Sacharidy (cukry, uhlovodany) jsou pro nás, spolu s tuky, hlavním zdrojem energie. Potřebujeme je pro správné fungování centrálního nervového systému a pro udržování stálé hladiny cukru v krvi (glykémie). Ve formě jaterního a svalového glykogenu tvoří energetickou rezervu organismu. Sacharidy by měly tvořit cca 55-60 % z celkového energetického příjmu. Potřeba sacharidů je ale velmi individuální, někomu vyhovuje Pokračování textu Sacharidy The post Sacharidy appeared first on Přibrat.cz.
Sacharidy jsou stejně jako tuky a bílkoviny nezbytnou složkou každého jídelníčku. Naše tělo bez jejich příjmu nemůže správně fungovat. Dělí se na jednoduché a komplexní. Ty jednoduché se rychle vstřebávají a slouží jako okamžitý zdroj energie. Naopak komp
projít na článekPodíl sacharidů a tuků v jídelníčku je velmi individuální. Někdo velmi dobře zdravotně prospívá při vysoko-sacharidovém režimu s omezením tuků, jiný nedá dopustit na ketogenní režim s minimem sacharidů a vysokým příjmem tuků. Já osobně považuji za optimál
Bílkoviny se běžně označují také jako proteiny. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi základní makroživiny. Jsou podstatou všeho živého na naší planetě. Doplnit je můžete pouze stravou, tělo si je jinak neumí vyrobit a ani není schopné si je ukládat do rez
projít na článekSacharidy jsou pro nás hlavním zdrojem energie, ale zároveň jsou jednou z hlavních příčin obezity a dalších vážných zdravotních problémů. Pro pochopení, proč nám některé sacharidy škodí a jiné prospívají, nám pomohou dva výchozí termíny, ve kterých je dob
Tuky (lipidy) patří spolu s bílkovinami a sacharidy k základním makroživinám. Pro zdravého člověka by podíl tuku na celkovém energetickém příjmu měl tvořit cca 25-30 %, pro představu jde o 60-90 g tuku. Příjem tuku by neměl být nižší než 20 % energetickéh