Pár slov o kávě

Káva je fenomén, který je součástí jednotlivých kultur po celém světě. Jde o druhou nejprodávanější komoditu na světě! Lidé pijí kávu pro její chuť, typické aroma a její povzbuzující účinky, za které vděčí obsahu kofeinu. Nejčastěji využívané druhy jsou robusta a arabica. Nejvíce kávy produkují země jako Kolumbie, Vietnam a Brazílie. V našich končinách je nejtypičtějším způsobem přípravy kávy takzvaný „turek“, tedy zalití mleté kávy horkou vodou, ve které ponecháváme i sedlinu. Nejjednodušší je připravit si kávu instantní, ta ovšem není příliš kvalitní. Z kávy se stala zejména ve městech moderní záležitost a lidé začínají dbát zejména na kvalitu a estetiku. Jakou netradiční kávu si můžeme dopřát? French press Fench press je způsob přípravy, ke kterému budete potřebovat mletou kávu, ideálně čerstvou a speciální konvičku. Kávu nasypete do skleněné konvičky, zalijete horkou vodou a necháte dvě minuty odstát. Poté stlačíte sítko a kávu slijete. Zbavíte se tak sedliny, která je při dlouhém louhování nevhodná a vychutnáte si kávu jemné chuti. Džezva Zde se využívá měděné nádobky, která bývá zdobená tepáním. Tento způsob přípravy pochází z arabských zemí. Příprava je jednoduchá. Do konvičky nalejete studenou vodu a přidáte kávu s cukrem. Směs přivedete k varu a odstavíte. To zopakujete dvakrát, kávu slijete do šálku, aby sedlina zůstala na dně a máte hotovo. Moka konvička Příprava v moka konvičce je oblíbená v Itálii, Evropě i Spojených Státech. Budete potřebovat speciální konvičku, většinou vyrobenou z hliníku a opět mletou kávu. Do spodní části konvičky nalijete horkou vodu, do zásobníku vsypte mletou kávu, zarovnejte a uzavřete. Konvičku postavte na vařič a přiveďte obsah k varu. Voda začne pronikat do horního zásobníku. Odstavte z vařiče dříve, než se všechna voda ze zásobníku odpaří, abyste předešli připálení. Článek Pár slov o kávě se nejdříve objevil na Hush.

  • Web: Hush
  • Aktualizace: 1.7.2023
projít na článek

Ke kvalitní kávě je potřeba se propít

Když se snažím někomu, kdo do teď považoval kávu jen za nakopávač, co mu pomůže udržet se na nohou, vysvětlit, co je to výběrová káva, přirovnávám kávový svět k tomu vinnému. Stejně jako víno, které nabízí nespočet odrůd, úrovní kvality, aromat a chutí i

projít na článek

Další skvělý projektový den na téma Rakousko

Upekli jsme si štrůdl, popovídali o Alpách, vídeňském valčíku, vídeňské kávě, vídeňském řízku, ale i Mozartovi, či čokoládě Milce...

projít na článek

Od zrnka k šálku aneb zajímavosti o kávě

Pro mnoho z nás je káva neodmyslitelnou součástí dne. Pokud také patříte mezi milovníky nápoje z pražených zrn, možná vás bude zajímat několik faktů. Nejvhodnější čas pro pití kávy je mezi devátou a jedenáctou dopolední a poté kolem třetí hodiny odpol

projít na článek

Tradiční recept na domácí sušenky

Domácí sušenky k odpolední kávě jsou pohoštěním, které málokterý host odmítne. Recept je jednoduchý a rychlý. Do jejich výroby můžete zapojit i děti.

projít na článek

Nové zboží: AeroPress papírové filtry 350ks

Originální bělené Aeropress papírové filtry jsou určené pro přípravu kávy v ručním kávovaru Aeropress. Při jedné kávě denně vám filtry do aeropressu vydrží téměř celý rok. Díky Aeropressu si můžete připravit vysoce kvalitní kávu kdykoliv a kdekoliv.

projít na článek