Již 25 let pro vás připravujeme to nejlepší z Japonské gastronomie - vynikající sushi a speciality z Japonské teplé kuchyně.
Umím si představit, že mnoho lidí by na moji lásku k tófu řeklo, že je přinejmenším podivné, jak můžu mít ráda něco, co je nezajímavé, nevýrazné, téměř bez chuti a vůně. Ano, tófu je jakýsi bílý puding, co není ani sladký ani slaný, ani kyselý ani hořký a
Přátelé! Při své návštěvě na severu Číny jsem si v hotelu všimla, že každý den na snídaňovém rautové stole bylo několik misek jakýchsi měkkých kostek v omáčce šarlatové barvy, které si moc lidí nebralo. Určitě ne nikdo z nás čtyř Čechů. Až třetí ráno jsem
Když se řekne rámen, nejprve si vybavím cup noodle – kappu nuudoru – a vzpomenu, jak jsem tohle jídlo odpírala sobě i svým dětem. Chtěla jsem nám dopřát řádnou domácí stravu. Děti ale občas okusily tohle jídlo u kamarádů a moc jim chutnalo. Stačilo nalít
Víte, z jaké země pochází rámen? Z Japonska? Ne. V muzeu rámen v přístavu Yokohama říkají, že rámen, nudlová polévka, se v Japonsku stala populární s příchodem čínských emigrantů na konci 19. století. Ti ji přivezli s sebou jako svoje oblíbené jídlo. Jídl
Milí přátelé! Není to mochi těsto před zlatým paravánem krásné? Temné stíny zlatého pozadí a nádoba, z níž vyrůstá hmota, nenechají vaší fantazii klidnou. Přesně tak jsme to s fotografem Matějem Dereckem Hard chtěli, protože mochi těsto není jan tak nějak
pomozme symbolům přerůst ve skutky lásky Je poslední týden měsíce února a v mnohých japonských domácnostech už maminky s jejich malými dcerkami vyndaly nebo právě vyndávají z krabic figurky pro svátek Hinamatsuri, svátek věnovaný holčičímu pokolení. Mu
Trojice japonských slov, jak jsem si je poeticky nařadila honmei, honmono, honki (pravé jméno, pravá materie, pravý cit) mě provokuje napsat vám o japonském slavení Sv. Valentýna. Je docela zábavné a navíc svátek se nám blíží. 14. únor! Někdo se těší,
Když se řekne meditace, představíme si mnichy v zenovém soustředění nebo sami sebe v hlubokém lese, tichém, kde jen stromy lehce šumí a nebo jsme na mořském pobřeží a tělem nám procházejí vlny k nám, od nás a zase znovu. Když vám teď nabídnu meditaci s p
Tohle jídlo pro všední dny si oblíbíte tolik, že budete tvrdit, že je to nejlepší japonské jídlo. A nebudete první, kdo udělá takový závěr. Navíc je to jídlo, které je šikovné vařit ve velkém. Pro přátelé nebo kamarády z oddílu. Pro sebe i na příští týden
V našich krajích na Silvestra typicky jíme čočku, která připomíná penízky, zatímco v Japonsku si novoročně pochutnávají na fazolkách mame a dávají si předsevzetí, že budou poctiví a pracovití. Slovo mame fazole, má totiž synonymum a tím je zkratka slova