Řízek

Víte, co jí Češi k vánoční večeři? Smaženého kapra a bramborový salát. A kdo nemá rád ryby, dá si smažený řízek. Tak se pojďme podívat, jak jednoduše řízek připravit. Smažený řízek Název a historie Slovo řízek je od slova řezat. Znamená „uříznutý kus masa“. Je to hodně staré jídlo – už v 9. století si římští císaři nechali servírovat kousky masa „obalené“ ve zlatě. Později se začala používat strouhanka místo zlata. „Moderní řízek“ známe od poloviny 19. století. Slavný český vojenský stratég Radecký, který sloužil v rakousko-uherské armádě, jel do Itálie. Tam mu naservírovali obalený a smažený kousek masa. Radeckému moc chutnal a recept odvezl do Rakouska, do Vídně. Tam ho začali vařit a lidem také chutnal. Tak se „narodil“ vídeňský řízek – das Wiener Schnitzel. A z Rakouska přišel do Čech. Co je řízek Řízek je tenký kousek masa. V Rakousku používají telecí maso, v Česku používáme vepřové nebo kuřecí. Maso obalíme ve třech ingrediencích: mouce, vajíčku a strouhance. A pak ho osmažíme na oleji. Jak jíme řízek Jako přílohu k řízku podáváme brambory, bramborovou kaši nebo bramborový salát. Řízek můžeme trochu pokapat citronem, chuť bude intenzivnější. A doporučuji připravit taky salát, například okurkový nebo rajčatový. Vaříme řízek Podívejte se, jak jednoduché to je. Vařila moje máma a já jsem ji fotografovala. Jdeme na to. Můžete se podívat na videorecept nebo dole na text a obrázky. Recept Potřebujeme: vepřové maso (vepřová panenka nebo vepřová kýta nebo vepřová kotleta) nebo kuřecí maso (kuřecí prsa), sůl, trochu hladké mouky, 1 vajíčko, trochu mléka, trochu strouhanky, olej na smažení #top .avia-gallery.av-fiaska-b68296f803f8324ee987d072f5798db0 .avia-gallery-thumb a{ width:33.3333%; } Maso omyjeme vodou a osušíme. Pak maso nakrájíme na plátky asi 1 cm silné (můžeme taky poprosit prodavače v řeznictví, aby nám vepřové maso ukrojili). Potom je očistíme – když nemáme rádi tlusté maso, okrájíme tlusté části. #top .avia-gallery.av-eeueay-a764aa421516d61bf67334e4cddb8880 .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } Maso naklepeme paličkou na tenké plátky. Kuřecí maso naklepeme jemně. Pak maso osolíme. #top .avia-gallery.av-c3o53e-d1f6f1531c670c826b72c40e983d1d0a .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } Oloupáme brambory, rozkrojíme je na menší části. Dáme je do hrnce se studenou vodou, přidáme sůl a kmín a vaříme asi 15–20 minut. #top .avia-gallery.av-aft07u-57537249f96ea6bce34ce95e7da116ac .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } Dáme olej do pánve a rozehřejeme ho. #top .avia-gallery.av-9358y2-1e65c04520949aeebc70feebcb2fdbbf .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } Připravíme si tři talíře. Do prvního talíře dáme trochu mouky, do druhého vajíčko a trochu mléka a rozšleháme je dohromady, do třetího trochu strouhanky. #top .avia-gallery.av-7b8sl6-226d7ff807ee72c1697eb78a5d9ccfe1 .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } Plátek masa nejdřív obalíme v mouce (obalíme obě strany masa). Pak plátek obalíme ve vajíčku, použijeme vidličku.  A nakonec řízek dobře obalíme ve strouhance, zkontrolujeme, jestli je strouhanka všude. #top .avia-gallery.av-638fju-537affd451851da46f84067d2c4f93f9 .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } V pánvi máme rozpálený olej. Dáme do něj řízek a smažíme. Nejdřív z jedné strany, pak z druhé. Dobře osmažený řízek je hnědý. #top .avia-gallery.av-4b5bzu-9fe30db6456f203425f5c5202d0c8108 .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } Na talíř servírujeme řízek a vedle něj brambory. Můžeme řízek trochu pokapat citronem a doplnit ho salátem. #top .avia-gallery.av-2sbb6i-c6b2a733f7c07d6fdcf1e6be48b6dad8 .avia-gallery-thumb a{ width:20%; } Dobrou chuť! Chcete víc receptů? Vyzkoušejte kuchařku Učte se česky v kuchyni. Přečtěte si taky: Rohlík! Český rohlík – 1. část seriálu Ovocné knedlíky 2. část seriálu Vaříte rádi? Učte se češtinu v kuchyni Upečte si české vánoční cukroví Další videa: playlist Vaříme 19. května 2023 The post Řízek appeared first on Jitka Pourová.

projít na článek

Zvěřinové speciality

Jelení kýta, kančí výpečky, kančí řízek nebo perlička - zvěřina prostě k podzimu patří . Již tradičně se i u nás na Baldovci můžete těšit na zvěřinové hody - a to již tento víkend 25. - 27. 11.

projít na článek

Bezlepková hotová jídla na treky i dovolenou

Celiaci to na cestách nemají jednoduché. Zatímco si ostatní výletníci sbalí obligátní řízek s chlebem a na čerpací stanici si koupí balenou bagetu, lidé s bezlepkovou dietou mají možnosti výběru značně omezené. Přečtěte si, jakými bezlepkovými hotovkami s

projít na článek

Jaké jídlo si vzít s sebou na cesty?

Ať už se chystáte na krátký výlet po okolí, nebo na několikadenní přechod hor, základem je mít s sebou dostatek vody a jídla. Jaké jídlo si ale sbalit s sebou? Řízek od maminky je sice klasika a určitě si na něm pochutnáte, ale ten, kdo zvažuje každý kilo

projít na článek

Jídelníček 4.3. 8.3.

PONDĚLÍ 4.3.: polévka: Zeleninová s knedlíčky se špenátem a sýrem (1, 3, 7, 9, 12) hlavní jídlo: Pikantní fazole, chléb, čaj sladký polibek, ovocná šťáva, Carotelka mrkev/ananas, voda (1, 7) ÚTERÝ 5.3.: polévka: Norská rybí (4, 7, 9) hla

projít na článek

22.1.2024

22.1.2024 Denní nabídka Polévka Hovězí vývar s masem a nudlemi 45Kč Ku

projít na článek