Pohanka jako lék

Proč se pohanka jmenuje pohanka? Údajně proto, že ji do našich končin přivezli už před více než osmi sty lety pohané. Je to obilnina, která má však velmi netradiční příbuzné, a to rebarboru a šťovík. Obsahuje velké množství rutinu a vitamínu E, díky tomu má blahodárný vliv na naše cévy. Kromě rutinu obsahuje pohanka také škrob a velký podíl vlákniny. V kuchyni je využitelná stejně jako jiné obilniny. Dá se jíst jako kaše, příloha, polévka nebo se dá zapékat, ať už naslano, nebo nasladko.

projít na článek

Dna a pohanka

Dna je jednou z nejběžnějších forem zánětlivé artritidy způsobené hromaděním krystalů kyseliny močové v kloubu. Může mít za následek silné bolesti a otoky kloubů, nejčastěji báze palce nohy, ale i jiných kloubů.Pravidelná fyzická aktivita a léky vám mohou

projít na článek

Čaj z pohanky

Pohanka se obvykle řadí mezi obiloviny, ve skutečnosti je ale příbuzná spíše s rebarborou nebo šťovíkem. Pochází z centrálních a severních oblastí Asie a konzumuje se hlavně její plod. Pohanka obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Z miner

projít na článek

Petrolej jako lékařský prostředek

Petrolej je známý především jako palivo do letadel a raket nebo jako náplň do kempinkových kotlíků a petrolejových lamp. Ovšem v tradiční východoasijské medicíně je petrolej známý jako účinný lék. Podle těchto asijských zvyklostí petrolej účinkuje nejen n

projít na článek

Léčivé recepty z octa

Ocet má své uplatnění nejen jako pochutina v kuchyni a jako konzervant nejrůznějších jídel, ale i jako léčivý prostředek. Uplatní se jako přípravek pomáhající k redukci nadváhy, k posílení organismu při chřipce, nachlazení a zánětech horních cest dýchacíc

projít na článek

MgSO4

MgSO4 je síran hořčíku. Je silně hygroskopický, po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu (MgSO4•7H2O – epsomská sůl nebo hořká sůl). Je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod jako Šaratice či Zaječická hořká voda. Tradičně je

projít na článek