ODEN

Tohle jídlo pro všední dny si oblíbíte tolik, že budete tvrdit, že je to nejlepší japonské jídlo. A nebudete první, kdo udělá takový závěr. Navíc je to jídlo, které je šikovné vařit ve velkém. Pro přátelé nebo kamarády z oddílu. Pro sebe i na příští týden. Na odenu je skvělé, že druhý den je ještě lepší než první den. Oden. Klidně obden.  Všechno v odenu musí držet tvar protože oden se vaří a nastavuje. Oden Japonci zapisují základní abecedou hiragana. Asi proto, že je to prosté jídlo všedních dnů. I málo vzdělaný člověk potřebuje to slovo přečíst. A podobně jako obyčejné „o ni gi ri“ , i toto jídlo přijímá zdvořilostní předponu „o“. O de n. Je to důležité jídlo. Když se oden napíše znaky, hned je zřejmé, že se oslavuje pole. Znak pro pole tvoří čtverec, rozdělený na čtyři políčka. A vy si můžete představit, že na políčcích se něco dobrého vypěstovalo – rýže, konnyaku, sojové boby, daikon, gobo nebo brambory. Všechno jsou to běžné suroviny. V odenu nesmějí chybět ani ryby, a to v podobě rybích knedlíčků. Prostě všechno, co do odenu přijde, musí držet tvar. Oden je velká dashi polévka plná rozmanitých dobrot různých tvarů a všechno se to pomalu vaří a když chcete, nikdy nedovaří. V oden restauracích to tak je. Dashi polévka ze včera se nastaví novou a to, co se sní, tak se přidá. Kdo jste byl nebo byla v Japonsku, znáte užitečně-šikovné prodejny, co mají nepřetržitě otevřeno. Vy se můžete posilnit v jakoukoliv denní, noční či ranní hodinu a nejspíš si vyberete právě oden. Polévka na pultě lehce klokotá a vy si jen řeknete, které dobroty vám mají z hrnce vybrat. Je jich tam dobře na dvacet druhů. Zalijí je vývarem a přidají kopičku hořčice karashi a jídlo je hotové. Zahřeje. Potěší. Posilní. Oden Miyabi už není premiéra, naopak už se stává tradicí! Oden je jídlo zimních měsíců. Už v roce 2019 jsem chtěla oden v Miyabi občasně vařit i přes to, že se tohle obyčejné jídlo moc nehodí k nabídce sushi či dokonce high cuisine kaiseki. Zima se tehdy rychle přehoupla a příležitost utekla. Nejdříve jsme pro vás připravili vánoční nabídku, v lednu tradiční japonské novoroční osechi, pak jsme se zúčastnili Grand Restaurant Festivalu a najednou byl březen a s ním Covid a doba covidová. Další dva roky, jak jsme pořád střídali zavřeno/otevřeno, omezeně/neomezeně a hosté si čím dál víc zvykkli na take away, oden se stal Miyabi zimní stálicí. Je potřeba mít něco obyčejného a přitom výjimečného. Můžete si oden koupit i jako jídlo s delší trvanlivostí. Spolehlivě v lednici vydrží od data výroby třeba pět dní. Polévku i vybrané dobroty totiž nejprve teplotně zešokujeme a ihned zavakuujeme do pytlíku. Vy si pak doma oden ohřejete v hrnci nebo mikrovlnce a oběd bude hotový. Přidáte jen karashi hořčici. Ta všemu dodá skvělé doladění. Když budete v restauraci, dostanete oden v krásné misce s bílými tečkami. Oden je jídlo vydatné. Milují ho i sportovci. Pamatuji se, že oddíl kendo, jehož členem byl můj syn, uspořádal společnou večeři, protože jim přijel jejich vážený učitel vysokého danu. Jako velkou věc považovali to, že ve velkém hrnci udělají oden. Nejdřív jsem si myslela, že pro takovou slávu to není nijak vhodné jídlo. Ale když jsem na večírku byla, pochopila jsem, že oden je síla, že oden je tmel a navíc, že je to velká dobrota. Itadakimashou! Vaše Miyabi Darja Článek ODEN se nejdříve objevil na Miyabi.

projít na článek