Recepty ze Skandinávie

S grilem Muurikka Smoker můžete grilovat, udit nebo péct maso, klobásy, ryby, zeleninu nebo třeba chleba. Každý pokrm vyžaduje různou dobu přípravy. Doba přípravy je závislá nejen na druhu pokrmu, ale i na jeho velikosti, konzistenci, obsahu tuku a množství kostí. Na dobu přípravy má vliv také okolní teplota grilu Muurikka Smoker. Ideální dobu přípravy pokrmu zjistíte zkoušením, než se tak stane, můžete se orientovat dle námi odzkoušených hodnot v následující tabulce. 0,5 kg1 kg1,5 kgRyby15-25 min25-35 min35-60 minKorýši10-15 min25-30 min30-35 minDrůbež40-45 min50-55 min60-65 minVepřové30-35 min40-45 min50-55 minHovězí20-25 min40-45 min50-55 minSkopové30-35 min40-45 min50-55 minOstatníZelenina 20 minBrambory 40 minKukuřice 60 min Recepty pro Muurikka Smoker od Henryho Aléna Ochutnejte pokrmy ze Skandinávie. Originální recepty jsou nenahraditelný pomocník pro malé i velké kuchaře. Inspirujte se osvědčenými recepty Henryho Aléna a připravte jídlo jako pravý „Šéf“. Víte, že si můžete gril Muurikka Smoker také vypůjčit a recepty vyzkoušet? Kuřecí špíz s arašídovou omáčkou 3 kuřecí prsa10 listů šalvěje Marináda: 3 lžíce sójové omáčkyšťáva z limetky0,7 dl oleje1 lžička strouhaného zázvoru1 čerstvý najemno a sekaný koriandr nebo petrželkasůl a pepř2 dl Muurikka štěpky Postup: Kuřecí prsa podélně nakrájejte na tři části. V misce smíchejte ingredience na marinádu. Marinádu dobře promíchejte a naložte do ní kuřecí kousky minimálně na 15 minut. Osolte a opepřete, prsa napíchejte na jehle a vložte špízy do Muurikka Smoker. Vložte tác s tenkou vrstvou dřevěné štěpky a uďte zhruba 20 min, nebo dokud není maso hotové. Před dokončením přidejte na dřevní štěpku listy šalvěje, špízy získají příjemné aroma. Arašídová omáčka 0,5 lžičky kmínu3 stroužky česneku1 malá cibulepůl červené chilli papričky bez semínekšťáva z citronu1 dl kokosového mléka250 g arašídového másla2-3 dl vody1 lžíce řepkového oleje Postup: Oloupejte a nadrobno nakrájejte česnek a cibuli. Chilli zbavte semínek a také nadrobno nakrájejte. Tuto směs orestujte na pánvi v oleji a pak uďte v Muurikka Smoker po dobu 10 minut. Ochlazenou uzenou směs smíchejte s kmínem a kokosovým mlékem. Přidejte citronovou šťávu a arašídové máslo. Dobře promíchejte a nalijte do hrnce. Přidejte vodu a povařte po dobu pěti minut, až má omáčka správnou konzistenci. Omáčku podávejte se špízy, salátem nebo třeba kousky melounu. Pečené hovězí 1,5 kg hovězí kýty nebo krkovičky4 celé stroužky česneku4 větvičky rozmarýnu1 lžíce dijonské hořčice2 lžíce mořské soli1 lžíce řepkového oleje Postup: Stroužky česneku a rozmarýn rozmačkejte do jemné pasty, kterou vmíchejte do dijonské hořčice. Hovězí maso potřete touto směsí a nechte po dobu dvou hodin marinovat. Maso zprudka opečte na pánvi, aby se zatáhlo a získalo barvu. Takto upravenou hovězí pečení vložte do Muurikka Smoker a pečte tak dlouhou, dokud není uprostřed lehce růžové (orientační časy viz tabulka nahoře). Pokud používáte teploměr na maso, tak vnitřní teplota by měla být zhruba 52° C. Následně hovězí pečeni vyjměte z grilu a potřete mořskou solí. Posolené maso zabalte do alobalu a umístěte na dalších 10 minut zpět do grilu. Před podáváním odstraňte z masa přebytečnou sůl a krájejte jej na tenké plátky. Grilovaná zelenina s halloumi sýrem 1 lilek8 malých mrkví1 cuketa10 cherry rajčátek2 červené papriky2 lžíce čerstvého tymiánu1 stroužek česneku2 ks halloumi sýru2 dl Muurikka štěpky Postup: Lilek nakrájejte na tenčí plátky a lehce posolte. Přebytečnou vodu z lilku osušte papírovými ubrousky. Mrkev očistěte a podélně nakrájejte. Cuketu a papriku nakrájejte na větší kousky. Nakrájenou zeleninu vložte do větší mísy a pokapejte olivovým olejem. Přidejte nakrájený tymián a česnek a dobře promíchejte. Zeleninu pečte v Muurikka Smoker bez dřevěné štěpky přibližně 20 minut nebo než začne zelenina měknout. Následně přidejte celé cherry rajčátka a plátky halloumi sýru. Do Muurikka Smoker přidejte dřevěnou štěpku. Veškerou zeleninu spolu se sýrem uďte dalších 10 až 15 minut, získá tak delikátní kouřovou vůni. Grilovaný zauzený filet z lososa s tzatziki 1 kg filet z lososa0,5 dl mletého černého pepře0,5 dl mletého zeleného pepře0,5 dl mletého růžového pepře2 lžičky mletého římského kmínu1 dl mořské soli Postup: Filet z lososa posypte mořskou solí a nechte ho odležet v chladu po dobu jedné hodiny. Poté sůl z povrchu lososa odstraňte a vetřete do něj směs pepřů a kmínu. Do Muurikka Smoker vložte tác s tenkou vrstvou dřevěné drtě; nejlépe olšové. Po té vložte připravený filet z lososa. Zapněte Muurikka Smoker a uďte filet zhruba 40 minut. Díky tomuto způsobu přípravy získá losos lahodnou kouřovou chuť. Podávejte nejlépe se salátem tzatziki. Náš tip: Přidejte 10 minut před koncem na dřevní štěpku kostku cukru. Losos získá báječnou barvu. Tzatziki 2 okurky2,5 dl bílého jogurtu (řeckého typu)2 stroužky česnekutrochu citronové šťávysůl a pepř10 čerstvých lístků libečku Postup: Okurky pečlivě umyjte a nakrájejte na malé kousky (případně nastrouhejte) a osolte. Z okurek slijte nadbytečnou vodu (například přes sítko). K nakrájené okurce přidejte najemno namačkaný česnek, nasekané listy libečku, pepř a citronovou šťávu. Jogurt nechejte hodinu odstát, aby se zbavil přebytečné vody, a smíchejte s okurkami. Před podávání nechte salát odstát v ledničce.The post Recepty ze Skandinávie first appeared on Muurikka.

projít na článek

Recepty na jednohubky, chuťovky a kanapky nejlepší recepty nejen na Silvestra!

Jednohubky, kanapky a chuťovky jsou oblíbené vánoční a silvestrovské recepty. Nechybí na žádném vánočním stole. Chuťovky se podávají při oslavách [] Příspěvek Recepty na jednohubky, chuťovky a kanapky nejlepší recepty nejen na Silvestra! pochází z Vánočn

projít na článek

Rychlý moučník

Honí vás mlsná a chcete si rychle udělat něco vskutku dobrého? Zkuste vybírat mezi recepty na rychlé moučníky. V dnešní uspěchané době nemáme čas na sebe, natož na pečení a vaření. Rychlé recepty jsou odrazem naší hektické doby. Recepty jsou snadné, relat

projít na článek

Chystáme se pořídit si domácí pekárnu

Domací pekárny jsou beze sporu hitem poslední doby. I my jsme se rozhodli si ji pořídit, ale zatím se rozhodujeme jakou značku a typ. Sledujte náš web Rychlé-recepty.cz, protože se určitě podělíme s naším výběrem a potom i s recepty a zkušenostmi.

projít na článek

Melounové smoothie - recepty

Melounové smoothie je úžasně povzbuzující, lehoučké a zachrání vás před dehydratací. Můžete ho pojmout také jako svačinku, protože dokonce zažene malý hlad. Máte-li rádi melouny, tak vyzkoušejte naše recepty na smoothie a mixované nápoje.

projít na článek

Recepty na rybí polévku

Rybí polévka je polévka obvykle vařená z ryb nebo z jejich částí. Přidává se většinou zelenina, různé druhy koření a voda nebo vývar. Každá domácnost vaří dle vlastní tradice, proto se od sebe recepty značně liší.

projít na článek