Sacharidy

Sacharidy (cukry, uhlovodany) jsou pro nás, spolu s tuky, hlavním zdrojem energie. Potřebujeme je pro správné fungování centrálního nervového systému a pro udržování stálé hladiny cukru v krvi (glykémie). Ve formě jaterního a svalového glykogenu tvoří energetickou rezervu organismu. Sacharidy by měly tvořit cca 55-60 % z celkového energetického příjmu. Potřeba sacharidů je ale velmi individuální, někomu vyhovuje Pokračování textu Sacharidy The post Sacharidy appeared first on Přibrat.cz.

projít na článek

Sacharidy ve stravě

Sacharidy jsou stejně jako tuky a bílkoviny nezbytnou složkou každého jídelníčku. Naše tělo bez jejich příjmu nemůže správně fungovat. Dělí se na jednoduché a komplexní. Ty jednoduché se rychle vstřebávají a slouží jako okamžitý zdroj energie. Naopak komp

projít na článek

Jaké sacharidy zařadit do jídelníčku

Podíl sacharidů a tuků v jídelníčku je velmi individuální. Někdo velmi dobře zdravotně prospívá při vysoko-sacharidovém režimu s omezením tuků, jiný nedá dopustit na ketogenní režim s minimem sacharidů a vysokým příjmem tuků. Já osobně považuji za optimál

projít na článek

Co to jsou bílkoviny

Bílkoviny se běžně označují také jako proteiny. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi základní makroživiny. Jsou podstatou všeho živého na naší planetě. Doplnit je můžete pouze stravou, tělo si je jinak neumí vyrobit a ani není schopné si je ukládat do rez

projít na článek

Proč nám strava s vysokým glykemickým indexem škodí

Sacharidy jsou pro nás hlavním zdrojem energie, ale zároveň jsou jednou z hlavních příčin obezity a dalších vážných zdravotních problémů. Pro pochopení, proč nám některé sacharidy škodí a jiné prospívají, nám pomohou dva výchozí termíny, ve kterých je dob

projít na článek

Tuky

Tuky (lipidy) patří spolu s bílkovinami a sacharidy k základním makroživinám. Pro zdravého člověka by podíl tuku na celkovém energetickém příjmu měl tvořit cca 25-30 %, pro představu jde o 60-90 g tuku. Příjem tuku by neměl být nižší než 20 % energetickéh

projít na článek