Nepůsobit dětem trauma

Někteří rodiče snad nikdy neměli mít děti. Je moc smutné vidět, že někteří naprosto nezpůsobilí rodiče mají třeba pět dětí a žijí v podstatě ze sociálních dávek, navíc se k dětem chovají krutě a na straně druhé vidět lidi, kteří by tolik chtěli mít vlastní rodinu a nedaří se jim to. Ovšem nejen děti ze sociálně slabých rodin strádají. Vychovávat děti je v dnešní době velmi obtížné a i rodiče, kteří to myslí dobře a k rodičovství přistupují s maximální zodpovědností, dokáží napáchat spoustu chyb. Nemusíte přitom děti ani fyzicky trestat, abyste jim zanechali v srdci trpké a traumatické zážitky.Někdy stačí jen pár nevhodných slov a dítě může mít vážné psychické problémy. Děti totiž vnímají docela jinak než dospělý. Děti vše vnímají doslova a nemají smysl ani pro nadsázku nebo pro humor a proto určité věty mohou způsobit více škody než užitku.   Co dokáže zvláště ranit Slova dokáží skutečně velmi zranit. Nemusíte přitom používat ani hrubé výrazy. Často k tomu, aby bylo dítěti těžko, stačí, když: Budete dítě v jeho společnosti srovnávat s jinými dětmi Budete o něm mluvit nelichotivě ve společnosti jiné osoby, kterou navíc třeba dítě nemá příliš v oblibě Budete dítěti slibovat něco, co třeba nakonec nesplníte Budete dítě často kritizovat a snižovat jeho výkon Budete skeptičtí vůči jeho snům a plánům Nenajdete si pár minut denně na to, abyste se ho zeptali, co za celý den hezkého prožilo Budete dítěti vyčítat již dávno minulé věci a viny Nebudete dítě častěji chválit než trestat. Říká se, že na jednu výtku by měly být tři pochvaly. Často je to přesně naopak. Nebudete dítě vnímat jako rovnocennou plnohodnotnou bytost Budete zlehčovat jeho city a názory   Duše dítěte je velmi citlivá. Zatímco dospělí lidé jsou už docela splachovací, děti si vše pamatují. A i jen malé trauma může v jejich vývoji napáchat velké problémy. Proto buďte velmi opatrní, abyste nevědomky svých dětem neublížili.     Článek Nepůsobit dětem trauma se nejdříve objevil na Kumf.

  • Web: Kumf
  • Aktualizace: 10.8.2023
projít na článek

Trauma a vnitřní části

Všechny situace nám zrcadlí naše vnitřní postoje a očekávání. Odmítáme ty situace nebo lidi, v kterých se zrcadlí naše vlastní trauma. Při traumatech se rozštěpí a odpojí část naší osobnosti, a tuto nepřijatou část osobnosti pak podvědomě hledáme. Naše ne

projít na článek

Bruslení a 2.B

Ve čtvrtek 15. 2. jsme se vydali na bruslení na stadion. Většina žáků už překonala strach z bruslení a byly vidět velké pokroky, které děti udělaly. Pan trenér se dětem věnoval a měl přichystané různé aktivity, které se dětem moc líbily. Po celou dobu bru

projít na článek

PEŘÍČKOVÝ DEN

V rámci celorepublikové akce jsme se zapojili do charitativní sbírky Pomozte dětem. Díky vám rodičům, dětem, učitelům a laskavým lidem, které oslovili naši žáci v Husově sadu se nám podařilo za ZŠ Matiční vybrat 11 205 Kč.

projít na článek

DĚTI POMOHLY DĚTEM aneb KUŘE V AKCI

Na únorové schůzce Školního parlamentu jsme se jednohlasně rozhodli podpořit projekt Pomozte dětem 2024 a zúčastnili se jako dobrovolníci 26. ročníku sbírky pro děti s nelehkým osudem.

projít na článek

Soutěžte s Orion a pomáhejte dětem

Kupujte čokolády nebo tyčinky Orion za 39 Kč, hrajte denně o 5000 Kč a rozdávejte s námi radost i do Nadace Terezy Maxové dětem. Soutěž probíhá od 1.2. do 31.3.2021 ve všech prodejnách Trefa. Více informací o soutěži nejdete na www.orionsoutez.cz.

projít na článek