Prevence vloupání během sezóny dovolených je nejdůležitější

Léto je skoro tady a brzy začne sezóna dovolených. Už máte naplánováno, kam letos pojedete? A už máte naplánováno, jak ochráníte svůj domov před vloupáním během vaší nepřítomnosti? Riziko vloupání se každoročně zvyžuje během léta, protože opuštěné domy a byty představují pro zloděje ideální cíl. K většině vloupání dochází přes zamykací vložku ve dveřích. I přes opakovaná varování před touto praxí mnoho lidí stále nechává náhradní klíč ve snadno dostupných „skrýších“, například pod rohožkou, kamenem nebo květináčem přímo u vstupních dveří. Zloději to dobře vědí a jsou to první místa, která zkontrolují. Pokud máte důvěryhodné sousedy a nebo známé, kteří bydlí poblíž, nechte náhradní klíč u nich. Dobrou alternativou je schovat klíč do malé uzamykatelné schránky na kód. Schránku pak můžete namontovat třeba na stěnu domu a v případě potřeby kód pro odemčení komukoliv zašlete třeba SMS nebo e-mailem. Poté je tu bezpečnost vložky samotné. Starší typy vložek a levné stavební vložky představují nejnižší úroveň zabezpečení. Dveře sice zamknete, ale zloděj si je i bez klíče dokáže během chvilky s příslušnými nástroji sám odemknout i bez klíče, případně vložku vytrhne, zlomí nebo odvrtá. Ujistěte se, že ve všech dveřích do domu, tedy nejen u hlavního vchodu, ale i u zadních či bočních vstupů, průchodu z garáže apod. máte namontovanou kvalitní bezpečnostní vložku. Za bezpečnostní se považuje vložka s certifikací 3. nebo 4. bezpečnostní třídy. Tyto vložky jsou vyráběné tak, aby odolaly běžným metodám destruktivního i nedestruktivního překonání a nabízejí tak výrazně vyšší bezpečnost. Na všechny vstupní dveře dále patří bezpečnostní dveřní kování (štít s klikou), které poskytuje vložce dodatečnou ochranu. Před odjezdem samozřejmě nezapomeňte všechny dveře zamknout. K mnoha vloupáním dochází přirozeně také přes okna a dveře na balkóny a terasy – a to ani zdaleka ne jen v nejnižších patrech. Okna je opět před odjezdem potřeba zavřít, nikdy je nenechávejte pootevřené nebo „na ventilaci“. I zavřené okno ale zloději dokážou během pár sekund zvenčí otevřít – a to bez hluku a většinou i bez poškození okna. Vhodné je proto na všechna okna namontovat místo obyčejných uzamykatelné kliky a nebo pořídit okenní zámky či jednoduché okenní alarmy. Okenní alarmy ostatně můžete použít také na balkonové nebo vstupní dveře. Uzamykatelné kliky, zámky i některé alarmy představují mechanickou zábranu, která znemožňuje otevření okna (dveří) zvenčí, hlasitý alarm navíc znemožní nepozorované vloupání.

projít na článek

Sargeant promluvil o ponaučení z nováčkovské sezóny F1

Největší lekcí pro Logana Sargeanta z Williamsu bylo, že musel během své první sezóny ve formuli 1 v roce 2023 vynaložit velkou míru úsilí, aby měl konzistentní výkony.

projít na článek

Zakončení sezóny 2023

V neděli 15.10.2023 jste všichni srdečně zváni na zakončení sezóny. Pozvánka zde : Zakončení sezony leták.docx (35792) MK

projít na článek

Vstupenka do Tokia unikla jen těsně

Od 2. srpna se v dánském Aarhusu konal nejdůležitější závod letošní sezony – mistrovství světa olympijských tříd, které bylo zároveň první kvalifikací na olympijské hry v Tokiu. Česká republika zatím bohužel žádné místo nezískala.

projít na článek

Carbonia Cup v polovině sezóny na trati Autodromu Most

Most bude hostit letos již druhý podnik okruhového seriálu Carboniacupu, který se pak na samý závěr sezóny do Mostu ještě jednou vrátí. Po třech odjetých kláních v Mostě, Pannoniaringu a Slovakiaringu se tedy přiblížila polovina sezóny. 17. 7. se v Mostě

projít na článek

Prevence a screeningové programy

„Čím dříve se nádor zachytí, tím je větší šance na vyléčení,“ říká lékařka Markéta Palácová. Ta byla hostem dalšího dílu našeho podcastu. Mimo jiné jsme probrali důležitost prevence a možnosti screeningových programů.

projít na článek