Nové koření celé - kořenka 80 ml

Kuličky nového koření se nejčastěji přidávají do masových vývarů, omáček i polévek. Lehce podrcené kuličky se přidávají do marinád na kuřecí a vepřové maso, nebo do základů na guláš. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 23 g.......................24 Kč Kořenka 80 ml - 29 g.................................................39 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 230 g..................164 Kč Kořenka 600 ml - 230 g............................................204 Kč Použití: Nové koření se používá stejnou měrou celé i mleté. Celé kuličky nového koření se nejčastěji přidávají do masových vývarů, omáček i polévek. Lehce podrcené kuličky se přidávají do marinád na kuřecí a vepřové maso, nebo do základů na guláš. Často se přidává i při rýže, spolu hřebíčkem a bokovým listem. Smícháním nového koření s černým, bílým a zeleným pepřem získáme krásně aromatickou a pikantní směs do mlýnku na koření. Aromatické kuličky se přidávají i do vonných směsí (potpourri). Mleté nové koření je častou přísadou do kořenících směsí a to nejen na maso a grilování, ale i do perníku nebo do jablečných koláčů a závinů. Špetka nového koření patří i do rajské omáčky nebo do kečupu. Historie: Nové koření bylo přivezeno z objevitelských cest do Ameriky v 15. století, ale trvalo dalších 200 let, než si našlo cestu na Evropský stůl. Pravidelné dodávky do Anglie začaly až v roce 1737 a nové koření se začalo používat na dochucení ryb a zvěřiny. Právě relativně opožděný příchod do Evropy dal tomu koření název „nové koření“. Pěstování a zpracování: Pimentovník pravý (Pimenta dionica) je tropický stálezelený strom vysoký 10-15 m s oválnými, lesklými listy. Stromy začínají plodit po pátém roce a jsou plně plodící dvacet let. Kvete malými bílými květy, po nichž se v létě objeví malé zelené plody. Plody zráním získávají tmavě fialovou barvu, ale sklízejí se ihned, když dorostou plné velikosti. Při dozrávání totiž začínají rychle ztrácet vonné silice. Výška stromů znesnadňuje strojní sklizeň, proto je stále běžný ruční sběr. Plody se nechají několik dní „vypotit“, a pak se suší na slunci, čímž získávají svoji typickou tmavohnědou barvu.

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek

Perník

Klasická směs na pečení perníku a vánočních perníčků. Na 1 kg těsta dáváme 2 lžíce koření do perníku. Složení: skořice, nové koření, anýz, koriandr, pomeranč, badyán. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 25 g.......................25 Kč Kořenka 80 ml

projít na článek

Koření pěti vůní - kořenka 80 ml

Tradiční čínská směs koření se sladko pálivou chutí. Používá se na minutky z kuřecího, vepřového a rybího masa a do zeleninových směsí. Složení: hřebíček, badyán, sečuánský pepř, fenykl, skořice. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.............

projít na článek

Chlebové koření - kořenka 80 ml

Přírodní směs koření do domácího chleba a pečiva. Doporučené dávkování je 2 lžičky na 1 kg mouky. Chleba nebo pečivo můžeme ještě dochutit a dozdobit například kmínem, mákem, sezamem nebo černuchou. Složení: kmín, koriandr, černucha, fenykl. Balení: Sáček

projít na článek

Kari ostré - kořenka 80 ml

Ostré kari vhodné do zeleninových i masových směsí, do rýže, omáček i polévek. Výborné na vepřové maso nebo výrazné rybí maso. Složení: kurkuma, koriandr, pískavice, zázvor, kmín, chilli, nové koření, muškátový ořech, kardamom, hřebíček. Balení: Sáček (z

projít na článek

Koření pěti vůní - sáček 60 ml

Tradiční čínská směs koření se sladko pálivou chutí. Používá se na minutky z kuřecího, vepřového a rybího masa a do zeleninových směsí. Složení: hřebíček, badyán, sečuánský pepř, fenykl, skořice. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.............

projít na článek