SODÍK - NATRIUM (Na)

Základním zdrojem sodíku pro lidský organismus je kuchyňská sůl, která je obsažena ve velkém množství potravin. Právě proto většinou nehrozí nedostatek sodíku, ale naopak jeho nadbytek. Nadbytek se projevuje zvýšeným krevním tlakem, vyšší zátěží ledvin a tím také zbytečným zadržováním vody v těle. U malých dětí může vést nadbytek sodíku k rozvoji hypertenze i dalších onemocnění. Příjem sodíku je v České republice a v dalších vyspělých zemích 2x až 3x vyšší než kolik by odpovídalo potřebám organismu.

projít na článek

JABLEČNÝ OCET

Jablečný ocet je tradiční léčebný a podpůrný prostředek. Aktivní složkou jablečného octa je kombinace kyseliny octové s vitaminy, minerály a stopovými prvky. Nejvýznamnějšími jsou: vitaminy skupiny B, biotin, vitamin C, jablečný pektin, sodík, draslík, vá

projít na článek

ALOE VERA

Gel obsažený v listech ALOE VERA obsahuje řadu  blahodárných látek ve vyváženém poměru , jsou to například polysacharidy, bioflavonoidy, vitaminy (A, B1, B2, B6, B12, C PP, E, kyselina listová, niacin, betakoroten), minerály (vápník, draslík, hořčík, sodí

projít na článek

HIMALAJSKÁ SŮL - POKLAD NAZÝVANÝ BÍLÉ ZLATO

Himalájská sůl, obvykle dovážená z Pakistánu, obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví, a to včetně hořčíku, draslíku, vápníku, sodík, fosforu a železa. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa (rez

projít na článek

RAJČATOVÝ SALÁT S KŘENEM

Křen má velmi vysoký obsah vitamínu C  (prý mnohem více než citrusové plody), takže se dříve používal proti kurdějím.  Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, železo, vápník,  hořčík, sodík, fosfor, síru a draslík.  Při strouhání a kráj

projít na článek

MUMIO

Složení mumia je velmi rozmanité. Byly v něm nalezeny vitamíny ze skupiny vitamínů B (B2-riboflavin, B6-pyridoxin, B12-cyanocobalamin), minerály (fosfor, vápník, sodík, draslík, železo, měď,hořčík),stopové prvky (například kobalt, mangan, selen, molybden)

projít na článek