ROZHOVOR: Na kávě s Davidem Korgo

ROZHOVOR pro blanenský časopis MONITOR : Na kávě s Davidem Korgo Jsme malá rodinná firma, která se zabývá prodejem a zpracováním ovocných koncentrátů a pyré. Z těchto produktů vyrábíme smoothie, 100% džusy, ale nově třeba i zmrzliny. Naše produkty se vyznačují vysokou kvalitou, protože do nich nepřidáváme cukr, umělá barviva či dochucovadla a veškeré ovoce se zpracovává již na plantážích až je zcela zralé a tudíž plné chuti a vitamínů.  Naše pyré přidávají výrobci například do ovocných piv, dortů či zmrzlin. Pan David Korgo je majitelem naší společnosti Tropico, která sídlí nedaleko Blanska v Olomučanech a pro blanenský časopis MONITOR poskytl rozhovor na téma exotické ovoce, džusy, ale také se rozpovídal o výrobě ovocné zmrzliny, horkých nápojů a vzniku naší společnosti. Vzpomenete si, jak jste začínali? Můj strýc emigroval v roce 1968 do Švýcarska, kde se začal věnovat ovocným koncentrátům. Dovážel je z celého světa, převážně z Brazílie. Právě v této jihoamerické zemi si po čase pořídil tři továrny i s plantážemi, na kterých pěstoval ovoce, zpracovával je a distribuoval do celého světa. V Holandsku vybudoval velký sklad, odkud putovaly koncentráty do evropských zemí. Krátce po rozkladu východního bloku jsem se za ním po studiích přestěhoval a všechno se od něj naučil. Pracoval jsem zde ve všech možných provozech, ať už jako dělník na plnící lince, pracovník v laboratoři nebo jako vedoucí osoba v kanceláři. Po devíti letech, které jsem tu strávil, se přímo nabízelo rozjet obchod u nás v České republice. V roce 2000 jsme tak začali ovocné koncentráty zpracovávat a nabízet zákazníkům u nás. Kde nacházíte hlavní odbyt? Našimi prvními velkými zákazníky byly hlavně hotely, kam jsme dodávali ovocné koncentráty pro přípravu snídaňových džusů. Hostům vyrobené džusy chutnaly, ale protože začaly existovat firmy nabízející i levnější, byť méně kvalitní produkty, po 10 letech jsme od toho typu zákazníků začali upouštět a tato spolupráce neměla smysl. Přestože bychom uměli namíchat levnější variantu, není to naše krédo. Vždycky jsme chtěli dělat čistě přírodní produkty bez chemie a bez přidaného cukru. Segment velkých hotelů jsme tedy opustili a začali se věnovat školství, což se ukázalo jako správný krok. Dnes se lpí na tom, aby děti přijímaly jídlo a nápoje kvalitní a zdravé, což naše produkty stoprocentně splňují. Do dnešního dne zásobujeme přes 2.000 školských zařízení, domovů důchodců, lázní, firem. Naše džusy pijí mimo jiné i děti v blanenských školách a školkách. Dalšími našimi zákazníky jsou menší penziony, cukrárny, bistra… Loni jsme začali vyrábět ovocné sorbety s cílem dostat se více mezi veřejnost. Účastníme se hudebních festivalů, food festivalů a dalších akcí, na kterých se snažíme prezentovat naše výrobky. Blanenští nás najdou někdy i na farmářských trzích. Co si můžeme představit pod pojmem ovocný koncentrát? Úplně jednoduše se dá říci, že ovocný koncentrát je šťáva zbavená vody. Zralé plody se posbírají, vymačká se z nich džus, odstředí se voda. Koncentrát se napumpuje do sudů a zamrazí se. Vše bez zahušťovadel, bez chemie, bez cukru, čistě na přírodní bázi, jediným konzervantem je mráz. Nabízíme jak gastrobalení 1 kg, ze kterého lze připravit 6–7 litrů džusu, tak i menší balení pro koncové zákazníky, ze kterého lze připravit litr džusu. Cenově to potom vychází podobně jako běžné 100% džusy v supermarketech, ovšem s tím rozdílem, že nápoj připravený z našich koncentrátů je zcela přírodní, jsou v něm zachovány vitamíny a plná chuť a vůně vyzrálého ovoce. Džusy na pultech obchodů jsou pasterizované; při tomto procesu se z nápoje ztrácí v podstatě veškeré vitamíny, barva, chuť. Kolik ovoce je potřeba na výrobu jednoho litru džusu? U každého ovoce se výtěžnost počítá jinak. Jako příklad můžeme uvést pomeranč, kdy je na litr koncentrátu použito 6–7 kg čerstvého ovoce. Už dvě deci připraveného džusu obsahují doporučenou denní dávku vitamínu C. Ale jinak je tomu potom třeba u banánů, papáji a dalších druhů ovoce. Berete od jednoho dodavatele, nebo jich je více? Dodavatele máme po celém světě, jelikož podmínky pro pěstování konkrétního druhu ovoce jsou v každé zemi jiné. Někde se více daří banánům, jinde ananasu. Každý si určitě pamatuje kubánské pomeranče, které se nedaly požvýkat, zato brazilské jsou plné šťávy a lahodné. Přestože každý jednotlivý zpracovatel posílá vyrobený koncentrát na centrální sklad pro Evropu, my máme napojené menší farmáře na přímo. Mimo běžnou agendu s nimi konzultujeme například i dostupnost výrobků v aktuální sezóně. Ze kterých zemí ovocný koncentrát nakupujete? Nakupujeme tam, kde mají nejkvalitnější a nejlahodnější ovoce s jasným původem. Nejlepší pomeranče rostou v Brazílii, takže je nakupujeme zde. Ananas z Kostariky, mango z Indie, grepy z jižní Afriky, maracuju z Ekvároru a z Peru… Nakupujeme i v Evropě – višně a rybíz z Polska, jablko a hrušku z Turecka. Dříve bylo pár výrobců koncentrátů v Česku, ale po covidu je situace opravdu špatná. Ač mne to mrzí, v naší zemi aktuálně dodavatele nemáme. Český producent vypěstované ovoce prodá čerstvé, případně z něj udělá mošt, ale do výroby koncentrátů se u nás nyní nikdo nehrne. Je to škoda. Prodáváte pouze koncentráty z jednoho druhu ovoce? K nám do Olomučan se dostanou koncentráty v sudech, tady je rozdělujeme do sáčků, ale také zde vyrábíme různé ovocné směsi dle vlastních receptur. Zkoušíme, které druhy ovoce se k sobě hodí, následně je mícháme v různých poměrech a až jsme s výrobkem spokojení, může jít mezi lidi. Mnoho našich zákazníků se baví tím, že zkouší své vlastní poměry doma. Ovoce je v tomto ohledu skvělé. Mezi naše významné zákazníky patří i luxusní pekařské a fastfoodové řetězce, kterým každý rok děláme nápojovou kampaň dle jejich přání. Nabízíte i něco netradičního? Občas zkoušíme skutečnou exotiku. Například džus z kešu jablíček. Málokdo to ví, ale oříšky kešu rostou na stromě a jedná se o jediné ovoce na světě, jehož pecka je mimo plod – vlastně z něj visí směrem dolů. Kešu jablko obsahuje 30x více vitamínu C než pomeranč a v době objevů Kryštofa Kolumba se jeho konzumací léčily kurděje a další nemoci. Takže můžeme říci, že se jedná o superpotravinu s výjimečnými vlastnostmi. Jablíčka jsou velmi sladká, ale ne každému jejich chuť vyhovuje. Navíc docela rychle podléhají zkáze, proto se k nám v čerstvé podobě vůbec nedováží. Ale koncentrát a pyré ano. My jej přidáváme právě do našich směsí. Jaký je rozdíl mezi pyré a koncentrátem? Pyré je další produkt, který vzniká zpracováním ovoce. Zatímco koncentrát je šťáva zbavená vody, pyré je rozmixovaná dužina, která se zamrazí. Dá se použít do smoothie, mléčného koktejlu, do tvarohu… Jeden náš klient vyrábí z pyré ovocné cheesecaky, kterými zásobuje velké hotely a řetězce, jako třeba Mc Donald’s. Můžete u nás pyré vyzkoušet a použít je v kuchyni. Fantazii se meze nekladou. Dá se udělat koncentrát z jakéhokoli ovoce? Není to tak jednoduché. Například z banánu je to obtížné, respektive nemožné, protože obsahuje málo vody. Vyrábí se z něj hodně koncentrované pyré, ale čirá tekutina na rozředění vodou to není. Jak moc se liší ceny zpracovaného ovoce? Ceny jsou odlišné. Jeden čas jsme třeba museli přestat dodávat malinu, protože cena koncentrátu se vyšplhala na 1000 Kč za kilo. Malina je vůbec jednou z nejdražších, proto ji i my přidáváme do mixů. Má to ale i druhý důvod – čistý koncentrát z malin je příliš kyselý. Jak jsem pochopil, koncentráty i pyré se tedy musí skladovat v mrazničce. Jak je to s trvanlivostí? Trvanlivost je dva roky. Zákazník se nemusí bát, že by se mu koncentrát nebo pyré zkazily. Konzistence je velmi podobná medu, koncentrát nikdy nezmrzne na kost, jelikož v něm není voda. Příprava je snadná a zvládne ji i malé dítě.  V lednici jej skladovat nelze. Jde o živý produkt a v teplotách nad nulou dojde ke kvašení – stejně jako u čerstvého domácího moštu z jablek. Zmínil jste, že vyrábíte i zmrzlinu… Ano. V loňském roce jsme pořídili výrobník tzv. Fresh zmrzliny, abychom vyzkoušeli, jestli jde udělat zmrzlinu i bez přidaného cukru. Ale zjistili jsme, že to nejde. Ve zmrzlině se totiž bez přidaného cukru vytvoří ostré krystalky a špatně se konzumuje. Navíc se velmi rychle rozpouští. Takže naše sorbety obsahují zhruba 30 % cukru a 70% ovocné složky; ve srovnání s konkurencí jsme na tom ale velmi dobře. A v letošním roce k tomu přidáme ještě nanuky pro děti a dospělé. Zakoupili jsme na zakázku vyráběná elektrokola se zásobníkem na zmrzlinu, která budeme využívat k prodeji na festivalech a dalších akcích, ale chceme touto cestou nabídnout sorbety i v Blansku. Co je to nanuk pro dospělé? Příchutě vychází z oblíbených alkoholických nápojů a koktejlů v kombinaci s našimi džusy – v nabídce bude Pomeranč s vodkou, Mango Sex on the beach, Mojito Maracuja a další… Obsah alkoholu v nanucích bude okolo 5 %. Půjde o netradiční a osvěžující zpestření letních dní a věřím, že si naše nanuky zákazníci oblíbí. Nabízíte i další produkty? Jako doplněk jsme začali nabízet sušené mango bez přidaného cukru z oblasti Burkina Faso v západní Africe. Toto mango zde zpracovávají ženy, které byly zneužívány a týrány a potřebují pomoc. Nám se moc líbil právě tento příběh, kdy nákupem přispějeme na dobrou věc. V nabídce máme dále mletý zázvor, skořici a sušené kokosové mléko – ideální do kaší, jako přísada do různých asijských jídel, do zákusků… Na zimu jsme začali vyrábět ovocné mixy na přípravu horkých nápojů. Jablko se skořicí, punč, hruška se zázvorem, Horká láska. Dodáváme je hodně na tuzemská horská střediska, takže je možné, že jste je už ochutnali. Kde můžou zákazníci z Blanska koupit vaše produkty? V našem sídle v Olomučanech máme podnikovou prodejnu – stačí přijít v provozní době a zazvonit, budeme se vám věnovat. Býváme tu od pondělí do pátku v čase 7 – 15.30 hodin. Najdete nás jednoduše, jsme přímo u silnice po pravé straně směrem od Blanska. Nebo si naše džusy můžete objednat z pohodlí domova přes náš e-shop eshop.tropico.cz a vyzvednout buď u nás na provozovně nebo si nechat objednávku poslat na jedno z našich výdejním míst ZDARMA. Další možností je přihodit si naše smoothie do košíku k nákupu na Rohlik.cz nebo nakoupit z autíčka u Familymarket.cz. Naše produkty prodáváme někdy i v Blansku na farmářských trzích, kde nechybí ochutnávka. Dosud jsme zde nabízeli horké nápoje, s nadcházejícími teplými dny přijdou na řadu džusy a časem i zmrzlina. Jak už jsem zmínil, v létě nebudeme chybět na mnoha akcích, ať už v regionu, tak mimo něj. Jedna z prvních akcí v Blansku bude Dětský den v zámeckém parku 3.6.2023. Všechny naše produkty si můžete prohlédnout na stránkách www.tropico.cz Článek ROZHOVOR: Na kávě s Davidem Korgo se nejdříve objevil na Tropico.

projít na článek

Rozhovor o koučích a koučování

Poslechněte si rozhovor z archivu Českého rozhlasu Region s koučem o koučování, o tom, co je koučink a jak pomáhá. http://www.dobry-koucink.cz/wp-content/uploads/2014/09/Záznam-rozhovoru-6-8-2014-ES722669.mp3 The post Rozhovor o koučích a koučování firs

projít na článek

Rozhovor o rekvalifikacích

Bylo pro nás potěšením zúčastnit se ranního vysílání Rádia Prostor a povídat si s moderátorem Jiřím Kalembou o rekvalifikačních kurzech. Poslechněte si záznam rozhovoru. The post Rozhovor o rekvalifikacích appeared first on Služby a podnikání.

projít na článek

Rozhovor s TOP affilákem Tomášem Dekanem

Tomáš Dekan patří mezi nejlepší affiláky v České republice a je jedním z mála úspěšných affiláků, kteří se nebojí vyjít na veřejnost a prozradit něco ze svého života a affiliate zkušeností. Momentálně se hodně zaměřuje na rozvoj affiliate sítě Affilnet.cz

projít na článek

3 recepty na vánoční dorty. Překvapte rodinu nejen cukrovím a vánočkou

Vánoční dorty u nás nemají o svátcích takové místo, jaké by si zasloužily. Na stolech bude převážně cukroví a vánočka. Krásným a chutným dortem hosty překvapíte a určitě si ke kávě dají kousek či dva.

projít na článek

WordCamp Praha 2016

20. února 2016 jsme s Radkem Kučerou, Vláďou Musílkem, Vláďou Smitkou, Tomášem Kocifajem, Davidem Biňovcem a 2046 pořádali další WordCamp, v pořadí již třetí (2015, 2014). Ohlasy komunity nás nadchly, děkujeme všem co přišli. Zde je odkaz na fotogalerii.

projít na článek