Proč web nezačínat grafikou

Obrázkem hlavní stránky snad už dnes nezačne nikdo. Každý si jistě promyslí, proč web potřebuje, co jím chce nabídnout atd. Možná provede i nějaké průzkumy, načrtne seznam stránek – a jde se malovat! Popsaná překotnost přípravy se netýká jen nadšených amatérů, ale i některých agentur. Pravda, lze ji vysvětlit zkušeností, že bez obrázků není s klienty řeč, že návrhům nerozumí, pročež je třeba přijít s grafikou co nejdříve, i kdyby se potom měla zgruntu předělat. Kdo řekl, co chce zákazník? Pokud struktura webu nesleduje reálné potřeby zákazníků, nelze čekat ani jejich přísun z vyhledávačů. Samočinně navržený pavouk stránek může polapit návštěvníky, které na web přivedete jinak, například placenou reklamou. (To je legitimní strategie, která ovšem také vyžaduje průzkum.) Neznalost aktuální poptávky může vést k nesprávné kategorizaci zboží v e-shopu nebo nevhodné nabídce produktů, které chcete prodávat. Bez znalosti poptávky se špatně hledají i prodejní argumenty. To zas vede ke špatně cíleným textům nebo k zmatečnému trasování konverzních cest. Prodavač neví, co zákazník chce, protože se nezeptal. Web pak bude připomínat spíše skladiště než prodejnu. Falešná tvář I když už důležité marketingové informace máte, stejně není rozumné převádět je rovnou do grafické podoby. Šlo by totiž o nesmírně komplexní úkol. Grafici bývají nadáni schopností dělat věci hezké, nikoliv nezbytně funkční. Navíc není zvykem zasvěcovat je do marketingových souvislostí projektu. To by u stolu museli sedět už o několik měsíců dřív. Příliš časná grafická podoba webu je zrádná i z dalšího důvodu. Klient přece obrázkům rozumí. Přeloženo: vizuální vrstva stránek se zmocní jeho smyslů. Tím překryje případné nedostatky v logické struktuře a funkcích. I když se bude mluvit právě o struktuře a funkcích, magický vliv líbeznosti už nebude snadné odpárat. Čím déle budete hledět na návrh, který se vám líbí, tím menší budete mít šanci odhalit jeho ergonomické a persvazivní nedostatky. Zvyknete si na něj. Na to ale vaši zákazníci nebudou mít čas. Grafika je peří, bez kostry pták nepoletí To jsou v kostce důvody, proč by grafickému návrhu (po zpracování relevantního seznamu stránek) měl předcházet návrh drátěného modelu, toho otravného schématu bez grafiky, které klienti tak nemají rádi. A právě v té jeho nelíbeznosti spočívá velká výhoda. Drátěný model je zátěžovým testem pozornosti. Jen schéma, které testovanou osobu i přes jeho odtažitost zaujme, má šanci obstát i v grafickém rozpracování. A ještě to převeďme na peníze. Návrh funkčních uživatelských rozhraní provází hledání, diskuse a řada změn. Je mnohem levnější upravovat primitivní schéma než opakovaně překreslovat milion zatím zbytných detailů. Internet je plný krásných webů, ve kterých se člověk nevyzná. Nepřidávejte k nim další. Článek Proč web nezačínat grafikou se nejdříve objevil na Karel Melecký.

projít na článek

Jak vykročit do Nového roku

Vždycky jsem vám radila nezačínat v období zimy nic zásadního. Říkala jsem vám, že v tomto období bychom spíš měli vyhodnocovat vše proběhlé a spřádat plány do budoucna. Tak pro letošní zimu to neplatí. V době, kdy nastálá situace nám brání prožívat své ž

projít na článek

Karbonové komponenty MAX1 Carbon PRO

Právě jsme naskladnili dlouho očekávané karbonové komponenty MAX1 Carbon PRO s decentní grafikou, která padne ke každému biku. Vybírat můžete z nabídky řídítek, představců, sedlovek, nebo ráfků kvalitních karbonových komponentů MAX1 Carbon PRO.

projít na článek

Pink Bubble shooter

Zábavní hra s parádní grafikou The post Pink Bubble shooter first appeared on Bubble Shooter hry | Bubble Trouble.

projít na článek

Velikonoce u Včelek

Proč kluci na Velikonoce šlehají holky pomlázkou? Proč maminka peče beránka a proč barvíme vajíčka? Odpovědi a tradice, které se k Velikonocům vážou se děti dozvěděly tento týden. Děti si několik tradic vyzkoušely a nezapoměli jsme ani na klasickou kole

projít na článek

10 důvodů, proč používat běžecký pás

Přemýšlíte o tom, že byste si domů pořídili běžecký pás? Stále však váháte a nevíte, jestli je to dobrý nápad? Vyjmenujeme vám hned deset dobrých důvodů, proč se běžecký pás vyplatí koupit a proč je dobré ho používat. 

projít na článek