Preventivní restrukturalizace

Zákon č. 284/2023 Sb., představuje nový institut preventivní restrukturalizace, který se nachází na rozhraní závazkového, korporátního a insolvenčního práva. Tento institut by měl sloužit k předejití úpadku podnikatele. Pro podnikatele znamená výhodu zejména v tom, že podnikatel není nijak omezen v nakládání se svým majetkem a nepodléhá dohledu soudu, resp. správce, jako tomu je v insolvenčním řízení. Další výhodou je, že je takový postup neveřejný. Je však třeba mít na zřeteli, že preventivní restrukturalizace není dalším ze způsobů řešení úpadku. Preventivní restrukturalizace je přípustná pouze není-li podnikatel v úpadku ve formě platební neschopnosti, avšak se zřetelem ke všem okolnostem lze důvodně předpokládat, že jeho finanční potíže dosahují takové závažnosti, že by v případě nepřijetí navrhovaných restrukturalizačních opatření došlo k jeho úpadku (pokud provoz závodu neprodukuje příjem, který postačuje na úhradu peněžitých dluhů vznikajících v průběhu posledního roku ve lhůtách splatnosti). Podnikatel může zahájit preventivní restrukturalizaci nebo v ní pokračovat pouze tehdy, je-li v dobré víře v zachování (obnovu) provozuschopnosti závodu. Preventivní restrukturalizace je dohodou podnikatele s vybranými, tzv. dotčenými věřiteli směřující k záchraně obchodní korporace před jejím úpadkem. Využít ji mohou všechny obchodní korporace s výjimkou některých subjektů podléhajících speciální regulaci (např. bank či pojišťoven). Cílem preventivní restrukturalizace je shoda mezi podnikatelem a jeho klíčovými věřiteli ohledně vhodných kroků vedoucích efektivně k uspokojení jeho dluhů. V případě zájmu o konzultaci v této oblasti se na nás neváhejte obrátit prostřednictvím záložky Kontakt. Článek Preventivní restrukturalizace se nejdříve objevil na KODAP Legal.

projít na článek

Preventivní a jiné "povinné" vyšetření

I když si připadáte naprosto zdravotně v pořádku a nic vás nebolí, neměli byste zapomínat na preventivní prohlídky. Patří ke správné péči o vaše zdraví.

projít na článek

„Už nemám žádné nemoci“

Jak preventivní terapie může ušetřit finance Náš klient nám nedávno sdělil, že od té doby, co navštěvuje naše terapie, necítí, že by byl nemocný. Přestože se cítí zdravě, ví, že pravidelná prevence je nejlepší cesta k udržení zdraví. Co nás však překvapi

projít na článek

Kalibrační produkty

Společnost Renishaw nabízí řadu řešení pro zlepšení výkonu stroje, zvýšení maximální doby bezporuchového chodu stroje a plánování preventivní údržby.

projít na článek

Mimořádné opatření

Vážení zákazníci, naše prodejna je od pondělí 14.9.2020 do odvolání uzavřena. Zavádíme toto preventivní opatření k zamezení možného šíření onemocnění COVID-19.

projít na článek

Rentgen – každodenní pomocník

Často se nás ptáte, zda je opravdu nutné zhotovovat preventivní rentgenové snímky. Odpověď je jasná – ano, je. Pomocí rentgenu jsme schopni vidět i to, co pouhým okem zpozorovat nelze. Číst dál...

projít na článek