Oregano je typickým kořením italské kuchyně. Používá se na pizzu, do omáček na těstoviny a do salátů. Výborně se kombinuje s česnekem a tymiánem. Balení: Sáček 60 ml - 6 g......................................21,- Kč Kořenka 80 ml - 8 g..................................36,- Kč Sáček 600 ml - 60 g................................102,- Kč Kořenka 600 ml - 60 g.............................147,- Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení Použití: Oregano je neodmyslitelně spjaté s italskou kuchyní. Přidává se do omáček z rajských jablíček i na pečená masa nebo do masových náplní do těstovin jako jsou raviloly a lasagne. Spolu s bazalkou tvoří dokonalý „tým“ na pizze. Oregano je oblíbené v celém středomoří stejně jako u nás majoránka, která je s oreganem botanicky příbuzná. V řecké kuchyni se oblibou přidává do zeleninových salátů, při nakládání oliv nebo na sýr feta, který se nakládá do olivového oleje s česnekem a s bylinkami. Známé je také použití oregana v mexické kuchyni, kam se dostalo ze Španělska. Používá se do chilli con carne, což je směs masa často s fazolemi a kukuřicí, ale vždy pekelně pálivá. Oregano se zde často používá v kombinaci různými druhy chilli, cuminem a sušeným česnekem a cibulí. Historie: Oregano je nejčastěji spojováno s pizzou. Původně to byla jenom chlebová placka pro nejchudší, občas vylepšená rajčaty. Podle legendy pak v roce 1889 navštívil Neapol král Umberto se svojí ženou Margheritou. A na počest královny připravil místí pekař pizzu nejen s rajskými jablíčky, ale přidal i bílý sýr mozzarellu a zelené lístky bazalky. Novou pizzu v italských barvách pak pojmenoval podle královny Margaharita. Dnes se pizza připravuje na nespočet způsobů a ve výběru surovin už platí žádná pravidla. Peče se pizza s klobásami, s mušlemi, se špenátem, s houbami i sladké verze, které jsou k nepoznání od našich koláčů. Pěstování a zpracování: Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je blízce příbuzná s majoránkou a po světě se pěstuje více jak 40 druhů a kultivarů oregana a majoránky. Jeden druh se přímo jmenuje Origanum majorana. Dobromysl obecná je vytrvalá bylina vysoká 20-80 cm s malými, sytě zelenými listy a drobnými, nachově růžovými kvítky. Sklizeň probíhá těsně před rozkvetením, protože do květů se přesouvají éterické oleje obsažené v listech. Sklizené rostliny se ihned suší a poté se strojně oddělují listy od stonků. Při domácím zpracování se musíme vyvarovat sušení v troubě nebo v sušičce ovoce na vysokou teplotu. Aromatické oleje jsou citlivé na teplo a při teplotě nad 30°C se uvolňují, oregano ztrácí své aroma.
Bylinková směs s medvědím česnekem je vhodná na přípravu ochucených másel a pomazánek. Hodí se i ochucení bramborové kaše, polévek nebo rybího masa. Složení: petržel, cibule, medvědí česnek, oregano, paprika, sůl (15%). Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 6
Směs na grilování, pečení a smažení ryb nebo kuřecího masa. Pečenou rybu potíráme směsí připravenou z másla, citronové šťávy a lžičky tohoto koření. Složení: paprika, chilli, pepř, česnek, sůl, bazalka, oregano, rozmarýn. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný
Klasická směs na grilování a pečení kuřete. Masu dodá krásnou barvu a výbornou chuť. 2 lžíce koření přidáme ke 2 lžícím oleje a 2 lžícím piva a rozmícháme. Touto marinádou potíráme kuře při pečení. Složení: cibule, sůl, chilli, paprika, česnek, kmín
Bylinková směs s bohatým aroma, které vynikne i při krátké tepelné úpravě zeleniny. Zeleninu stačí nakrájet a stejně velké kousky (asi 3 cm), pokapat olejem, posypat kořením a dát grilovat na přibližně 10 minut. Složení: sůl (35%), rozmarýn, tymián, ba
Bylinková směs se smaženou cibulkou se přidává do šťouchaných brambor, bramborové kaše nebo při zapékání. Můžeme ji použít při přípravě těstovin nebo do zapékané a dušené zeleniny. Složení: smažená cibule (cibule, pšeničná mouka, rostlinný olej, sůl), pet