého špenátu, 600 g hladké mouky, 350 g cukru krupice, 2 balíčky kypřicího prášku do pečiva, 1 banán, 1 avokádo, 4 vejce pokojové teploty, 320 ml oleje. Krém 250 g mascarpone 250 ml smetany ke šlehání rybízová marmeláda (nebo jiná kyselá marmeláda) ovoce na ozdobu Zdroj foto: Tagir Faskhutdinov / Shutterstock.com Postup Špenát omyjeme, avokádo vydlabeme a společně s banánem rozmixujeme na hladkou kaši. Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Všechny ostatní suroviny opatrně vmícháme do vzniklé vaječné pěny. Nakonec do těsta přidáme rozmixovanou směs z avokáda, špenátu a banánu. Těsto rozdělíme tak, abychom z něj upekli dva korpusy. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut. Jakmile jsou oba korpusy upečené, necháme je pořádně vychladnout. Po vychladnutí vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky, přidejte mascarpone. Upečené korpusy zarovnejte, promažte je marmeládou a krémem a spojte. Krémem potřete také boky a vrch dortu, který dozdobte podle svých představ. Jak ozdobit dort ovocem? Pro lepší vizuální podobu dortu použijte korpusové odkrojky, které rozdrobte najemno a dort s nimi zasypte. Na zelenou drobenku dortu položte překrojené jahody, borůvky nebo jiné oblíbené ovoce. Na zeleném dortu se bude ovoce krásně vyjímat. Pokud jste si právě vzpomněli, že máte v mrazáku uskladněný mražený listový salát, recept na něj vám nabízíme přece zde. Je možné upéct i mechový dort z mraženého špenátu, chuť špenátu sice nebude tak čerstvá, ale v dortu se to stejně ztratí a tento špenát dodá korpusu stejnou barvu jako ten čerstvý. Zdobení dortu Zdobení dortu je konečnou fází, při níž byste si měli dát záležet. Vzhledem k tomu, že se jedná o mechový dort (špenátový dort) měli byste se držet tématu. Dort dozdobte zmiňovanými rozdrobenými korpusovými odkrojky, lesním ovocem či jedlými květy. Jestliže chcete, aby dort vypadal elegantně a nepůsobil kýčovitým dojmem, zasypte rozdrobeným korpusem pouze jeho horní a trochu část spodní, boky nechte vyniknout jako tzv. naked dort. Na horní část dortu se skvěle hodí například mochyně, jedlé květy nebo obyčejné maliny. Jelikož je špenát skvělou superpotravinou a výborně se hodí i do smoothie, vyzkoušejte také tipy na přípravu lahodných smoothie nápojů. Recept na dort není složitý, krok za krokem ho zvládne každý, kdo má chuť do práce. Vyzkoušejte tento nejlepší mechový dort a nechte si chutnat. Zdroj: thewondersmith.com, allrecipes.com Vyskúšajte ďalšie sladké recepty Nepečený jahodový koláč s želatinou Lahodné tiramisu Nadýchaný kremeš The post Mechový dort – Připravte si zelený dort ze špenátu appeared first on iFaster.cz.
VALENTÝN V BEEFU? Červená řepa, rudá jako srdce. Hovězí burger, šťavnatý jako rty. Italské telecí Vitello Rossini, vášnivé jako Romeo a Julie. Čokoládový dort, sladký jako pusa pro radost. Přijďte ochutnat naše zamilované menu od 14. do 18. února. Lásk
projít na článekSeděla jsem v rohu běžné školní třídy, rozhlížela se po obrázcích na stěnách, dívala se oknem do podzimního parku, a především sledovala šestici třeťáků při práci. Není jednoduché vymyslet výtvarnou terapii tak, aby se nikdo nenudil, aby to všichni zvládl
projít na článekPostup oříškový korpus: ořechy nasekáme nebo rozdrtíme v mixéru spolu s datlemi. Tuto směs ořechů a datlí musíme dostatečně homogenizovat (pomůže i med). Vytvořenou směsí uděláme na talíři korpus. Ovocný krém vytvoříme: vybrané ovoce, avokádo, pomerančo
projít na článekSypaný zelený čaj Richard Royal Green Čaj zelený sypaný Richard Royal Zelený čaj sypaný. 1 čajovou lžičku (cca 2g) na 300ml šálek, zalít 80°C vodou, louhovat 2-3 minut. Pro vytvoření ledového nápoje po vylouhování čaj zchlaďte v lednici nebo přidejte kost
projít na článekZelený čaj je tradičním čajem v Číně i Japonsku. Při výrobě zeleného čaje nedochází k fermentaci, protože enzymy, které ji působí, se hned na začátku zničí teplem – sušením, napařováním. Obyčejně se zelený čaj zpracuje několik dnů po sběru. Obsah kofeinu
projít na článek