Příroda je to nejlepší fitko

Aktuální situace má obrovský dopad na sportování dětí i dospělých. Přechodná restrikční opatření u většiny populace jednoznačně vedou ke snížení fyzické aktivity a navýšení pasivní sedavé činnosti. Máme nebývalou příležitost uvědomit si nejen význam pravidelného cvičení, ale především obrovské důsledky fyzické nečinnosti. Chceme-li si zachovat zdravé tělo, měli bychom 3-4x týdně zapojit středně intenzivní cvičení v délce 30 minut. Běžkovat nemusíte jen na horách v upravených běžeckých tratích. Když příroda nadělí, krásnou vyjížďku si můžete udělat i v nejbližším lese. Foto Kodetka - Hlincová Hora. Že to nyní nejde? Během let, kdy jsme děti vozili po různých sportovních kroužcích a sami pak trávili čas v tělocvičně či posilovně, jsme úplně zapomněli na neorganizované venkovní fyzické aktivity. A přitom stačí jen vyrazit do přírody, proběhnout se se psem, projít se v lese. Důležité je, aby činnost byla pravidelná a dostatečně intenzivní. Ale pozor! Je nutné činnost přizpůsobit naší fyzické zdatnosti, příliš intenzivní cvičení by nám naopak v době, kdy potřebujeme posilovat imunitu, mohlo uškodit.Nenuťte se do extrémních sportovních výkonů. Sportujte pro zábavu a ostatní přijde samo. Foto Kodetka - Hlincová Hora. Naše doporučení je vybrat si pro zdravý pohyb vhodnou lokalitu. Místo, kde sporty provozujeme, totiž může mít zásadní vliv na to, jak tato fyzická aktivita prospívá našemu zdraví. Pohyb v lokalitách s léčivým lesním vzduchem významně zlepšuje činnost naší dýchací soustavy. Jednou z těchto lokalit je právě Kodetka - Hlincová Hora, kde byl v rámci projektu GEOMED, na němž se podílí i vedoucí oddělení klinické farmakologie Nemocnice ČB doc. MUDr. Petr Petr, Ph. D., proveden výzkum o působení přírodních léčivých sil. Dle tohoto výzkumu je Kodetka - Hlincová Hora jednou z mála jihočeských lokalit, kde má kombinace nadmořské výšky a druhové skladby lesního porostu charakter vzdušných lázní. Lokalita Kodetka - Hlincová Hora je svým zdravým vzduchem a ideální polohou dokonalým místem pro provozování venkovních sportovních aktivit. V zimě tu bývá sněhu jako na horách. I při stavění sněhuláka můžeme rozhýbat své tělo a protáhnout svaly. Dále zde najdeme krásné kopce pro sáňkování či bobování, nespočet možností, kam vyrazit na běžkách, můžeme si zabruslit na rybníku Mrhal a milovníci výzev mohou vyzkoušet zábavnou jízdu na horském kole ve sněhu. Po místní cyklostezce se dostaneme na naučnou stezku kolem hornického města, ale projet, projít nebo proběhnout si můžeme i spoustu dalších cyklistických a turistických stezek různých délek. Pojďme do toho. Když nám zima nadělí krásný bílý prašánek, neváhejme. Ať už vytáhneme sáňky, boby nebo třeba běžky, můžeme si zasportovat lépe než v tělocvičně a ještě u toho zažijeme i spoustu zábavy. Vždyť příroda je sama o sobě to nejlepší fitko! Máte-li v okolí pěkný kopeček, stačí dětem ke štěstí už jen trocha sněhu. Foto Kodetka - Hlincová Hora - okolí rybníku Mrhal.

  • Web: Kodetka
  • Aktualizace: 1.8.2023
projít na článek

Expedice Podyjí

NP Podyjí, nejmenší národní park ČR, se nachází v jihozápadní části Moravy v okrese Znojmo při hranici s Rakouskem. Příroda zde je ukázkou výjimečně zachovalého říčního údolí v bohatě zalesněné krajině a je tak ideálním místem pro biologickou exkurzi

projít na článek

Jazykový pobyt studentů gymnázia ve Skotsku

Divoká příroda, krvavá historie, záhada Loch Ness. Zájezd pětačtyřiceti studentů Gymnázia Dačice do Skotska provázela nemalá očekávání. Řekla bych, že se naplnila. Až na lochneskou příšeru, kterou nikdo neviděl.

projít na článek

Třeťáci dělají pokusy

Třeťáci dělají pokusy Při prvouce třeťáci právě probírají téma Neživá příroda – voda, vzduch, půda, horniny a nerosty. V hodinách dělají různé pokusy a moc je baví. Věda je prostě zábava!!!

projít na článek

Vše nejlepší do nového roku (PF 2024)

Přejeme všechno nejlepší do nového roku, plný kamion zdraví, hodně štěstí, rodinnou pohodu...

projít na článek

ŠD, INTERNÁT Podzimní stezka

Dne 18.10. jsme si užili PODZIMNÍ STEZKU v naší obci. Stezka byla zaměřená na tematiku podzim a příroda.  Zodpověděli jsme si otázky a úspěšně jsme vyluštili tajenku: „Když dne ubývá, zimy příbývá.“ The post ŠD, INTERNÁT Podzimní stezka appeared fir

projít na článek