Pampeliškový med

Tak třeba skvělý pampeliškový sirup. Říká se mu pampeliškový med, je totiž také lahodný a zdravý, podobně jako ten včelí. Květy je nejlepší sbírat v dubnu a květnu. Listy se sbírají dříve, než rostlinka kvete a kořeny poté co odkvete a zatáhne stvoly. Prostě léčivá je pampeliška celá! Ale teď zpátky ke květům a dobrotě, kterou z nich lze docela jednoduše připravit! Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě květy pampelišek. Sbírejte je v dubnu nebo květnu za slunného počasí. A určitě v místech, která nejsou znečištěna zplodinami z dopravy, prachem, postřiky z polí apod.. Pak je nechte mírně uvadnout, vyleze z nich pak hmyz, o jehož přítomnost v sirupu jistě nestojíte. Ke květům pampelišek můžete přidat pro zpestření i květy sedmikrásky (asi 50 – 100 ks). Květy pampelišek ani sedmikrásek nemyjte! Další surovinou je cukr. Lze použít klasický a to krupici. Pokud se tomu bílému rafinovanému vyhýbáte, nahraďte ho třtinovým. Protože je tmavší, bude tmavší i sirup. Ve vařené variantě přidáváme i citrusy. Ty vybírejte v biokvalitě, které nejsou chemicky ošetřované.     Nevařená varianta   potřebujete:        asi 100 ks pampeliškových květů        400 gramů cukru krupice        200 ml vody   Květy dejte do větší nádoby a zasypejte cukrem. Nádobu (nejlépe sklenici) pak uzavřete a nechte dva dny na slunném místě. Občas nádobu otáčejte tak, aby se cukr dostal ke každému květu a dobře se rozpustil. Po dvou dnech přidejte vodu a nechte ještě jeden den uležet. Potom stačí sirup zcedit, nalít do skleniček a skladovat v lednici. Dlouho tam nebude, sníte ho určitě brzy!   Vařená varianta (klasický pampeliškový med)   potřebujete:        asi 500 ks pampeliškových květů        1000 g cukru        jeden pomeranč        jeden citron        dva litry vody   Do hrnce dejte vodu, pampeliškové květy, cukr a na plátky nakrájený pomeranč a citron. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté nechte zchladnout. Dále pod pokličkou nechte jeden den louhovat. Když uložíte do lednice, může se sirup louhovat i dva dny. Pak zceďte a ještě vymačkejte tekutinu z květů pampelišek. Nakonec vařte zhruba jednu a půl hodiny na mírném plameni za občasného míchání. Přiměřeně tak sirup zahustíte. Ze začátku sbírejte pěnu, která se na povrchu bude vytvářet. Správnou konzistenci ověříte tak, že necháte na talířku trochu sirupu zchladnout. Podobně jak se to dělá u marmelády. Až bude konzistence správná (o něco řidší než med od včel), máte hotovo. Stačí nechat zchladnout, nalít do suchých sklenic a zavíčkovat. Určitě si pochutnáte! Článek Pampeliškový med se nejdříve objevil na Kushitani.

projít na článek

Co si vyrobit z pampelišek?

Pampelišky jsou nádherné květiny, které v nás symbolizují jaro a čas, kdy se příroda začíná probouzet k životu. V době, kdy rostou, je uvidíme všude. Na loukách, na zahradách, nebo jen tak růst podél ulic ve městě. Víte ale, že pampelišky nejsou krásné je

projít na článek

Natrhejte pampelišky a připravte si skvělý salát!

Pampelišky jsou rostliny, které se vyskytují téměř všude kolem nás. Mnoho lidí je považuje za nevítané plevele, ale ve skutečnosti mají mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Navíc jsou velmi chutné a dají se použít do různých jídel. V tomto článk

projít na článek

Léky na prochlazení.

Každé roční období má svoje kouzlo ale taky i nějakou nepříjemnou stránku. Ku příkladu takové léto. Na něj se těší asi všichni, dovolená, koupání u moře, ale když si nedáme pozor sluníčko nám může nadělat dost problému. Úpal nebo spálenou pokožku. Naštěst

projít na článek

Jaký čaj si dnes dáte?

Proč pít bylinkové čaje Téměř každý máme nějaké zdravotní problémy, které se dají řešit buď léky a nebo přírodní cestou, která je většinou šetrnější a stejně účinná. Jednou z bylinek, která se doporučuje pít nejen na léčbu zdravotních problémů je pampeliš

projít na článek

Život bez kofeinu se může zalíbit i vám

Vaše první kroky ráno po probuzení vedou často k přístroji, jakým je kávovar. Možná už jen ze zvyku, možná ze samotného přesvědčení, že není nic účinnějšího a lepšího pro start dne než káva. Kofein je přitom často spojován se samými negativními účinky, kt

projít na článek