Proč se pohanka jmenuje pohanka? Údajně proto, že ji do našich končin přivezli už před více než osmi sty lety pohané. Je to obilnina, která má však velmi netradiční příbuzné, a to rebarboru a šťovík. Obsahuje velké množství rutinu a vitamínu E, díky tomu má blahodárný vliv na naše cévy. Kromě rutinu obsahuje pohanka také škrob a velký podíl vlákniny. V kuchyni je využitelná stejně jako jiné obilniny. Dá se jíst jako kaše, příloha, polévka nebo se dá zapékat, ať už naslano, nebo nasladko.
Dna je jednou z nejběžnějších forem zánětlivé artritidy způsobené hromaděním krystalů kyseliny močové v kloubu. Může mít za následek silné bolesti a otoky kloubů, nejčastěji báze palce nohy, ale i jiných kloubů.Pravidelná fyzická aktivita a léky vám mohou
projít na článekPohanka se obvykle řadí mezi obiloviny, ve skutečnosti je ale příbuzná spíše s rebarborou nebo šťovíkem. Pochází z centrálních a severních oblastí Asie a konzumuje se hlavně její plod. Pohanka obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Z miner
projít na článekPetrolej je známý především jako palivo do letadel a raket nebo jako náplň do kempinkových kotlíků a petrolejových lamp. Ovšem v tradiční východoasijské medicíně je petrolej známý jako účinný lék. Podle těchto asijských zvyklostí petrolej účinkuje nejen n
projít na článekOcet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a jako konzervant nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako přípravek pomáhající k redukci nadváhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacíc
projít na článekMgSO4 je síran hořčíku. Je silně hygroskopický, po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu (MgSO4•7H2O – epsomská sůl nebo hořká sůl). Je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod jako Šaratice či Zaječická hořká voda. Tradičně je
projít na článek