Rekordy pod ledem proč to někdo dělá?

Rozklíčovat, proč každý z nás se rozhodl pro tuto disciplínu nemusí být jednoduché. K rozhodnutí došlo po delší úvaze. Kdy vyspělí freediver dospěl i k otužování. Johanna i Amber dělalo vystavování se chladu dobře na psychiku a na zdravotní problémy a potápění pod ledem bylo jen radostí, které nakonec skončilo nápadem o pokus o světový rekord. Zatím říkám, že skončilo nápadem. Od teraz se totiž v hlavě a hlavně v našem okolí dějí další věci. Jaká je naopak historie Petera a Arthura, tím si nejsem jistý. Já sám jsem se začal vystavovat chladu pro zvýšení výkonnosti a nadchl mě nápad plavat pod ledem bez neoprenu a daleko. Až později mě napadlo z toho udělat show. Všichni rekordmani, zmínění v předchozím článku, své první rekordní pokusy pod ledem plavali opatrně. Podle toho volili vzdálenosti tak, aby to pro ně bylo dostatečně komfortní. První pokus Johanny byl jen 50 metrů a byl to rekord pod Guinnessem. Další rekord už byl 103 metrů, sice pod CMAS organizací a měla tedy jednodušší situaci než pod Guinnessem. Ale prostě už věděla do čeho jde a nebylo to pro ni tak psychicky náročné. Amber šla nejprve 70 m pod Guinnessem a pak pod ním dala 90 m. Arthur měl zkušenost z plavání sice s neoprenem a ploutví, ale bylo to pod ledem. Nakonec se rozhodl, jako zkušený, pro ponor bez neoprenu, s čepicí a závažím, pod CMAS organizací a zaplaval 105 metrů. I když musím říct, že jsem od něj čekal mnohem víc a vlastně mě to zklamalo. On je z nás totiž nejzkušenější freediver. I já jsem volil 81 metrů velmi konzervativně. Slyšel jsem i to, že 81 metrů bylo silně poddimenzované a že to vlastně nemá zase takovou váhu. Proč a kým to bylo vysloveno není podstatné. Podstatné je to, že přesně tohle je strategie, všech, kteří se o tento druh rekordu pokusili. Těch pokusů v tréninku není mnoho, vlastně jen velmi málo. Pokud chceme rekord v klasickém freedivingu, tak před tím v tréninku děláme desítky pokusů a díky tomu můžeme být preciznější v odhadu té správné vzdálenosti. Další faktor proč být konzervativní je to, že se nemůžu kdykoliv vynořit. Ne jako u klasického ponoru ve freedivingu. A jeden z posledních faktorů je tlak veřejnosti a médií. Myslím tím, že když avizujeme pokus o světový rekord předem, pak už ho chceme musíme úspěšně absolvovat. Důvěra a zvědavost veřejnosti a fanoušků je svázána s podporou sponzorů. A tak je jasné, že není rozumné úplně riskovat, ale je dobré jít na jistotu. Při dalších pokusech pak máme samozřejmě volnější ruce. Už máme nějaké jméno a tak jsme důvěryhodnější a samozřejmě zkušenosti nám umožňují se lépe přiblížit maximu. No a nakonec je to i sebevědomí. Prostě mám víc jasno, co si mohu dovolit. A tak jsme u mého druhého rekordu je tomu téměř rok. Na co vše jsme mysleli, když jsme ho plánovali a na co jsme zapomněli? Jak to, že jsem se vynořil o něco později a plival krev? Myslím, že mám odpovědi! A je tu ještě jedno šokující pochybení je to clikbite? No kámo pro mě to šokující bylo v dalším článku se to dočteš.

projít na článek

4 překonané klubové rekordy Aleny Symerské v jednom závodě

Málo vídaný kousek se povedl Aleně Symerské, která na Velké ceně Kolína překonala hned 4 klubové rekordy najednou! Jednalo se o sprinty na 60, 100 a 200m a výsledný sprinterský trojboj. 

projít na článek

Alena Symerská zlepšila ve Vídni klubové rekordy na 60 i 200m

Na mezinárodním atletickém halovém mítinku Indoor Track&Field Vienna 2017 ve Vídni zlepšila Alena Symerská klubové rekordy na 60m ( 7,89 ) i na 200m ( 24,62 ).

projít na článek

Alena Symerská má výbornou formu - překonala další dva klubové rekordy!

Naše odchovankyně Alena Symerská , svěřenkyně trenéra Oty Šedého, nabírá po květnovém výpadku zaviněném nemocí a maturitou výbornou formu. Překonala totiž další klubové rekordy žen - v běhu na 100m a 400m.

projít na článek

Alena Symerská překonala na prvním halovém závodu klubové rekordy na 150 a 300m

Na Zahajovacich halových závodech , které se konaly v sobotu 6.1.2018  v ostravské atletické hale si výborně počínala naše momentálně nejlepší atletka Alena Symerská. Utvořila dva nové a velmi hodnotné halové klubové rekordy na 150 a 300m. Závodu se zúča

projít na článek

Světové rekordy pod ledem jak se vnich vyznat?

Během posledních pár týdnů padlo několik světových rekordů v plavání pod ledem. Možná jste to také zaregistrovali. Peter Colat zaplaval na začátku února (2024) 106,25 metrů pod ledem v čepici a se závažím, pod asociací RID (obdoba České agentury Dobrý den

projít na článek