S rýmou zatočí čaj a sirup z rýmovníku!

Rýmovník neboli mexický eukalyptus nebo také kubánské oregano – latinsky Plectranthus argentatus patří do čeledi hluchavkovitých. Je to velmi aromatická rostlina. Jeho vůně je zvláštní. Dala by se popsat jako směs meduňky, mentolu a kafru. Vzhledově je podobný molici, také odpuzuje hmyz. Když se umístí do okna, prý se k němu komáři a podobná havěť neodváží. Snadno zakoření, roste rychle, dobře se množí. Je nenáročný. Má rád dostatek světla, ale úplné jižní sluneční výhni ho nevystavujte. Jeho pěstování se poslední dobou se stalo doslova hitem. Ze zahrad a oken se přesouvá na noční stolky. Snáší všechna umístění v pokojových podmínkách, ideální je ale východní nebo západní okno. Tato rostlinka nesnáší průvan, začne v něm žloutnout a vadnout. Má rád teplo, postačí mu běžná pokojová teplota. Léčí rýmu, dobře působí při nachlazení, horečce, bolestech hlavy a bolestech v krku. Pomáhá astmatikům. Tip na rychlý čaj při nastydnutí: Pět lístků rýmovníku omyjeme a zalijeme 0,2 dl převařené, horké (nevroucí) vody, osladíme lžičkou medu. Také se doporučuje inhalovat vůně z několika lístků jen tak rozmělněných v ruce. Lístky zůstávají po utrhnutí dlouho svěží a šťavnaté, hodně špatně se suší. Sirup z rýmovníku Na sirup si kromě 35 jeho lístků připravte: · jeden citron · jeden pomeranč · litr vody · kilo cukru Postup: 1. Citron a pomeranč oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme lístky rýmovníku. 2. Vše zalijeme litrem vroucí vody, zatížíme a necháme louhovat (24-48 hodin). 3. Nálev scedíme a dáme do hrnce. Přidáme cukr a svaříme mírným varem na hustotu sirupu. 4. Do sklenic plníme ještě horký, zavíčkujeme. Uchováváme na chladném místě. Sirup můžeme využít stejně jako med, tzn. k oslazení čaje a jiných teplých nápojů, na pečivo nebo do různých kaší. Rostlinné sirupy jsou svěží, chutné a léčivé. Zkuste třeba čekankový , je to výborné sladidlo. 5/5 - (1 vote) Článek S rýmou zatočí čaj a sirup z rýmovníku! se nejdříve objevil na Orlobus.

  • Web: Orlobus
  • Aktualizace: 15.10.2023
projít na článek

Domácí sirupy

Písmo je součástí téměř jakékoli lidské činnosti. A ačkoli tento příspěvek bude o vaření, bez krasopisu jsem se v něm neobešla. Udělat si vlastní domácí sirup je stejně zábavné a skvělé jako pak láhve ručně popsat nebo polepit, co myslíte? Navíc jsem pro

projít na článek

Domácí bezový sirup za studena

Když na jaře kvete černý bez, je čas toho využít a připravit si skvělý bezový sirup, který je výborný na osvěžující domácí limonády nebo i do čaje. Sirup z květů černého bezu má osvěžující a lahodnou chuť.

projít na článek

Javorový sirup - dobré sladidlo i přírodní a veganská náhrada medu.

Javorový sirup  je v severní Americe široce používán jako poleva na palačinky, vafle, a francouzské toasty. Může být rovněž použit jako sladidlo pro müsli, obilné a rýžové kaše, dorty, koláče, pečivo, čaj a kávu. Javorový sirup může být také použit jako n

projít na článek

Jak si vyrobit domácí cukrový sirup do koktejlů a ledového čaje

Domácí cukrový sirup je ideálním způsobem, jak dodat svému ledovému čaji neodolatelnou sladkost a chuť. Tento jednoduchý recept vám umožní vyrobit si sirup bez umělých přísad a konzervantů. S domácím cukrovým sirupem budete mít plnou kontrolu nad sladkost

projít na článek

Datlový sirup

Přírodní sladidlo vyrobené pouze z datlí bez přidaného cukru. Má výraznou chuť s karamelovými a medovými tóny a výrazné datlové aroma. Je to výborný doplněk, kterým si můžete zdravě osladit naše ořechové pasty. Příspěvek Datlový sirup pochází z Lepé e-sho

projít na článek