Pochutnat si na rajčatové šťávě není jen tak

Když si na své vlastní zahrádce utrhnete sedm zralých rajských jablíček a vhodíte je do mixéru, získáte během několika minut rajčatové pyré, které můžete využít pro výrobu rajské polévky či omáčky. Je to vynikající pochoutka pro každého, a také velmi zdravá. Někteří z vás možná považují „rajskou“ za něco méněcenného a podřadného, ovšem ve skutečnosti je to právě naopak, rajčata obsahují mnoho vitamínů a mimo jiné i velice zdraví prospěšný karotenoid, tzv. lykopen. Rajská polévka či omáčka může být i čistě veganský pokrm, pokud namísto masa použijete vhodnou luštěninu, například cizrnu. Prozatím jsme zde zmínili pouze rajčata z vlastní zahrady, ale co když se rajčatové pyré dodává na trh tak, aby z něj měli užitek i jiní lidé? Co když se sklízí z rajčatových plantáží tuny plodů, nikoli pouhá miska pro domácí potřebu? Tehdy už je zapotřebí jednat jinak a využít moderních zpracovatelských metod. K těm také patří vhodné nádoby pro uskladnění a transport zeleninových nebo ovocných šťáv, dření, mražených polotovarů atd. Velmi dobrým referencím se v tomto směru těší kontejner IBC schoellerallibert.com. Je to skládací plastová krabice o objemu tisíc litrů, do které se vkládá zdravotně nezávadná plastová vložka – tenká folie, a v ní se pak velmi snadno uskladní a přepraví prakticky cokoli, ať už v chlazeném, nebo mraženém stavu. Kontejnery se v případě aktuálního nevyužívání složí do tenkého, plochého kvádru, který ve skladu nezabere mnoho místa, tím pádem jde o velmi úsporný logistický systém. K dalším úsporám dochází i tím, že kontejnery lze na sebe skládat do několika pater, přičemž každý z nich disponuje nosností až pěti tun. Tím se efektivně využívá přepravní prostor, který se vyplní mnohem lépe, než například různé kovové sudy a barely. Výhodou IBC kontejnerů je také jejich snadná údržba a čištění, plast nemá tendenci do sebe natahovat plísně či hnilobu, jak to umí například dřevěné bedýnky. Článek Pochutnat si na rajčatové šťávě není jen tak se nejdříve objevil na Contexo.

  • Web: Contexo
  • Aktualizace: 13.9.2024
projít na článek

Jak si pochutnat a zároveň ušetřit

Jste vděčný jedlík a gurmán, který si rád pošmákne na poctivém jídle, ale vaření není vaše silná stránka? Navštěvujete často své oblíbené restaurace, nebo si z nich necháváte přivážet jídlo až domů? Přečtěte si, jak si dopřát kvalitní a chutné jídlo a nem

projít na článek

Jak protlačit vaše rajčatové protlaky na veřejnost

Pěstitelů zeleniny je v naší zemi mnoho a někteří z nich se zabývají i velkokapacitním pěstováním rajských jablíček. Dodávají je na trh v podobě zralých plodů, anebo se snaží je zpracovat do tekuté či polotekuté formy. Výhodou rajčatových polotovarů je ze

projít na článek

Steaková kuchyně 23. 24. 2. 2024

Milovníci steaků, pozor! Připravte své chuťové buňky na steakový víkend v Country Steak Restaurantu Albrechtice! 23. 24. února 2024 si můžete pochutnat na šťavnatých steacích, pečlivě připravených k dokonalosti. Užijte si atmosféru našeho útulného podn

projít na článek

SVATOMARTINSKÉ HODY

Přijďte k nám do Pivovaru na Svatomartinské hody! Pochutnat si můžete nejenom na 1/4 husičky s červeným zelím, chlupatými knedlíky a bramborovými lokšemi, ale i na husím kaldounu nebo na domácím jablečném závinu. Všechny tyto dobroty nabízíme již pátku

projít na článek

Valentýnské menu

Svátek zamilovaných je v úterý 14.února, ale v naší hotelové restauraci Molekula si můžete na Valentýnském menu pochutnat celý týden. V nabídce na vás čeká srnčí hřbet, chapadlo z chobotnice nebo třeba krůtí burger ve speciální červené housce. Svůj stůl s

projít na článek