Nemůžete mít všechno. Pozorovatele zaskočilo gesto mezi Putinem a Si Ťin-pchingem

Putin po svém zvolení na páté funkční období zamířil na první zahraniční cestu právě do Číny. Spoléhá na svého drahého přítele v Číně, že bude nadále podporovat válečnou ekonomiku jeho země, a to i prostřednictvím nákupu ropy, napsal ve čtvrtek washingtonský think-tank Atlantic Council. Zároveň se Si snaží zajistit Číně partnera, protože její ekonomika čelí snižování investic ze strany Evropy a novým celním sazbám ze strany Spojených států, vysvětlila americká organizace zaměřující se na oblast mezinárodních vztahů a bezpečnosti. Podle prohlášení čínského ministerstva zahraničních věcí na tiskové konferenci po skončení jednání oba lídři představili své vize budoucích mezinárodních vztahů, které jsou podle nich stabilnější a příznivější pro světový mír než světový řád vedený Západem . Si označil čínsko-ruské vztahy za vzor mezinárodních vztahů. Narážel i na kritiku Washingtonu, když řekl, že přetrvává přízrak mentality studené války a hegemonie, bloková konfrontace a mocenská politika nadále ohrožují globální bezpečnost , uvádí se v prohlášení. Zahraniční média o setkání politiků informovala především jako o přátelském a odkázala i na jejich krátké objetí. Oba lídři projevili kamarádství, přivítali novou éru v čínsko-ruských vztazích, psal například server Newsweek. Čtvrteční setkání Si Ťin-pchinga a Vladimira Putina v Pekingu nenechalo nikoho na pochybách o tom, jak těsně sladění jsou čínský a ruský vůdce ve své vizi světa - a o posilování mocné hnací síly jejich autokratického dua, napsala americká televize CNN. I Spojené státy se ke schůzce vyjádřily. Čínu varovaly, že nemůže chtít víc, než je možné , když se objímá s Ruskem . Nemůžete chtít mít dobré, silnější a prohloubené vztahy s Evropou a dalšími zeměmi a zároveň pokračovat v podněcování největší hrozby pro evropskou bezpečnost za dlouhou dobu, řekl ve čtvrtek novinářům hlavní zástupce mluvčího ministerstva zahraničí USA Vedant Patel v narážce na roli Číny ve válečném hospodářství Ruska. Minulý týden zároveň Si navštívil Evropu uprostřed zvýšených třenic se státy Evropské unie kvůli řadě otázek, od špionáže po obvinění, že Čína zaplavuje kontinent levnými elektromobily.  Si a Putin vyhlásili partnerství bez hranic jen několik dní před invazí v únoru 2022. Čína, která je nyní největším dovozcem ropy z Ruska, se stala ekonomickým záchranným lanem pro sankcemi zničené Rusko. Hodnota vzájemného obchodu se vyšplhala z přibližně 140 miliard dolarů v roce 2021 na 240 miliard dolarů v loňském roce, což Moskvě prospělo, ale zároveň prohloubilo její závislost na Pekingu. Čína trvá na tom, že je vůči konfliktu na Ukrajině neutrální. Rusko to nedomyslelo. Z Číny přišla překvapivá předpověď o agresi na Ukrajině (celý článek s videem zde)

projít na článek

Skončí příběh Ševčíkovy fakulty jejím zrušením?

Je to gesto, víme, že nic zásadního zatím nezměníme, říkají studenti, kteří uspěli v akademických volbách

projít na článek

Důvěrné gesto

Chcete vykouzlit vašemu muži úsměv na tváři, až mu budete dávat dárek k jeho narozeninám nebo k výročí? Už vás nebaví se opakovat a dávat mu takové ty praktické věci, které si v podstatě může pořídit sám a v některých případech to raději opravdu dělá sám?

projít na článek

KAM JÍ(S)T na večeři: V této restauraci nemůžete chybovat! Stopro se sem vrátíte

Dlouho tady nebyla moje rubrika KAM JÍ(S)T. Ne, že bych žádnou restauraci nezkoušela, některé podniky mi prostě přišly přeceňované a nezašla bych do nich znovu. Kam se ... Příspěvek KAM JÍ(S)T na večeři: V této restauraci nemůžete chybovat! Stopro se sem

projít na článek

Nově v nabídce skvělý doplněk Plenkovníky a obaly na zdravotní průkazky

  Taky se přehrabujete v tašce a nemůžete stále něco najít? Přinášíme Vám skvělý tip jak tomu předejít. Pořiďte si plenkovník a budete mít všechno hezky po hromadě. Je to skvělý pomocník. Pěkně do něj schováte vše potřebné k přebalování, takže plenky, pře

projít na článek

Sušené droždí

Pečení a droždí neodmyslitelně patří k sobě. A sušené droždí je vždy po ruce. Dá se použít na vše. Jediné, co z něj nemůžete připravit, jsou různé drožďové polévky a pomazánky. Sáčky se sušeným droždím jsou na našem trhu nabízeny o váze mezi 6 a 8 gramy.

projít na článek