Staročeská sakrajda

250 g moučkového cukru2 LŽ medu2 LŽ mléka1 celé vejce40 g másla30 dkg hladké žitné mouky2 lž kypřícího prášku do perníkupovidla na potřenínasekané ořechyvejce na potření Perníkový štrůdl s povidly a ořechy nádherně ozdobí i štědrovečerní stůl. Rozpustíme v kastrůlku mléko, med, cukr, máslo. Chvíli vychladlou směs dáme do mísy a přidáme vajíčko, mouku a kypřící prášek. Vypracujeme těsto, které necháme přes noc v lednici odpočinout. Pokračujeme následující den. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 3 až 6 kousků (podle toho jak velké záviny chceme mít).  Rozválíme jako na štrůdl, potřeme bohatě povidly (můžeme použít švestkové či hruškové ), posypeme ořechy a zabalíme. Potřeme vajíčkem a pečeme na 180 st. asi 15 – 20 minut.  Těsto v troubě nakyne. Ještě vlažné krájíme na tenké proužky.

projít na článek