Nejzajímavější překážky na Spartan race

Obstacle course races, neboli překážkové závody v extrémních podmínkách, jsou v posledních několika letech vyhledávanou zábavou pro lidi všech věkových i výkonnostních kategorií. Jsou ideálním začátkem pro lenochy, aby se zvedli z pohovek a začali se hýbat. Jsou super motivací pro takové sportovce, kteří doteď běhali jen pro radost a nikam se moc neposouvali. Jsou výzvou i pro velmi vyspělé atlety, aby posouvaly své hranice stále výš a výš. Cesta k tomu ale není úplně jednoduchá. Vede k ní spousta naběhaných kilometrů a nastoupených stovek metrů, jelikož se tyto závody pořádají většinou v horském členitém terénu. Tento fakt lze považovat za první velkou překážku – běhat po rovině zvládne každý a i téměř netrénovaný jedinec, pokud je zdravý, dokáže nějakým způsobem uběhnout 15 km. Ale v horách je to jiné. Svaly se zakyselí po prvních kilometrech, protože ty vedou na vrchol nejbližšího kopce. Pojďme se ale nyní podívat na několik překážek, které vyžadují velkou sílu a mistrnou koordinaci. Bucket/sandbag carry Tohle je lahůdka! Buďto si naplníte kbelík štěrkem (cca 10-15 kg) nebo dostanete plný pytel písku (podobné hmotnosti). Vaším úkolem je projít s ním trasu (většinou velmi svažitou). Tady dostanou zabrat záda a nohy. Spear throw Hod oštěpem znamená téměř vždy trest. Můžete jej trénovat, ale v závodě se k němu dostanete většinou již notně zataveni. A trefit panáka ze slámy na cca 5-8 metrů tak, aby se oštěp zapíchl a nevypadl? To zvládne „na jistotu“ málokdo. Climb the rope Lezení po laně. Na první pohled ne až tak složité. Pokud by tomu zpravidla nepředcházela překážka plná vody či bahna. Kluzký provaz znamená často neúspěch. Traverse Wall Tvoří ji zeď ve tvaru hodně strmého áčka s otvory, řetězy a stupínky tak daleko od sebe, že je velmi složité se po nich posouvat. Navíc bývá kluzká (nebo jste kluzcí vy po předchozím průběhu závodu). Takže pád hrozí při každém přehmatu. Monkey bar Jde o ručkování. A má spoustu variant. Většinou jde o kombinaci hrazd, kruhů, lanových uzlů a podélných tyčí, po nichž se máte ve výšce přesunout na druhou stranu konstrukce. Máte mokré nebo zpocené ruce? Pravděpodobně se poroučíte do zóny pro burpees! Článek Nejzajímavější překážky na Spartan race se nejdříve objevil na Techis.

  • Web: Techis
  • Aktualizace: 12.1.2024
projít na článek

Winter Spartan Race objektivem Jany Syručkové

Skvělý závod, atraktivní podívaná, vypětí a emoce závodníků. To je Winter Spartan Sprint. Liberec přivítal první letošní závod série běhů Spartan Race a fotografka Jana Syručková byla u toho. Podívejte se na její velkou fotogalerii.

projít na článek

Spartan Race ve fotografiích Petra Jansy

První závody Spartan Race v letošním roce - Liberec Winter Sprint. Petr Jansa nám nabízí velkou fotogalerii z tohoto závodu.

projít na článek

Best of Spartan Race, Kutná Hora 2018

Výběr těch nejlepších fotografií Andrey Zavadilové z víkendového závodu Spartan Race Kutná Hora.

projít na článek

Spartan race Dolní Morava - sprint

Velká fotogalerie Jany Syručkové ukazuje jak hlavní moto série "Jsem SPARTAN" může bavit i bolet současně. Skutečně je to 5 kilometrů, které změní váš život. Posláním promotéra je změnit 100 milionů životů tím, že motivuje lidi, aby se dostali ze svých ko

projít na článek

Fotografova příručka pro přežití extrémního závodu

Spartan, Gladiátor, Army Race a další podobné závody jsou fenomenem dneška. Pro závodníky představují obrovskou výzvu - "Dokážu to vůbec? Dokážu to rychleji?". Závodníky obvykle doprovázejí fotografové a kameramani. Pro ně ovšem tento typ závodu představu

projít na článek