Spartan race – připravte se na váš životní výkon!

Lidí, kteří ještě nikdy neslyšeli o závodech série Spartan race, již v dnešní době mnoho nenajdete. Formát překážkových závodů v terénu je fenoménem dnešní doby. A dozajista fenoménem pozitivním, neboť zábavnou formou nutí účastníky překonávat své limity. Atraktivita těchto běhů zvedá z pohodlí gaučů stále více lidí. Jak se ale pořádně připravit? Jaký typ tréninku zvolit? Pokud chcete závod nejen přežít, ale řádně si jej užít a dosáhnout třeba na kvalitní umístění ve startovním poli, bez tvrdé práce toho nedosáhnete. Komplexní závod = komplexní příprava! Toto pravidlo je alfou a omegou! Zapomeňte na to, že budete trávit dlouhé hodiny pouze v posilovně. Jasně síla je důležitým předpokladem pro úspěch, ale ne v tomto případě. Základem závodů je přeci jenom běh v terénu! Jenže ani ten, kdo má naběhány stovky kilometrů nemůže počítat s tím, že se umístí v popředí. Musíte se tedy připravovat jak běžecky, tak silově. Jednou z cest, jak úspěšně zvládnout přípravu, může být následující tréninkový plán. Podle vašich časových možností si jej můžete poupravit, ale základ zůstává stejný střídání běžeckých úseků a cvičení s vlastní vahou. První fáze (1. 14. den) běh na 5 km rozdělený na 10 úseků po 500 m, po každém úseku 10 angličáků a 10 leh-sedů, tempo běhu podle zdatnosti cca 5 min/km Druhá fáze (15. 28. den) běh na 7,5 km rozdělený na 15 úseků po 500 m, po úseku střídat 10 angličáků, 10 kliků, 10 přítahů (vystačíte si s třeba s větví stromu) a 10 leh sedů Třetí fáze (cca jeden měsíc) běh 10 km rozdělený na 10 úseků po 1 km, tempo přibližujte vašemu ideálnímu při závodě, po každém úseku 1 minuta odpočinek a série 310 (angličáky, leh-sedy, přítahy) Tento přibližně dvouměsíční plán doplňujte v rámci svých možností o plavání, neboť právě plavecké překážky se stále více objevují v závodech! Pro běh vybírejte co nejčlenitější terén, samotné závody jsou pověstné značným převýšením. Tréninkovou dotaci musíte přizpůsobit podle vašich možností, ideálně ale trénujte alespoň třikrát týdně. Nezapomínejte na kvalitní regeneraci a hlavně spánek. Nedá se samozřejmě říct, že pokud tento plán dodržíte, budete úspěšní. Minimálně však pozvednete vaši fyzičku na úplně jinou úroveň. A tento pocit je k nezaplacení! Článek Spartan race – připravte se na váš životní výkon! se nejdříve objevil na Opac.

  • Web: Opac
  • Aktualizace: 22.5.2024
projít na článek

Winter Spartan Race objektivem Jany Syručkové

Skvělý závod, atraktivní podívaná, vypětí a emoce závodníků. To je Winter Spartan Sprint. Liberec přivítal první letošní závod série běhů Spartan Race a fotografka Jana Syručková byla u toho. Podívejte se na její velkou fotogalerii.

projít na článek

Spartan Race ve fotografiích Petra Jansy

První závody Spartan Race v letošním roce - Liberec Winter Sprint. Petr Jansa nám nabízí velkou fotogalerii z tohoto závodu.

projít na článek

Best of Spartan Race, Kutná Hora 2018

Výběr těch nejlepších fotografií Andrey Zavadilové z víkendového závodu Spartan Race Kutná Hora.

projít na článek

Spartan race Dolní Morava - sprint

Velká fotogalerie Jany Syručkové ukazuje jak hlavní moto série "Jsem SPARTAN" může bavit i bolet současně. Skutečně je to 5 kilometrů, které změní váš život. Posláním promotéra je změnit 100 milionů životů tím, že motivuje lidi, aby se dostali ze svých ko

projít na článek

Fotografova příručka pro přežití extrémního závodu

Spartan, Gladiátor, Army Race a další podobné závody jsou fenomenem dneška. Pro závodníky představují obrovskou výzvu - "Dokážu to vůbec? Dokážu to rychleji?". Závodníky obvykle doprovázejí fotografové a kameramani. Pro ně ovšem tento typ závodu představu

projít na článek