Oživte dýněmi zádumčivé podzimní dny

Jakmile se začne barvit listí na stromech do všech možných barev, začnou prodejci na své pulty skládat dýně roztodivných tvarů a velikostí. Slouží nám především jako skvělá pochoutka, která tělu v podzimních měsících velmi prospívá, ale dýně v poslední době představují také skvělou zábavu pro děti i dospělé a slouží také jako krásná dekorace. V minulosti jsme si těchto kratochvílí, spojených s vyřezáváním dýňových strašáků, moc neužili. Jediná podoba dýně, která je nám z dětství známá, je kočár, který hodná víla vyčarovala popelce a dýně, zavařená na sladko, kterou se naše babičky snažily imitovat ananas. Rozmanité druhy, jak je známe dnes, jsou proto pro nás, kteří v dětství neměli to potěšení se s nimi setkat, milým zpestřením tohoto zádumčivého období. A zapalování dýňových strašidýlek je jeden z mála zvyků, převzatých z Ameriky, které bereme na milost. Máte-li doma malé děti, určitě si s nimi nějakého strašáka vyřezejte, postavte ho za dveře balkonu a celý podzimní čas se můžete radovat z nádherné dekorace. Pokud v něm při setmění zapálíte svíčku, každý váš podzimní večer získá nádech TAJEMNA. Můžete však také vyskládat několik menších okrasných dýní do dřevěné bedýnky a umístit poblíž kytici vřesu, vykouzlíte ÚTULNO a každý den se vaše oči zaradují. PRO PŘEDSTAVU – NĚKTERÉ ZNÁMĚJŠÍ DRUHY DÝNÍ (všechny se mohou konzumovat) ·         Máslová dýně ·         HOKKAIDO ·         Velkoplodá dýně Goliáš ·         Žaludová dýně ·         Špagetová dýně apod. Všechny uvedené dýně jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, oranžové barvivo prospívá očím, draslík, který je v nich obsažen reguluje krevní tlak a prospívá i správnému metabolismu. Proto, kromě zábavného tvoření s dětmi nebo pro děti, nezapomeňte i několik dýní sníst! Můžete zkusit polévku, dýňové pyré, koláč či jen tak pečenou v troubě: Pečená dýně s bramborami na olivovém oleji s kmínovým posypem: Nakrájejte dýni HOKKAIDO nebo třeba i máslovou dýni (nejdříve důkladně omyjte a zbavte semínek) na kostičky spolu s bramborami. Vložte na hlubší plech. Přidejte sůl, česnek, kmín, vše zakápněte olivovým olejem. Pečte na 200 stupňů asi 30 minut dozlatova. Podává se samostatně nebo k masu. Tak si nechte chutnat! Článek Oživte dýněmi zádumčivé podzimní dny se nejdříve objevil na Ignis Plus.

projít na článek

HALLOWEEN A PODZIMNÍ VÝZDOBA

Školáci si svůj kout před školou podzimně vyzdobili dýněmi a květiny v truhlících vystřídaly podzimní aranže.

projít na článek

V sobotu 9.11. máme podzimní koncert v pražské Balbínce

V sobotu 9. listopadu budeme hrát v pražské Balbínce. Koncert, tentokrát laděný podzimně a zádumčivě pojatý s tichým cajonem místo obvyklé bicí soupravy, začne v obvyklých 20:00. Rezervace na www.balbinka.cz . Těšíme se na Vás!

projít na článek

Týden duchů v ZOO

Těšení na podzimní prázdniny jsme si zpříjemnili výletem do Dvora Králové na Týden duchů v ZOO. Jak již je tu tradicí, zahrada byla vyzdobena mnoha nápaditými dýněmi. I my jsme se zapojili do vyřezávání. Procházkou po ZOO jsme zavítali i k nově nastěhovan

projít na článek

Podzimní lekce

Podzimní lekce Nordic Walkingu pro seniory už jsou v plném běhu. Abyste nepřišli o žádnou z našich pravidelných lekcí, přinášíme před “podzimní sezonou” shrnutí toho co, kdy a kde..

projít na článek

6.10.2018 Podzimní část 15. ročníku kolvětrání

Podzimní část dalšího ročníku kolvětrání se opět blíží. A jako každý rok tuto dobrou akci podporujeme. Projedete se s námi? Příspěvek 6.10.2018 Podzimní část 15. ročníku kolvětrání pochází z Středočeská ovocnářská unie z.s.

projít na článek